Chime Super Deluxe

Av i i Recensioner, 3 Mer

Chime Super Deluxe

Chime Super Deluxe är den värsta sortens pusselspel. Det är nämligen väldigt beroendeframkallande och meditativt vilket ofta tenderar att ödelägga folks privatliv.

Till många spelares besvikelse släpptes Chime bara till PC och Xbox 360 förra året. Utvecklaren Zoë Mode kompenserar detta med att släppa Chime Super Deluxe exklusivt till Playstation 3 och väljer också att lägga till ytterligare fem banor och möjligheten att spela flera samtidigt.

Spelidén är väldigt simpel. Det går ut på att fylla ut en spelplan så mycket som möjligt med block i olika former. Genom att placera block som bildar en rektangel på minst 3×3 block ökar man fyllnadsgraden på spelplanen. Lyckas man fylla ut minst 50 % av spelplanen låser man upp nästa bana. Detta koncept hade kunnat vara tråkigt om det inte vore för den komponent som gör Chime Super Deluxe så unikt och bra, musiken!

Varje spelplan har ett eget soundtrack som du tillåts fylla ut med toner. Varje block skapar nämligen en ton och beroende på hur och var på spelplanen det placeras förändrar tonerna och deras tajming. Man skulle kunna tycka att musiken borde förstöras av detta men tonerna är så universellt applicerbara att det alltid låter bra. Desto bättre man blir på att placera block desto mer komplex och intressant blir musiken.

Banorna i Chime Super Deluxe är inte alls svåra att klara av men att fylla dem helt är det. Helst i slutet av spelet när spelplanerna delas upp i flera sektioner. Man kan också välja att göra spelet svårare genom att minska antalet minuter (nio, sex eller tre) varje bana ska spelas. Jag märkte väldigt tidigt att klockan i den riktiga världen tickade på fort. Nio minuter är rätt lång tid för en bana men när man väl satt igång hamnar man i någon slags Zen-lik trans och tiden bara flyger iväg och i slutändan önskade man att man hade mer tid på sig.

Spelet stödjer spel för upp till fyra personer samtidigt både kooperativt och mot varandra. Spelar man kooperativt skiljer sig spelet inte så mycket från single player. Man fyller upp spelplanen tillsammans och kan bygga rektanglar med hjälp av varandras block. Spelar man mot varandra blir det lite annorlunda och betydligt mer kaotiskt. Nu går det ut på att vara den spelare som fyllt ut spelplanen mest innan tiden tar slut. Man kan även här använda de andras block för att bygga rektanglar så man måste vara lite strategisk i sitt placerande av block så man inte hjälper motståndaren att vinna mark.

Chime Super Deluxe är ett väldigt bra och framförallt ett annorlunda pusselspel. Det är tidsgräns på banorna men man känner sig aldrig stressad utan det är snarare mer som tidsbegränsad meditation. Ska man klaga på något är det att spelet kanske kunde ha haft mer fylliga menyer och att jag saknar möjligheten att direkt kunna hoppa till menyn för låtar medan jag spelar. Att spelet bara innehåller tio banor skulle man också kunna se som något negativt men de tio kommer att hålla en väldigt upptagen om man satsar på att fylla ut dem till 100%.

Det Bra

  • Bra musik!
  • Lätt att lära svårt att bemästra.
  • Roligt att spela flera spelare.

Det Dåliga

  • Hade gärna haft fler banor.
  • Simpla menyer.
9

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi