Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition

Av i i Recensioner, 4 Mer

Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition

Inspärrad i isoleringscell på mentalsjukhus har Edna ingen annan vän än sin tygkanin Harvey. Hur tar hon sig ut?

Edna är inspärrad i en isoleringscell på ett mentalsjukhus. Den ende som håller henne sällskap är den pratglade tygkaninen Harvey. Hon minns inte vad som hänt och varför hon är där. Därför går spelet inte bara ut på att ta sig ut från sjukhuset utan även att lista ut mysteriet kring henne. Varför minns hon inget? Har den ondskefulle doktorn på sjukhuset något att göra med att hon inte minns? Spelet utspelar sig på mentalsjukhuset och de karaktärer man stöter på är extremt stereotypiska.

Peka-och-klicka-genren är äventyrsspel som haft sina fornstora dagar. Numera släpps enbart ett fåtal spel inom denna tålamodskrävande genre. Edna & Harvey: The Breakout släpptes 2008 på PC och nu släpps en jubileumversion ut. Därmed får spelet, som ursprungligen var ett PC-spel, sin konsoldebut.

Vad är då ett peka-och-klicka äventyr? Jo, genren bygger på att man tar sig runt i omgivningarna och undersöker allt man hittar genom att klicka på det man anser vara viktiga saker. Man interagerar med dessa och löser problem med hjälp av det man hittar. Perfekt för datorer med möss, men det är lite svårare att skapa ett smidigt spel i den här genren till konsol.

Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition följer genrens regler nästan in i minsta detalj. I varje scen finns ett antal föremål och karaktärer utmärkta. Hade detta varit ett PC-spel som jag testat hade man pekat och klickat med musen. Nu förflyttar man sig mellan intressepunkterna med hjälp av höger styrspak vilket fungerar bra, även om det är lite småbökigt. Jag misstänker att kontrollen med mus är smidigare i PC-versionen av Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition.

På varje intressepunkt kan man göra flera olika saker såsom att titta på den, prata och ta upp. Man kan även använda saker man plockat upp, exempelvis visa en sak för någon, låsa upp en dörr med mera.

Om du har spelat ett spel inom peka-och-klicka-genren så förstår du säkert vissa saker – man måste ha tålamod och det är lätt att köra fast. Det gäller även Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition. Problemlösningen är inte alltid logisk. Det gäller att plocka upp allt man kan så att man inte missar något. Sen måste man våga prova saker även om det känns lite utanför boxen så att man inte kör fast därför att man missat en liten detalj.

Att spela Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition är som ett förflyttas till en tecknad serie rent utseendemässigt. Grafiken är snygg och påminner om tecknat som man exempelvis ser på Cartoon Network. Fast spelet är definitivt inget för Cartoon Networks publik – barn. Nej, Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition kräver en del av den som spelar.

Skådespelarinsatserna är överlag bra även om några känns lite överspelta. Ibland blir det ganska många dialoger att plöja igenom, men det gäller verkligen att sortera ut ledtrådar ut allt annat som kan tyckas vara irrelevant.

Edna & Harvey: The Breakout – Anniversary Edition är inget för den otålige. Spelet är i sann genreanda klurigt och inte allt är logiskt. Spelet är ganska bra och gläder säkert den som älskar peka-och-klicka-spel.

Det Bra

  • Underbar grafik
  • Bra röstskådespeleri
  • Klurigt

Det Dåliga

  • Stereotypiska karaktärer på sjukhuset
  • En del problemlösning är ologisk
  • Lätt att köra fast
6

Skriven av: Mats Ernofsson