Forza Motorsports 4

Av i i Recensioner, 3 Mer

Forza Motorsports 4

Håkan har upptäckt sin inre fartdåre efter att han upplevt det senaste tillskottet i Forza-serien. Forza 4 är det bästa i serien hittills och kanske den bästa racingsimulatorn just nu.

Jag är generellt sett inte något stort fan av racingsimulatorer. Många gånger känns det som om utvecklarna strävar efter en sån överdriven realism att körglädjen försvinner. Karriärläget brukar snabbt bli tråkigt när jag tvingas tävla i en skrotbil för länge. Med de upplevelserna i bagaget är jag nog den som är mest förvånad över att säga: Forza Motorsports 4 är helt underbart!

Spelet introduktion består av ett verbalt kärleksbrev till motorsporten av Jeremy Clarkson känd Top Gear. I sitt tal berättar han hur människor lärt sig tänka på ekonomi och miljö mer än förtjusning och njutning men att det finns möjlighet att uppleva det sistnämnda i Forza 4. Efter att ha kört runt i mängder av bilar på olika banor både online och offline är jag mer än villig att hålla med honom.

I ett racingspel är det viktigaste bilarna och det har Turn 10 fattat. Det finns över 500 bilar från 80 olika tillverkare här och trots att de inte fick inkludera Porsche finns det något för alla. Samtliga bilar ser otroligt bra ut och det finns en variation olik andra spel i denna genre. Turn 10 verkar förstå att alla inte bara älskar nya bilar. Det finns en enorm charm i att hitta en 20 år gammal bil för att sedan trimma den till ett monster (läs: dödsfälla) på vägen. Bilarna rör sig väldigt väl på banan och jag är imponerad över hur väl fysikmotorn gör att man verkligen känner skillnad på de olika bilarna. Bilarnas tyngd märks och de ser ut att höra hemma på asfalten. Att bilarna ser olika ut, för sig olika och låter olika bidrar till att man vill låsa upp och testa så många som möjligt.

I karriärläget World Tour flyger man över hela världen för att tävla på mer eller mindre kända banor. Läget är snyggt presenterat över en världskarta med en berättarröst som presenterar varje lopp. Spelare som varit flitiga i Forza 3 kan importera sin profil och de bilar de tjänat ihop där och påbörja karriärläget med bra bilar. Vi andra börjar från botten för att tjäna ihop nya bilar. Detta brukar vara flaskhalsen i de flesta bilspel men inte här när det går ovanligt fort att tjäna ihop till nya bilar genom erfarenhetspoäng.

I mitt första lopp imponerades jag av hur enormt duktig jag var på att hålla mig på vägen. Mitt självförtroende krossades dock när jag upptäckte att spelet hade all form av assistering påslaget. Med all assistering avslagen blev spelet genast svårare men också så mycket mer verkligt och belönande. Utan risken för sladdar och krascher tappar loppen spänning och körglädje. Man får dessutom mer erfarenhetspoäng om man använder sig av lite eller ingen assistering. Datorns AI är smart men inte omöjlig. De flesta kör väldigt fort på rakor vilket gör att man tävlar om vem som vågar bromsa sist i kurvorna. Detta medför också att man mindre ofta blåser omkring själv på rakorna utan får kämpa närmare de andra bilarna.

Efter varje race utdelas erfarenhetspoäng från ens insats som förare och samhörighetspoäng från tillverkaren av ens bil. Som förare finns det 150 nivåer att uppnå och efter varje erbjuds man att välja en ny bil. Fram till level 50 går det relativt fort och man får nya bilar att testa hela tiden. Varje tillverkare har ytterligare 50 nivåer som man kan få genom att köra deras bilar. Kör man en Volvo får man samhörighetspoäng hos dem oavsett om man kör en S60 eller en S80. Att få hög nivå hos en tillverkare medför dels att man får rabatt på delar till deras bilar men i ett senare skede betalar de även ut stora summor pengar vid vunna lopp. Pengar man kan använda till att köpa fler bilar eller delar till dem man redan har.

Och det finns en hel del saker att uppgradera på sina bilar. Bromsar, insprutning, växellåda och avgassystem är bara några av alla saker man kan köpa. Man kan även ändra massvis med inställningar för bilens köregenskaper innan loppen. Alla inställningar kan verka överväldigande till en början men tar man sig tid och lär sig kan det göra stor skillnad på vägen. Det hade dock inte varit dumt om Turn 10 hjälpt att visa vad som påverkar vad när det är tidskrävande att testa sig fram.

Med alla inställningar man kan göra i spelet förvånade det mig när jag märkte att det inte finns väderförhållanden i spelet. Man kör i princip alltid omkring i solljus. Lite regn eller frost låter inte mycket för världen men i 200 km/h gör det stor skillnad. Banorna hade även fått längre livslängd.

Forza 4 innehåller ett välsvarvat karriärläge som alltid känns belönande att spela men det bästa i paketet är ändå onlineläget. Vanliga lopp mot spelare finns representerade men rosen på tårtan är verkligen Rivals som är spelets mest beroendeframkallande läge. Här ges man möjligheten att tävla mot sina vänner och andra spelare även om de är offline. Deras bilar representeras av en spökbil från deras bästa försök på en bana. Slår man dem får man poäng som baserat på vart i Rivals resultattavla de var placerade. Skulle den man utmanar vara högt upp på en välfylld resultattavla kan priset vara stort. Skulle någon slå ens egen tid får man ett meddelande om detta så man kan försöka vinna tillbaka sin plats. Det är möjligt att gå upp i level enbart genom att spela Rivals. För vissa kan det till och med vara att föredra att börja spela Rivals, låsa upp några bättre bilar och sedan ta sin an World Tour.

Forza 4 är ett väldigt vackert spel. Bilarna ser som jag skrivit tidigare väldigt fina ut men det har även lagts mycket energi på banor och miljöer. Solen bländar en realistiskt när den dyker upp över ett krön och allt reflekteras naturligt i den övernaturligt tvättade billacken. Trots allt ögongodis flyter spelet på utan minsta ansträngning. Bilarnas utseende när de tar stryk är mindre övertygande och det märks att man inte koncentrerat sig så mycket på bilskador. Om jag rammar en betongvägg i 250 km/h förväntar jag mig mer än bara lite skrapad lack.

Musiken är kanske det mest överflödiga som finns i Forza 4. Ljudet från bilarnas motorer, kollisioner, skrikande däck och vinden är bara för bra för att man skall låta sig distraheras. Vill man uppleva spelet ordentligt stänger man av musiken helt och höjer allt annat så högt att grannarna kommer tro att du har en Ferrari i ditt vardagsrum.

Allt som allt är Forza 4 ett otroligt bra spel som bjuder in de mindre inbitna racingfansen, utan att försumma proffsen. Det är ett spel som låter dig göra det du vill när du vill göra det. Vill du inte tvingas köra World Tour för att låsa upp bilar kan du helt enkelt sätta dig i Free Play och köra vilken bil du vill på vilken bana som helst. Är du inte nöjd med din bils utseende kan du måla om den själv eller sätta på den någon av alla de dekaler som redan finns klara. Du behöver inte heller uppnå en viss level för att kunna köra vissa bilar. Har du cash är bilen din. Tack vare samarbetet med Jeremy Clarkson från Tog Gear får spelet även ett högt presentationsvärde. Allt detta med det robusta onlineläget ger dig ett bilspel som kommer att underhålla dig i år framöver, om du håller dig på vägen vill säga.

Det Bra

  • Ser otroligt bra ut.
  • Varierat bilutbud.
  • Rivals.
  • Bra känsla.

Det Dåliga

  • Inga väderförändringar.
  • Bilarnas skador.
9

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi