Donkey Kong Jr och Ice Climber

Av i i Recensioner, 3 Mer

Donkey Kong Jr och Ice Climber

Välkommen tillbaka till 80-talet. Vi på GameElite har testat två klassiska NES-spel på Wii U Virtual Console. Håller spelen än idag?

Det är inte lätt att testa och betygsätta gamla retrospel till Nintendos 8-bitars konsol Nintendo Entertainment System (NES). Spelen från denna tid skiljer sig väldigt mycket åt från dagens spel. Repetitivt spelande, enkel grafik och blippande ljud var bara några saker som kännetecknade många NES-spel. Hur som helst, jag har testat de två NES-klassikerna Ice Climber och Donkey Kong Jr som nyligen getts ut på Wii U:s Virtual Console.

Virtual Console är en emulator där man kan spela gamla NES- och SNES-klassiker (Super Nintendo) på Wii U. Spelen köper man och laddar ner från onlinebutiken Nintendo eShop. Spel till Game Boy Advance och Nintendo 64 utlovas i framtiden.

Donkey Kong Jr

Donkey Kong Jr är ursprungligen ett arkadspel som släpptes till NES 1986. För en gångs skull är Mario inte hjälten utan han håller Donkey Kong fången i en bur. Donkey Kong Jr ger sig ut för att rädda sin pappa. Målet är att ta sig uppför banorna, samla frukt och rädda Donkey Kong. Detta samtidigt som man bland annat ska undvika ilskna fåglar och elektriska stötar. Det finns bara fyra banor. På den fjärde ska man föra en sorts nycklar uppåt några lianer. Lyckas man med det frigörs Donkey Kong. Spelet fortsätter därefter om på första banan men det blir successivt lite svårare. Det finns två alternativa spel, men det enda som skiljer dem åt är att B-varianten är något svårare än A. Man kan spela två personer och då skiftas man om att spela banorna. Att det bara finns fyra banor gör spelet riktigt repetitivt. Även om jag själv gillar Donkey Kong Jr så tror jag många nya spelare kommer att bli besvikna på det enformiga spelupplägget. Donkey Kong Jr passar bäst till redan frälsta retroälskare.

Betyg: 5/10

Ice Climber

Ice Climber är ytterligare ett av de klassiska NES-spelen. Här spelar man som den ganska anonyme Popo. Med en ishacka ska man ta sig upp genom berg efter berg. Man hackar sönder golvet till nästa våning i berget och hoppar upp. Fast, givetvis är allt inte så enkelt utan man måste lura diverse fiender också. När man tagit sig en bit upp i ett berg når man en bonusnivå där allt går på tid så då måste man skynda sig den sista biten. Totalt finns det 32 berg att bestiga och precis som i Donkey Kong Jr och många andra spel från den här tiden är allt fokuserat på att slå high score. Tyvärr lider Ice Climber av en halvtaskig kontroll, vilket verkligen inte gör livet lättare när man spelar ett plattformsspel utan snarare leder till många frustrerade dödsfall helt i onödan. Det är synd, för annars är Ice Climber ett riktigt kul NES-spel. Speciellt kul blir spelet om man utmanar en kompis som då spelar som Popos tvilling.

Betyg: 6/10

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi