Cooler Master Masterkeys MK750

Av i i Recensioner, 3 Mer

Cooler Master Masterkeys MK750

Avtagbart, vadderat handledsstöd. Avancerad LED-belysning. Utbytbara WASD-tangenter. Det är några av finesserna hos Cooler Master Masterkeys MK750.

Cooler Master Masterkeys MK750 är ett kompakt tangentbord. Det går inte att göra ett mycket mindre tangentbord såvida man inte tar bort det numeriska tangentbordet. Kanterna runtom är nämligen enbart några millimeter stora.

Masterkeys MK750 har ett avtagbart handledsstöd som fästs med magneter. Handledsstödet är vadderat vilket gör det mycket behagligt. Med stödet på döljs dock belysningen på tangentbordets nedre kant. Jag kom på att det var ganska behagligt att ha handledsstödet ett par centimeter från tangentbordet när jag skrev. Det gav ett riktigt bra stöd. Det fungerade dock inte under spelande eftersom stödet då lätt flyttade sig.

Kabeln till tangentbordet är avtagbart vilket är bra om man behöver flytta tangentbordet frekvent. Kabeln ansluts via USB-C. Tyvärr sitter kontakten en bit under tangentbordet på ett sätt som inte är helt optimalt och det finns en liten risk att man skadar USB-kontakten om man sätter i och drar ur sladden ofta.

Det finns ytterligare två designmässiga detaljer som skiljer Masterkeys MK750 från merparten av marknadens tangentbord. För det första är de för gaming så viktiga WASD- och piltangenterna (samt Esc) utbytbara till lila varianter vilket gör dem lätta att identifiera under gamingsessioner. Den lila färgen bryter mycket snyggt mot tangentbordets övriga svarta tangenter. För det andra finns fyra små multimediatangenter ovanför det numeriska tangentbordet. Att de är så pass små och få gör att tangentbordet inte blir större.

Multimediatangenter finns där på bekostnad av de lysdioder som normalt visar Caps, Scr och Num Lk. Istället markeras funktionen av dessa knappar med belysning på själva tangenterna. En släckt belysning på Num Lk innebär med andra ord att Num Lk är av. Belysningen på Lk-tangenterna kan kännas lite irriterande med tanke på övrig belysning.

Några fler multimediafunktioner och ytterligare flera andra funktioner fås med hjälp av en funktionstangent (Fn) som ger bland annat F-tangenterna dubbla funktioner. De flesta av Fn-tangentens funktioner är relaterad till belysning, makron eller profiler. Man kan bland annat ändra hastigheten samt riktingen på vilken LED-belysningen rör sig över tangentbordet, byta profil och spela in makron.

Jag kan inte finna någon information om mjukvaran i manualen. Det är konstigt eftersom den är nyckeln till åtkomsten av olika inställningar och programmeringsmöjligheter av Masterkeys MK750. Mjukvaran har ett enkelt utseende som är tilltalande samtidigt som det nästan inger ett simpelt intryck.

Det finns flera alternativa förinställda belysningar för de individuellt belysta knapparna och listerna på kortsidorna och på framsidan. Man kan exempelvis få tangentbordet att lysa i en färg, andas, reagera på tangentnedtryckning, blinka och skifta mellan olika färger.

Det går också att programmera enskilda tangenter i den färg man önskar. Det är mycket praktiskt då WASD kan lysa i en färg och inventarie- och andra tangenter i andra färger beroende på spel. Du kan lagra fyra profiler vilket är lite snålare än de fem som är vanligt på många andra tangentbord. Det går dock att lagra profiler på hårddisken vilket gör att du kan ha precis så många som du behöver.

Nio utbytbara tangenter med verktyg

Du kan också mappa om samtliga tangenter eller stänga av de tangenter du inte behöver. Makroredigeraren är enkel och kan användas för att spela in tangenttryckningar för att exempelvis välja något speciellt vapen. Man kan tilldela valfria tangenter till de makron man spelar in, men tyvärr finns det inga dedikerade makrotangenter. Detta antagligen för att Cooler Master ville göra tangentbordet så litet som möjligt. Förutom makroredigeraren finns möjlighet till så kallad on the fly-inspelning där man spelar in ett makro direkt i spelet.

Masterkeys MK750 använder standard Cherry MX-switchar i färgerna blå, brun och röd. Jag har testat de bruna switcharna. Bruna switchar är min favorit då de fungerar så bra till både spel och kontorsjobb. Cherry MX-switcharna är erkänt bra med lång hållbarhet och precision.

Cooler Master Masterkeys MK750 är ett kvalitativt tangentbord med många funktioner och få brister. Valet av Cherry MX-switchar ger en bra grund. Belysningen är läcker och makroredigeraren gör sitt jobb. Jag hade dock gärna sett dedikerade makrotangenter. Fn-tangenten ger tangentbordet många nya möjligheter. Handledsstödet är riktigt bra, men det är tråkigt att ljuslisten täcks.
Specifications

 • Switch Type: CHERRY MX Blue, Brown, Red
 • Material: Plastic / Aluminum / PU Leather
 • Color: Gunmetal Black
 • LED Color: RGB, 16.7 million colors
 • Polling Rate: 1000Hz
 • Response Rate: 1ms / 1000Hz
 • MCU: 32bit ARM Cortex M3
 • On board Memory: 512KB
 • On-the-fly system: Multi-media, Macro Recording and Lighting
 • Multi-media Keys: Yes, 4 dedicated
 • Smart cable manager: Yes, 180 degree, 3 ways
 • Wrist rest: Removable magnetic with soft PU Leather
 • Cable: Detachable braided USB Type-C
 • Cable Length: 1.8m
 • Dimensions: 437.75 x 132.25 x 42mm
 • Product Weight (without cable): 1003g
 • Warranty: 2 years

Det Bra

 • Vadderat handledsstöd
 • Handledsstödet är avtagbart
 • Avtagbar kabel
 • Bra mjukvara
 • Bra programmeringsmöjligheter av belysningen
 • Bra switchar

Det Dåliga

 • Inga dedikerade makrotangenter
 • Kabeln ansluts en bit under tangentbordet
 • Handledsstödet täcker ljuslisten på framsidan
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi