Fitbit Sense 2

Av i i Recensioner, 4 Mer

Fitbit Sense 2 Watch

Trots att Fitbit numera ägs av Google fortsätter de ge ut klockor i sitt eget namn.

Det är inte lätt att se någon skillnad på utsidan om man jämför Fitbit Sense 2 med den något billigare Fitbit Versa 4. Det är insidan som räknas heter det så vackert och det är precis vad som, i kombination med olika sensorer, gäller dessa båda klockor.

Sense 2 två har precis som Versa 4 en snygg och näst intill identisk formgivning. Klockorna är mjukt kvadratisk. Med det menar jag att samtliga sidor är lika långa, men hörnen är mjukt avrundade. Det gäller såväl boett som urtavla. Det finns enbart en knapp och den sitter på vänster sig. På den högra finns en högtalare.

AMOLED-skärmen är riktigt bra och ljusstark. Färgerna är klara och känns levande. Det finns dock en svart rand mellan urtavlan och boetten. Trots det känns skärmen ganska stor tack vare det mjukt kvadratiska utseendet.

Boettens kanter och undersida är av aluminium vilket ger något lyxigare utseende. Armbandet är i mjukt silikon och två längder medföljer. Färgsättningen är inte direkt iögonfallande och den skiljer sig åt gentemot Versa 4. Totalt finns tre färgkombinationer för Sense 2. Boetten har en färg och armband en matchande – grått/svart, grå-vitt/grått samt ljusblått/guld.

Märkningen för vattentäthet är förvirrande. Det finns ett IP-system som är mycket bra men samtidigt krångligt. För klockor används ofta meter-systemet som är förvirrande. Sense 2 klarar 50 m (5 ATM). Jag ska inte gå in på av det egentligen betyder utan det viktiga är att man kan simma med klockan på armen.

Fitbit Sense 2 har en hyfsat lång batteritid om sex dagar. Denna tid är givetvis beroende av bland annat vilka mätvariabler du samlar in i bakgrunden. Klockan har dessutom stöd för snabbladdning.

Sense 2 har flera sensorer för att mäta de variabler som behövs för att mäta hälsotillstånd och reaktioner på fysisk aktivitet. Det är kanske inte det mest intressanta för flertalet användare vilka sensorer som finns. Det viktiga är hur och till vad mätvärdena används och hur data presenteras.

En liten genomgång är dock på sin plats. Sense 2 har givetvis mätning av de grundläggande sensorerna för puls och syrgasmättnad. Sense 2 har, till skillnad från Versa 4, en hudtemperatursensor som saknas hos Versa 4. cEDA (electro-dermal activity) används bland annat för mätning av stressnivåer.  Mätning kan ske kontinuerligt i bakgrunden. Sense 2 har inbyggd GPS för att bland annat mäta avstånd. Den ska fungera även i vatten, men det har jag inte testat. Dessutom har Sense 2 en höjdmätare.

Google har sitt eget operativsystem för bland annat klockor – Wear OS. Konstigt nog har deras OS inte implementerats i Fitbits klockor. I stället fortsätter Fitbit med sitt eget OS. Det är synd eftersom det finns fler, speciellt tredjehands, appar till Wear OS.

Det finns många bra hälsoinriktade appar till Sense 2, men inte lika många för den som är intresserad av annat än hälsa. Det finns en viss interaktion med din mobil i form av notisar och samtal via klockan (enbart Android). Det krävs att du har din mobil i närheten. Det finns även möjlighet att betala med Fitbit Pay, men ännu inte Google Wallet (ska komma i framtiden).

Den som gillar att göra klockan lite mer personlig kan glädjas åt att det finns ganska många urtavlor att välja mellan. Vissa är enkla medan andra är omfattande. Exempelvis finns möjligheten att använda egna bilder och välja vad för data som ska visas på urtavlan.

Det finns mycket att glädjas åt på hälsosidan. Det finns analysmöjligheter av data från ett 40-tal sporter, inte bara löpning och gång utan även lite mer udda sporter såsom kickboxning och klättring. Sense 2 har mer att erbjuda än Versus 4. Jag har nämnt cEDA. En annan funktion är ett enkelt EKG. Den funktionen är jag personligen tveksam till – funkar den verkligen som den ska? Sense 2 har även en djupare analys av din stressnivå.

Vill du bli uppmuntrad till pulshöjande träning? Det är precis vad Fitbits Active Zone Minutes är till för – mäta pulshöjande zoner. Träningsuppföljningen är också detaljerad.

Sömnen är en viktig del av hälsan. Klockan har omfattande möjligheter att analysera din sömn och se om du har några möjligheter att förbättra den. Tyvärr ligger en del av sömndelen på ett betalabonnemang – Fitbit Premium. Du får sex månader abonnemang på köpet av klockan.

Premium-delen innehåller även bland annat guider, utmaningar, workoutinstruktioner på video och inte minst en utökad del om stress och om hur du kan påverka den.

Med tanke på att Google äger Fitbit borde Fitbits klockor krylla av Googles appar. Så är inte fallet. Som sagt saknas Google Wallet. Så även Google Maps. Dessa ska komma snart. Du kan inte heller använda Google Assistent, bara Amazon Alexa.

Om du är intresserad av hälsa och olika aktiviteter är Fitbit Sense 2 ett mycket bra val. Det finns flera väl genomtänkta funktioner. Däremot passar klockan inte lika bra till den icke hälsointresserade vardagsanvändaren. Det finns nämligen ett begränsat antal appar. Om du är intresserad av Fitbit Sense 2, tänk på att skillnaden gentemot Fitbit Versa 4 inte är enorm. Det kanske räcker med Fitbit Versa 4?

 

Det Bra

  • Snyggt designad
  • Hyfsat många träningsformer
  • Mycket om hälsa
  • Bra skärm
  • Snygga urtavlor
  • Mycket bra köp för den som gillar hälsa
  • Stress- och sömndelen är riktigt bra

Det Dåliga

  • Vissa funktioner kräver Premium-abonnemang
  • Var är Google Maps, Google Wallet och Google Assistent?
  • Få appar
  • Behöver du inte hälsodelen är Fitbit Versa 4 ett bättre köp
  • EKG – funkar det speciellt bra?
8

Skriven av: Mats Ernofsson