Driveclub har växt till sig under åren som gått. Nu liknar det mer en utmanare till Need For Speed än ett gratis bonusspel som det först var tänkt. Sätt på dig racingstället och ge dig ut på banorna.
Driveclub skulle först bli ett gratisspel och var ett rent entusiastprojekt. Nu har spelet vuxit ur ”barnkläderna” och in i ”vuxenbyxorna”. Driveclub var – som många säkert känner till – enligt skaparna, Evolution Studios, från början tänkt som ett gratis bonusspel för alla Playstation plus-medlemmar och var tänkt att släppas vid PS4:ans release. Dessa planer visade sig dock vara skrotade strax innan Playstation 4 släpptes, då utvecklarna inte bara avvek från sitt ursprungliga releasedatum, utan även hintade om att Driveclub skulle bli lite mer omfattande än vad det först var tänkt.
Så nu när Driveclub äntligen lanserats och visat sig vara ett ”helt” spel har också kraven på vad som förväntas av spelet ökat. Det märks dock att utvecklarna har förstått det då det inledningsvis inte finns speciellt mycket att klaga på i spelet. Det är så gott som buggfritt och besitter många omsorgsfullt designade banor från platser som Norge, Kanada och Indien. Driveclub erbjuder också en väldigt responsiv kontroll, realistiska billjud, samt justerbar dygnsrytm på varje bana samt omfattande väderleksförändringar. Men där det märks tydligast att skaparna lagt mycket tid är spelbarhet och ren körglädje. Bilarna känns först och främst väldigt realistiska att köra, men tilltalar också med en aningens kortare bromssträckor och en generellt ”greppigare” känsla än vad liknande spel på marknaden erbjuder. Detta bidrar till en mindre korrekt simulator, men ger å andra sidan en mycket trevligare spelupplevelse i gengäld.
Med det sagt ska man för den sakens skull inte tro att Driveclub på något vis missar de aspekter som i normala fall utgör ramarna för ett traditionellt simulatorspel. I alla fall inte när det kommer till verklighetstrogen styrning eller vikten av att ligga rätt i kurvorna och att bromsa vid exakt rätt tidpunkt. Däremot missar Driveclub en hel del bonuspoäng när det kommer till möjligheten att välja vilka typer av funktioner som ska vara påslagna i respektive bil, såsom antisladdsystem, hjälplinjer och liknande. Men också när det kommer till möjligheten att uppgradera redan upplåsta bilar med vassare stötdämpning, större turbo eller andra trimdelar. Avsaknaden av delar till bilarna är dock inte det enda som felar, utan det saknas även en del när det kommer till mängden bilar i spelet, speciellt om man jämför med andra spel i samma kategori. Det finns totalt bara 50 bilar att välja på och inga av dessa är amerikanska eller japanska.
Man låser upp bilarna genom att skaffa sig ”Fame”, eller erfarenhetspoäng. Detta gör man genom att vinna såväl onlinelopp som kampanjinriktade tävlingar. Det räcker att bara komma i mål under dessa tävlingar för att håva in ett och annat Fame-poäng, men det går även att tjäna mer Fame genom att klara av specifika utmaningar under varje lopp. Utmaningarna kan bestå av allt från att sätta en specifik kurva så felfritt som möjligt till att slå den genomsnittliga medelhastigheten på specifika sträckor. Utmaningarna kan vara helt singleplayer-inriktade eller länkade till onlineläget. I de fall de är länkade till onlineläget handlar det istället om att slå andra spelares rekord på specifika delar av banorna. Ser man däremot inte till att sköta sig under loppens gång och krockar för mycket med motståndare eller genar för mycket genom kurvorna blir man å andra sidan av med den Fame man tjänat under tävlingens gång och sköter man sig riktigt dåligt blir man straffad med en hastighetsbegränsning.
När det kommer till onlinebiten så går det alltså att tävla passivt mot andra spelare genom i princip alla tävlingar du deltar i, men det går förstås även att mötas i ”riktiga” onlinetävlingar. Detta gör man genom att välja en av flera slumpmässiga och tidsbegränsade, samt lagbaserade eller ”free-for-all-baserade”, tävlingar i onlinelobbyn. Denna typ av onlinetävlingar består av vanliga race och fungerar precis som man förväntar sig, men lider tyvärr av en del lagg, samt långa laddningstider i väntan på stabilisering och synkning med de medtävlande. Men den kanske intressantaste delen av onlineläget är möjligheten att kunna skapa en klubb med sina vänner och på så vis gemensamt kunna arbeta sig mot mer Fame och fler upplåsbara bilar. Klubben man skapar kan maximalt bestå av sex personer och varje medlem kan på diverse vis smycka sina bilar med loggor och liknande för att öka teamkänslan en aning. Det är ett simpelt men roligt koncept som bidrar med en modern känsla, men som i slutändan kanske inte gör någon större skillnad.
Det som i övrigt bidrar till mer omväxling i spelet är den tidigare nämnda möjligheten att själv välja dygnsrytm och väderlek. Via dessa funktioner kan man nämligen ställa in exakt hur varje lopp ska se ut och få de redan vackra banorna att stråla lite extra. Det ligger en viss frihetskänsla bakom att kunna bestämma om loppet ska börja på morgonen och sluta mitt i natten eller om det ska vara strålande solsken under tävlingens gång och då funktionerna är väldigt lätta att använda kan man inte klaga på något annat än att det för tillfället inte går att välja alla typer av väderlekar.
Avslutningsvis vill jag säga att Driveclub är ett bra spel, framförallt tack vare en responsiv kontroll och härlig grafik, men också tack vare en del mindre moderniteter inom onlineläget. Det finns likväl en del att klaga på, som den bristande variationen på bilar och bilmodifikationer, samt avsaktandet av trimdelar till bilarna. Trots detta känns Driveclub som ett stabilt bilspel som erbjuder en något kvalitativare känsla än andra spel i samma kategori. Om detta beror på den något mindre samlingen bilar och det något mer fokuserade upplägget av funktioner och spellägen låter jag dock vara osagt.
Det Bra
- Snyggt
- Bra kontroll
- Intressanta onlinefunktioner
- Justerbart väder och klocka
Det Dåliga
- Inte många bilfunktionaliteter
- Kan inte trimma bilarna
- Dålig variation av bilar