Flower

Av i i Recensioner, 2 Mer

Flower

Nedladdningsbara spel blir allt vanligare. Flower till Playstation 3 visar att bra spel inte nödvändigtvis behöver köpas i en affär på stan.

Nedladdningsbara spel att köpa online, kan det vara intressant? Ja, i alla fall när det handlar om nya och intressanta titlar med tidigare outforskad mark. Flower är just ett sånt spel, ett nytt och fräscht tillskott med ganska nya och innovativa idéer, som finns tillgängligt via PS3:s onlineshop.

Flower går ut på är att styra vinden över stora vida ängar, genom diverse olikfärgade blommor för att plocka upp de olika blommornas blad och på så vis få blommorna att slå ut. När blommorna slagit ut lyser området runt blommorna upp med rejäla färgsprakande grafiska effekter som löjligt nog får en att känna sig tillfredställd och i flumskalan lite närmare 70-talets hippies.

Detta låter kanske inte speciellt intressant eller ens särskilt spelvärt, men precis som en av mina vänner sa vid sin första testrunda, detta spel är inte till för att roa, det är till för att lugna och för att få en att varva ner. Det är kort sagt ett spel man ska försöka ta på ett mer eller mindre avslappnat vis och försöka uppskatta för dess små, men betydelsefulla prestationer, både rent grafiskt och musikmässigt.

Till skillnad från dagens standardiserade tv-spel där fiender, utmaning och en inlärningskurva på minst en halvtimme infinner sig, har Flower inte riktigt samma ideal. Flower saknar otroligt nog både fiender och inlärningskurva. Utvecklarna har valt att ta bort alla stressande moment, som fiender och krångliga kontroller, just för att inte förstöra den stämning som vilar över det extremt flummiga och lugnande spelet. Det utvecklarna har haft som största huvudbry i skapandet av spelet är istället hur enkel och bekymmersfri styrningen ska kännas och vilka färger som får spelaren att komma i rätt stämning.

Utvecklarna har valt att använda sig av sixaxis-styrning, som PS3-kontrollen besitter, för att underlätta styrningen så mycket som möjligt. Vilket i sin tur bidrar till det extremt enkla styrsättet. Kontrollen är ungefär lika enkel som vilket Wii Play/Wii Sport-spel som helst. Luta kontrollen åt vänster och du svänger åt vänster, luta kontrollen bakåt och du svänger upp. Jag tror ni fattar vinken. Känslan av att styra vinden får dessutom genom denna rörelsekänsliga styrning det att kännas precis som att, bokstavligt talat, flyga fram över de stora och häpnadsväckande ängarna.

Spelet har dock några brister, och bristerna är sorgligt sammanbundna med spelets styrkor, det lugna blir efter ett tag ganska enformigt och den enkla kontrollen blir även den lite väl enkel och på gränsen till tråkig efter en stunds spelande. Spelet är heller inte så långt, vilket i och för sig inte gör något då det redan efter ett par timmar börjar bli lite långtråkigt med den färgsprakande och sagolika känslan som vilar över spelet.

I det stora hela har utvecklarna lyckats med en riktigt flummig och lugnande känsla både ur det grafiska och det musikaliska perspektivet. Detta är ett spel långt utöver den vanliga spelupplevelsen. Om man nu är sugen på att testa Flower så kostar det endast 70 kr på PS3:s onlineshop och är enligt mitt tycke en väldigt överkomlig summa för ett spel med så pass nyskapande idéer.

Skriven av: Sannie Jönsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...