Det är inte så ofta man stöter på nydanande spel nuförtiden. Edge är dock ett sådant. Detta kombinerade pussel- och plattformsspel har nu hittat till Wii U.
Vad är Edge för något slags spel egentligen? Jo, det är ett kombinerat pussel- och plattformsspel som låter dig styra en kub genom ett väldigt kantigt landskap fyllt med än kantigare hinder. Det är ett spel som först startade på mobilspelsmarknaden och som därefter hoppat från plattform till plattform i ett antal omgångar och som nu slutligen landat på Nintendos senaste konsol, Wii U.
Nästa fråga man kanske bör ställa sig är hur det kan komma sig att spelet hoppat mellan så många plattformar? Och svaret på denna fråga är ganska enkelt, det är nämligen ett rätt så nytänkande pussel- och plattformsspel som faktiskt platsar ganska bra på en större skärm. Detta framförallt tackvare den trevliga åtta bitars-inspirerade grafikstilen, men också tackvare de många ljuva låtarna som även de inspirerats av åtta bitars konsoler.
Edge går, precis som på de tidigare versionerna av spelet, ut på att styra en färgskiftande kub från startpunkt till slutpunkt utan att falla utanför banans kanter. Kameravinklen är låst i en isometrisk vinkel och man får passa sig för diverse fällor, men även försöka samla in de färgade minikuber som ligger strödda lite varstans. Ju färre gånger man faller över kanten, ju fler kuber man samlar och ju snabbare man gör allt detta, desto bättre rank får man.
Det låter kanske precis som vilket pusselspel som helst, men det är det inte. Självklart inte enbart beroende på den trevliga musiken och grafiken, utan även på grund av de många intressanta pussel man som spelare ställs inför. Ett bra exempel på detta är de kuber som man samlar på. De ligger oftast klurigt till och ger inte bara bonuspoäng utan även en extra hastighetsökning. Så att samla så många kuber som möjligt bidrar till en avsevärt mycket högre chans att sätta nya poängrekord, men kräver en del planering, fundering och fingerfärdighet. För att göra saker och ting ännu lite mer intressant spökar den isometriska kameravinkeln till det hela och får en del av kuberna att bli så gott som osynliga. Att utforska och testa sig fram kan därför gynna en potentiell speedrun på så gott som alla banor, hela spelet igenom.
Den isometriska kameravinklen bidrar dock med ungefär lika mycket som den förstör. En fast synvinkel må ha sina fördelar i vissa sammanhang, men inte när det kommer till att ha kontroll. Och att ha kontroll över sin lilla kub är trots allt en viktig del av spelupplägget, speciellt när det kommer till att vara så snabb som möjligt. Den fasta kameravinklen är snett vinklad och stämmer inte alltid så bra överens med riktningen på handkontrollen och den spökar därför ibland till det lite mer än nödvändigt.
Edge är inte heller ett enormt stort spel och eftersom banorna snabbt tar slut varar spelet bara länge för den som orkar jaga poängrekord. Däremot är banorna väldigt väldesignade och omväxlande ur ett pusselperspektiv vilket bidrar till ett visst omspelsvärde. I helhet är det ett bra spel med både tuffa utmaningar och klurigheter att erbjuda. Detta till ett relativt hyggligt pris. Den pusselfantast som inte redan har testat någon av de tidigare versionerna av Edge kan med trygghet ta sig en titt på Wii U-versionen.
Spelet kan köpas och laddas ner från Nintendo eShop.
Det Bra
- Åtta bitars-stilen
- Utmanande
- Kameravinklen
Det Dåliga
- Kameravinklen
- Kort