Vem står vid dörren och vill in? Mormor, Kalle eller budet? Med Google Nest Doorbell Battery vet du.
Googles tidigare ringklocka Nest Hello kunde enbart anslutas via en fast installation. Den var alltså lämplig vid byte av befintlig ringklocka. En helt ny installation krävde dock mycket jobb. Vissa videorörrklockor från några andra tillverkare, däribland Ring, har batteridrift.
Nest Doorbell Battery har, precis som namnet antyder, batteridrift, men kan också anslutas via fast installation. Om du ska byta ut en gammal, hederlig ringklocka så är den fasta installationen självklar eftersom du redan har ledningarna dragna. Om inte är batteridrift ett vettigt alternativ. Visserligen håller batteriet några veckor men då det inte är speciellt roligt att ladda batteriet så tror jag många drar ner exempelvis på videokvaliteten. För att ladda batteriet måste man nämligen ta bort ringklockan från sitt fäste och ta in den för laddning. Därmed är man utan ringklocka under några timmar. Hur kul är det? Varför finns det inte något utbytbart batteri? Jag har enbart testat Nest Doorbell Battery med batteridrift.
Nest Doorbell Battery har en relativt enkel design som jag tror tilltalar många. Den består av en långsmal, vit kropp som är halvcirkelformade i ovan- och nederkant. Kameran är placerad i en svart cirkel längst upp medan ringknappen är längst ner. En liten lysdiod markerar om kameran är i bruk och inspelning sker.
Googles ringklocka har försett med både högtalare och mikrofon för tvåvägskommunikation. Den senare har brusreducering vilket exempelvis minskar vindbrus. Högtalaren ger ett fullt acceptabelt ljud.
Installationen för fast installation kräver givetvis betydligt mer än vid batteridrift eftersom en kabel måste anslutas. När den fasta installationen är färdig är installationsprocessen likadan som vid batteridrift. Själva mjukvaruinstallationen sker via Google Home och är inte speciellt avancerad.
Google Home-appen är tyvärr, trots det svenska gränssnittet, ganska rörig och en nybörjare riskerar att gå vilse. Appen är kompetent och man kan ansluta många olika produkter inom ett brett användningsområde. Man kan dock inte använda Nest-appen med Nest Doorbell Battery vilket jag tror en del av er blir besvikna över.
Vid fast installation kan man använda en befintlig ringsignal inomhus eller installera en ny. Vid batteridrift kan man däremot inte använda någon sådan och det finns, i motsatts till exempelvis Rings Video Doorbell 4, ingen ”chime”-enhet att köpa separat. Man kan däremot ansluta Nest Doorbell Battery till en högtalare eller skärm, såsom Google Nest Hub, via Google Home-appen. Dessutom får man alltid notiser och video i mobilen.
Nest Doorbell Battery har ett litet udda bildformat (3:4). Bilden är nämligen stående och har 960 x 1 280 punkters upplösning. Det är sämre än exempelvis Ring Video Doorbell 4 som har full HD (1 920 x 1 080). Även betraktningsvinkeln är sämre – 145 grader mot Rings 160 grader.
Bildkvaliteten är inte heller imponerande även om exempelvis ansikten syns tydligt. Bilden är ganska grynig vilket märks tydligast i dåligt ljus eller mörker. Om man har en större skärm än den hos mobilen, såsom Nest Hub, blir den begränsade kvaliteten tydligare.
Nest Doorbell Battery har ganska många funktioner. Den är känslig för olika typer av händelser – givetvis att någon ringer på dörren men även person-, rörelse-, paket-, djur- och fordonsvarningar. Sådana videosekvenser baserade på händelser lagras i Google Nests moln. Man behöver inget abonnemang utan tre timmars händelsebaserad historik sparas gratis. Vill man lagra mer finns Nest Aware-abonnemang som är gemensam för alla videolagrande Nest-produkter. I dagsläget kostar händelsebaserad videohistorik 55 kronor per månad för 30 dagar. 60 dagar kostar 110 kronor per månad. Ett årsabonnemang ger lägre månadskostnad. Väljer du 60 dagarsabonnemanget ingår tio dagars dygnet runt-inspelning.
Om du inte är hemma eller är upptagen kan du skicka ett snabbsvar. Det kan exempelvis vara ”Hej, vi kan inte komma till dörren just nu.”. Tack vare ansiktsigenkänning (fungerar inte i gratisversionen) kan du snabbt få svar på vem det är som står framför dörren – exempelvis ”Brorsan står vid dörren”.
Nest Doorbell Battery är vad Google kallar väderbeständig men inte vattentät. Den är klassad IP54 vilket innebär att den är dammskyddad och tål regn men inte att man spolar vatten över den.
Google Nest Doorbell Battery är en snygg, lättanvänd och bra videodörrklocka som är väl integrerad med Googles smarta hem. Den är lättanvänd och har batteridrift. Videoringklockan har många bra funktioner. Ett stort plus för gratis, prenumerationsfri, lagring. Tyvärr är bildkvaliteten inte den bästa (fast inte dålig heller) och laddningen av batteriet har en hel del att önska.
Specifikationer
Mått
- Bredd: 46 mm
- Djup: 24,1 mm
- Höjd: 160 mm
Vikt
- 206 g
Kamera
- 1/3 tums färgsensor på 1,3 megapixel
- 6x digital zoom
- Bildformat 3:4
Video
- HD, 960 x 1 280 pixlar, upp till 30 FPS
- Livesändning dygnet runt alla dagar
- Night Vision
- HDR
- 264-kodning
Ljud
- Högtalare och mikrofon av hög kvalitet
- Tvåvägsljud med brusreducering
Synfält
- 145° diagonalt
Belysning
- Vit LED-ljusring med statusindikator
- RGB-LED-statuslampa
Sensorer
- PIR (rörelse- och närhetssensor)
- Magnetometer
Mörkerseende
- Se upp till 3 meter
- 4 infraröda LED-lampor på 850 nm med IR-filter
Trådlös
- 11b/g/n (2,4 GHz)
- WEP-, WPA-, WPA2-, WPA3-kryptering stöds
- Bluetooth med låg energiförbrukning (BLE)
Strömförsörjning
- Inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri, 6 Ah, 3,65 V. Läs mer på g.co/nest/camlife.
- Du kan även använda befintliga ledningar för ljudenhet och laddning
- Spänning: 8–24 V AC
- Effekt: 10 VA
- Frekvens: 50–60 Hz
Hitta fler bra Black Friday deals här »
Det Bra
- Bra design
- Både fast installation och batteridrift
- Lätt att använda
- Ansiktsigenkänning
- Finns gratis, prenumerationsfri, lagring (dock begränsad)
Det Dåliga
- Bildkvaliteten
- Inget löstagbart batteri
- Ingen ansiktsigenkänning vid gratisalternativet
- Kan inte använda Nest-appen