Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Av i i Recensioner, 2 Mer

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Donkey Kong Country: Tropical Freeze var en av höjdpunkterna till Nintendo Wii U. Nu har en uppiffad version släppts till Switch.

Jag vet inte hur många timmar jag och min man har ägnat åt Donkey Kong Country Returns till Nintendo Wii och Donkey Kong Country: Tropical Freeze till Wii U. Vi har plockat fram spelen lite då och då. Vi har svurit av ilska, stampat fötterna av frustration, men framför allt skrikit och studsat av glädje. Ett YouTube-klipp på oss när vi spelar skulle säkert blivit en succé.

Donkey Kong Country-spelen är sidscrollande plattformsspel som är ganska svåra men samtidigt oerhört kul. Allra roligast är spelen om man spelar tillsammans. Nu har en uppfräschad version av Tropical Freeze släppts till Nintendo Switch med ett nytt spelläge kallat Funky Mode.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze fortsätter i de spår som tidigare spel stakat ut. Det innebär att om du gillade tidigare spel så kommer du med största sannolikhet även gilla Tropical Freeze. Här är det finurligt sidscrollande plattformsspel som gäller. På vissa ställen rör sig dock Donkey Kong även in på djupet, men trots det är spelet ändå ett sidscrollande spel och Nintendo har förstorat vikten av 3D-djupet i banorna.

Det verkar som om Nintendo insett att Tropical Freeze till Wii U kunde vara i svåraste laget för oerfarna spelare. Man har nämligen infört Funky Mode med karaktären Funky Kong som gör banorna betydligt mer lättillgängliga. Tro för den skull inte att Funky Mode är superlätt. Visst, en erfaren plattformsspelare kommer säkert att finna läget för enkelt, men för nybörjaren kan spelläget fortfarande innebära en utmaning. Du måste emellertid inte längre klara alla banor. Misslyckas du tillräckligt många gånger på en bana dyker en skylt upp som meddelar att nästa bana har låsts upp. Fuskigt kan tyckas, men för många är det säkert en välkommen funktion. Givetvis får du inte behålla de samlarföremål du samlat ihop om du hoppar över en bana.

Om spelet blir för svårt kan man gå till spelets affärer där man kan använda sina surt förvärvade guldmynt för att köpa diverse saker. Här kan du exempelvis köpa fler liv och ett kraschskydd som gör att du kan undvika att krascha när du åker gruvvagn. Man kan också köpa tre sidekicks – Diddy, Dixie och Cranky Kong. Dessa tre ger dig extra förmågor, fast de är inte tillgängliga om du spelar som Funky Kong eller under bosstrider.

Nintendo har i spel efter spel bevisat att man kan skapa lekfulla plattformsspel. Tropical Freeze är givetvis inget undantag. Spelet bjuder på en kavalkad av underbart designade banor fyllda med härliga saker. Nintendo har slipat på varenda bana in i minsta detalj. De har verkligen inte lämnat något åt slumpen. Det har resulterat i ett spel där man hela tiden vill framåt och se vad som döljer sig i nästa bana.

Oavsett om man spelar Funky Mode eller standardläget så är det svårt att lägga ifrån sig handkontrollen. I standardläget kan det vara mycket frustrerande att dö gång på gång, men samtidigt känns det alltid att det finns en möjlighet att klara banorna. Det gör att man gärna spelar om dem trots att man dött några gånger. I Funky Mode får många spelare en lagom stor utmaning men det kan trots det krävas att man spelar vissa sektioner flera gånger. Som vanligt är banorna oerhört tajta precis som handkontrollen. Det kan dock ta lite tid för en nybörjare att bemästra kontrollen helt ut under de sektioner där mycket händer samtidigt. Det gäller då att inte snubbla på knapparna.

Bosstriderna har alltid varit riktigt bra i Donkey Kong Country-spelen. Tropical Freeze är givetvis inget undantag utan här sätts du som spelare på prov mot diverse tuffa bossar som alla kräver flera steg för att klaras av.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze är jättekul att spela ensam, men ragga gärna upp en kompis. Spelet är nämligen än roligare om man är två som samarbetar. Då spelar en som Donkey Kong medan den andre får välja mellan någon av de tre andra karaktärerna som jag redan nämnt – Diddy, Dixie eller Cranky Kong. De har alla lite olika egenskaper som på olika sätt kompletterar Donkey Kong. Utan dessa sidekicks kan Donkey Kong inte ta sig till alla platser i spelet. Det är kanske lätt trott att spelet blir mycket lättare om man är två. Så är inte fallet – det blir roligare, inte lättare. Att samarbeta kräver nämligen en hel del av er som spelar – ni behöver verkligen samarbeta och kommunicera med varandra och inte enbart spela två personer samtidigt om ni ska klara banorna.

Grafiken var underbar, fylld med små detaljer redan till Wii U. Den har piffats upp på Nintendo Switch och är helt underbar. Jag vill lyfta fram en noshörning som man kan rida på. Den ger inte bara en kul spelupplevelse utan är även grafiskt sett riktigt bra. Nintendo har lyckats oerhört bra i restaureringen av Tropical Freeze. Om grafiken nu är bra så överglänses den dock av ljudet. Framför allt är musiken fantastisk, men ljudeffekterna håller också hög kvalitet. Musiken känns faktiskt än bättre än i Wii U-versionen.

Sammanfattningsvis tycker jag att Donkey Kong Country: Tropical Freeze var ett strålande plattformsspel till Wii U som blivit mognare och än bättre på Switch. Det är härligt att vi serveras ett sidscrollande spel som till viss del känns retro, men samtidigt är modernt, och inte ett spel där man kan röra sig fritt i tre dimensioner. Spelkonceptet håller än idag. Jag välkomnar Funky Mode som gör Tropical Freeze mer lättillgängligt men ändå inte överdrivet lätt. Rekommenderas starkt.

Det Bra

  • Funky Mode är välkommet
  • Utmanande
  • Underbar grafik
  • Fantasifulla banor
  • Fantastisk musik
  • Funky Mode är välkommet
  • Co-op är roligt

Det Dåliga

  • Hade gärna sett fler nyheter
  • Sidekicks är inte tillgängliga för Funky Kong eller bossar
9

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi