Creative Sound Blaster Katana SE

Av i i Recensioner, 12 Mer

Creative Sound Blaster Katana SE

Creatives serie av ljudlimpor har nyligen fått tillökning i form av Katana SE som bland annat passar under datorskärmen.

Sound Blaster är ett gammalt anrikt varumärke som på 90-talet i det närmste var synonymt med ljudkort. Numera är det ett mycket bredare varumärke med olika produkter inom ljud, många med gaming i fokus. Creative Sound Blaster har bland annat två serier ljudlimpor (soundbar) i sortimentet – Katana och Stage.

Katana SE är utvecklad för gamers i första hand, men passar alla som har behov av en liten ljudlimpa att förslagsvis placera under datorskärmen. Även om Katana SE inte är bredare än 65 centimeter så är det ingen lågprisprodukt utan med ett pris om €350 (säljs på Creatives hemsida) ligger den snarare i nedre mellansegmentet.

Design och uppbyggnad

Sound Blaster Katana SE är större (650 x 109 x 78 millimeter) och tyngre (2,67 kilogram) än övriga högtalare i serien. Att högtalaren är så pass smal gör att den passar snyggt in under en normalbred datorskärm. Att placera Katana SE direkt under skärmen är dock inte möjligt hos många skärmar på grund av skärmens fot. Det är nämligen inte speciellt mycket utrymme ledigt under Katana SE. Ljudlimpan får placeras under och framför skärmen. Det medföljer väggfästen för montering på väggen.

Hela Katana SE är av metall och inger god kvalitet. Trots att ljudlimpan är större än sina syskon ser den inte klumpig ut. Den är svart med väl synliga högtalarelement på ovansidan. Framsidan har en nätliknande struktur medan kanterna är släta med en vinkling mot långsidorna vilket är karakteristiskt för Katana-serien.

Det sitter sex knappar på ovansidan för volym, ljudkälla, ljudläge och Super X-Fi (se nedan). Med ljudläge menas olika inställningar av equalizern för bland annat musik och gaming. Knapparna är ganska små med en aning för högt tryckmotstånd vilket gör att de inte är alltför sköna att använda.

Mitt på framsidan finns en display med vita bokstäver i gammal hederlig led-stil. Här visas de inställningar som görs. På framsidan finns även två strålformade mikrofoner.

Tidigare utgivna ljudlimpor i Katana-serien har en snygg RGB-belysning på undersidan som kan skifta i miljontals färger. För vad vore en produkt främst riktad till gamers utan belysning? Katana SE har samma belysning vilket är mycket effektfullt. Totalt finns sju segment med individuell belysning. Belysning går att ställa in i några olika lägen och även stängas av. Vill du så kan belysningen reagera på musik.

Katana SE har en väl genomtänkt fjärrkontroll som ligger bra i handen. Den har många knappar med alla väsentliga funktioner. En intressant och användbart detalj är att av sex knapparna är programmerbara. De funktioner jag gillade bäst var en avstängningsknapp för mikrofonen samt scout mode (se nedan). Det finns även funktioner för att snabbt ställa in exempelvis en viss basnivå eller en viss ljudkälla.

Högtalarelement

Sound Blaster Katana SE är den första ljudlimpan i Katana-serien som saknar separat bashögtalare. Basgången är för den skull inte dålig. Läs mer nedan. I stället för separat bashögtalare har Katana SE två tio centimeter stora, rektangulära, passiva radiatorer som förstärker ljudvågor inifrån ljudlimpan. Radiatorerna är gummiartade element som sitter på baksidan.

Förutom de passiva radiatorerna är Katana SE försedd med två högtalarelement för bas och mellanregister riktade uppåt samt två för diskanten riktade framåt. Högtalarelementen har individuella förstärkarkanaler. Högtalarna är betydligt större än hos övriga högtalare i Katana-familjen – 109 respektive 54 millimeter.

Anslutningsmöjligheter

Det finns bra möjligheter att ansluta olika ljudkällor till Katana SE. På baksidan finns anslutningar för HDMI, USB, optisk kabel samt analog 3,5 millimeter (AUX). Därutöver kan exempelvis en mobil anslutas via Bluetooth 5.0. Det finns anslutning för headset (3,5 millimeter). Den sitter lätt tillgänglig på framsidan. Creative har en ljudstandard kallad Super X-Fi. Den ger ett bra surround/holografiskt ljud åt kompatibla hörlurar. Katana SE har stöd för Super X-Fi genom en USB-port som återfinns på baksidan. Dit kan dongeln för de trådlösa hörlurarna anslutas.

Som sagt kan du ansluta många ljudkällor till Katana SE. Här är exempel på hur du kan ansluta olika produkter.

HDMI

  • Playstation 5, Xbox Series X|S, TV

Super X-Fi

  • Kompatibelt headset

USB-C

  • Dator (PC, Mac)

Optisk kabel

  • TV, Xbox One, Playstation 4

Bluetooth

  • Nintendo Switch, trådlösa headset, mobiltelefoner, extra högtalare

3,5 millimeter

  • Äldre mobiltelefoner

App och funktioner

För att få ut det mesta av Katana SE rekommenderar jag att du installerar Creatives app. Den finns till Windows, iOS och Android. Om du vill använda Super X-Fi måste du dessutom ladda ner en speciell app för det. Varför återfinns inte Super X-Fi i Creativeappen? Det är ju en app som innehåller ett flertal funktioner och är överskådlig och därmed lätt att använda.

Det finns ett flertal funktioner för att påverka ljudet. Exempelvis finns funktioner för att förstärka röster (Dialog+) respektive fotsteg (Scout Mode). Den sistnämnda funktionen är bra för dig som spelar. Den förstärker som sagt fotsteg men även annat som när någon laddar om ett vapen. Det innebär att man lättare kan höra fienden och var denne är. Scout Mode fungera hyfsat bra, men förvänta dig inga underverk.

Equalizern är bra. Det finns en mängd förinställda värden. Det är inte enbart standardvärden så som musik, gaming och film även utan ett antal spel finns representerade. Battle Royale, DOTA 2 och Call of Duty-spelen är ett par exempel. En annan funktion som jag gillar är Acustic Engine. Med den kan man justera surroundljud, Dialog+ och ett par andra ljudeffekter på ett mycket användbart sätt.

Ljudkvalitet

Som jag redan nämnt saknar Katana SE en separat bashögtalare. Det gör givetvis att basen blivit lidande. Kombinationen av två 109 millimeters kombinerade bas- och mellanregisterelement och två passiva radiatorer ger dock en bättre basgång än jag förväntat mig. Basen är emellertid lite för klen i standardläget för min smak. Den gick som tur är att förbättras med equalizern. Gaming- och filmlägena gav också bättre basgång. En än bättre bas hade dock inte skadat.

Den totala uteffekten är 90 watt vilket räcker mer än väl till mitt kontor. Jag är emellertid övertygad om att ganska många gärna sett högre effekt än så. Frekvensomfånget är 55 – 20 000 hertz.

Ljudkvaliteten är bra. Mellanregistret har bra dynamik och god detaljrikedom. Exempelvis är röster tydliga. Basen tenderar att ibland till viss del påverka mellanregistret, men det är inte besvärande. Diskanten är även den detaljerad. Det är lätt att urskilja enskilda instrument såsom cymbaler. Ljudlimpan fungerade utmärkt oavsett ljudkälla – konsoler, tv, mobil och dator.

Det virtuella 5.1-ljudet är hyfsat även om jag hört bättre, men då främst hos dyrare ljudlimpor. Katana SE har stöd för Dolby Digital men inte Dolby Atmos. Super X-Fi ger ett virtuellt surroundljud, eller holografiskt ljud som Creative kallar det, åt kompatibla hörlurar. Super X-Fi är individuellt anpassat ljud där öronen först måste fotograferas. Det sker i Super X-Fi-appen.

Omdöme

Om du söker en kompakt ljudlimpa, och speciellt om du är gamer, är Creative Sound Blaster Katana en produkt du bör ha i åtanke. Det är en högkvalitativ och mångsidig ljudlimpa. Den klarar alla moderna konsoler, datorn, teven, mobilen med mera. Katana SE finns dock inte att köpa hos någon elektronikåterförsäljare utan du får surfa till Creatives hemsida. Avsaknaden av separat bashögtalare ger en något sämre bas, men den är ändå fullt acceptabel. Ljudkvaliteten är för övrigt bra. Det virtuella surroundljudet är ganska bra, Super X-Fi likaså. RGB-belysning ger en extra touch åt Katana SE.

Specifikationer

Högtalarkonfiguration

  • Ljudbar

Kontakttyp

  • HDMI ARC, USB-ingång, Optisk ingång (TOSLINK), Aux-ingång, Headset-utgång, SXFI-utgång, DC-ingång

Mått (L x B x H) och vikt

  • Mått: 650 x 109 x 78 mm
  • Vikt: 2,67 kg

Frekvensrespons

  • 55–20,000 Hz

Högtalarelement

  • 2 x 109 mm mellanregisterelement
  • 2 x 54 mm diskantelement

Uteffekt

  • Total systemeffekt: Upp till 90 W RMS, upp till 180 W i topp

Bluetooth®

  • Version: 5.0
  • Räckvidd: Upp till 10 m

Profiler

  • (AVRCP) Audio/Video Remote Control Profile, A2DP (Advanced Audio Distribution Profile)

Trådlösa codecs

  • SBC


Systemkrav

För analogt ljud (stereo):

  • Stereo-anslutning via 3,5 mm-kontakt

För trådlös ljudströmning (stereo):

  • Bluetooth-enheter som stödjer Bluetooths stereoprofil (A2DP)

För trådlös ljudkontroll:

  • Bluetooth-enheter som stödjer fjärrkontroll via Bluetooth (AVRCP)

För 5.1-surroundljud via USB:

  • Windows, Mac, PS4, PS5

För Dolby Audio 5.1-ljud:

  • Dolby® Audio (Dolby Digital) till optisk ingång och HDMI ARC

För USB-ljud och högupplöst 24-bitarsljud i 96 kHz via USB:

  • Windows, Mac via USB-anslutning

För headsetutgång:

  • 4-polig 3,5 mm-utgång med mikrofon

För SXFI-utgång:

  • SXFI Theatre-hörlurar

För Creative-appen:

  • Windows 10
  • iOS 11
  • Android 7

Det Bra

  • Mångsidig
  • Balanserat ljud
  • Bra app med flera nyttiga funktioner
  • Fjärrkontrollen
  • Är snygg under skärmen

Det Dåliga

  • Lite klent ljud
  • Knapparna på ovansidan är inte speciellt sköna
  • Creative har två appar – en för högtalaren och en för Super X-Fi
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...