Fantastic 4

Av i i Recensioner, 2 Mer

Fantastic 4

Fyra forskare förvandlas till fyra fantastiska superhjältar, alla med olika egenskaper. Nu börjar jakten på skurkarna.

Just nu visas filmen Fantastic 4 på biograferna. Filmen baseras på en tecknad serie från Marvel. I filmens fotspår följer även ett spel till flera olika plattformar, däribland en version till Game Boy Advance.

En kosmisk storm drar fram med hemska följder. Fyra forskare förvandlas till superhjältar. Aggressiva spindlar, dinosaurier och robotar dyker upp. Vad står på? De muterade forskarna får nu användning av sina nya krafter.

Spelupplägget i Fantastic 4 är knappast fantastiskt, snarare ganska mediokert. Inget nytt här, utan allt har vi sett i tidigare spel. Mestadels spelar du med två av forskarna i taget. Vid bosskamperna har man dock tillgång till samtliga hjältar. Genom ett klick på L-knappen byter du snabbt och enkelt mellan hjältarna. Då forskarna har olika egenskaper får du välja den som passar bäst.

Tyvärr har utvecklarnas fantasi varit starkt begränsad. Det har medfört att man under större delen av spelet kan använda en och samma figur. ”The Human Torch” är ofta användbar med sina eldklot och eldflammor. Fräckast är dock ”The Thing” som är ett kraftigt monster med stor styrka. Han är mycket användbar.

De andra två hjältarna har jag använt mer sparsamt. ”Mr Fantastic” behövs på vissa ställen för att exempelvis skapa en bro. Hans kropp är elastisk och kan töjas ut. Slutligen har vi ”The Invisible Woman” som kan smyga förbi fienden samt generera en sköld.

Spelupplägget är i sig inte speciellt upphetsande. Du ser spelplanen snett uppifrån i något som brukar kallas isometrisk vy, vilket ger spelet en 3D-känsla. Kameran är fast och fungerar bra. Däremot är intelligensen hos den figur du själv inte styr stundtals ganska dålig. Du får visserligen mycket hjälp, men ibland fastnar figuren bakom olika föremål.

Nivå efter nivå kämpar du dig fram och slåss mot mängder av fiender. Variationen är minimal. På vissa ställen finns dock små problem. Dessa är dock så tillrättalagda att man knappast kan kalla dom för problem.

Allt manglande av fiender är förvånansvärt enkelt. Man stöter aldrig på några större hinder. Under spelets gång får man några kosmiska krafter som är betydligt mer effektiva än de vanliga slagen. Du har enbart begränsad tillgång till de kosmiska förmågorna. Tyvärr hittar man alldeles för mycket påfyllning till krafterna, vilket gör att man kan använda dom alltför mycket. Det är en bidragande orsak till att spelet är så lätt.

Omdöme: Trots enformigheten vill jag inte såga Fantastic 4 helt. Är du en erfaren spelare tror jag emellertid att du inte kommer att få speciellt mycket glädje av spelet. Däremot tror jag att spelet kan vara lämpligare för nybörjare. Personligen tyckte jag att Fantastic 4 var ett lättfullt spel med visst underhållningsvärde. Totalbetyget blir godkänt, om än knappt.

Det Bra

  • Passar dig som vill ha ett enkelt och lättfullt spel.

Det Dåliga

  • Mycket enkelt.
  • Man har mycket begränsad användning för de olika superkrafterna.
  • Mycket enformigt.
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi