Google Pixel 7 Pro

By on on Recensioner, 2 More

Google Pixel 7 Pro

För första gången letar en Pixel-telefon från Google sig till Sverige. Vi har testat flaggskeppet Pixel 7 Pro.

Pixel-telefoner från Google har som sagt inte officiellt importerats till Sverige. De har enbart funnits här som specialimporterade telefoner. Därför är Pixel 7 och Pixel 7 Pro efterlängtade av många. Som recensent blir det därmed extra spännande att testa flaggskeppet Pixel 7 Pro. Den har dessutom den senaste versionen av Android – Android 13.

Pixel 7 Pro kostar inte fullt lika mycket som flaggskeppen från vissa andra märken, exempelvis från Samsung och Apple. För 9 990 kronor får man modellen med mindre minne. Den har 12 gigabyte RAM och 128 gigabyte lagringsutrymme. Den dyrare modellen har 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagringsminne och den kostar 10 990 kr.

Design

Pixel 7 Pro är verkligen en läcker telefon. Framsidan sticker visserligen inte ut från andra telefoner men är mjukt utformad med avrundade hörnor och kanter. Selfiekameran sitter som brukligt upptill och i det här fallet i mitten. Tyvärr sitter inget skärmskydd på vid köp. Det är ganska vanligt att ett enkelt sådant medföljer för att förhindra repor.

Kanterna är av metall med två knappar på höger sida – volym och strömbrytare.

Den läckra baksidan är, precis som framsidan, gjord i glas (Corning Gorilla Glass Victus). Min mobil är vit eller som det kallas, Snow. Mobilen finns även i Hazel (gröngrått) och Obsidian (svart). Långt upp finns den snygga kameramodulen som sitter tvärs över och inte i vänster hörn som är så vanligt. Modulen är snyggt upphöjd över bakstycket. Området är av metall vilket läckert bryter av mot övriga bakstycket.

Under huven

Androidmobilers systemchip (själva hjärtat) är ganska ofta en Snapdragon från Qualcomm. Google har valt att utveckla ett eget systemchip – Tensor G2 – med åtta kärnor. Tensor G2 är inte fullt lika kraftfullt som de senaste Snapdragon vilket gör att Pixel 7 Pro inte placerar sig i prestandatoppen.

Jag har inte haft många problem med prestandan, men den märktes i krävande spel att grafikkretsen inte är i absolut toppklass. Dock tyckte jag att prestandan var okej, även om jag  ibland fick sänkta inställningarna något. Efter ett tag blev dock mobilen något, om ej störande, varm. Samtidigt tappade spelen i uppdateringsfrekvens.

Den 6,7 tum stora skärmen är riktigt bra. Jag gillar dess skärpa, kontrast och ljusstyrka (automatisk sådan). Exempelvis var det mycket bra kvalitet på såväl filmer som spel. Skärmen är av Oled-typ med en upplösning på 1440p. Som standard används dock 1080p vilket spar batteri. Skärmen klarar av 120 hertz i bilduppdatering vilket ger en jämn bildrörelser. Eftersom bilduppdateringen är adaptiv kan den anpassas dynamiskt och på så sätt spara batteri.

Det är inte bara skärmen som är adaptiv utan mobilen känner av hur du använder den. Utifrån det anpassas strömförbrukningen. Pixel 7 Pro ser helt enkelt till att inte använda sådant som är onödigt om du inte behöver det.

Batteriet är på 5 000 milliamperetimmar (mAh) vilket är bra. I normalfallet, vid blandad användning hade jag 20-30 procent av batteriet kvar vid läggdags. Vid långa spelsessioner blev det dock problem och mobilen behövde laddas. Det medföljer ingen laddare, men Pixel 7 Pro har stöd för 30 watt snabbladdning vilket ger en relativt kort laddningstid – 30 minuter ger upp till 50 procents laddning. Laddningen är smart och känner av hur du laddar mobilen. Därmed kan laddningen anpassas efter användarens behov.

Pixel 7 Pro är såväl damm- som vattentät (IP68) och tål att sänkas ned i vatten.

Kamera

Att kunna ta selfies och fotografera är givetvis viktigt. Pixel 7 Pro är försedd med tre bakre objektiv. Det är ett 50 megapixel vidvinkelobjektiv, ett 12 megapixel ultravidvinkelobjektiv, samt ett 48 megapixel teleobjektiv. Kvaliteten är mestadels riktigt bra, men det finns svagheter såsom nattläget som jag, även om det är fullt okej, väntade mig mer av. Bilderna blir skarpa och färgrika med naturtrogna färger. Resultatet blev faktiskt bra i de flesta förhållanden.

Teleobjektivet ger fem gångers zoom vilket är mycket användbart, åtminstone för mig. Kvaliteten är på de inzoomade bilderna riktigt bra. Pixel 7 Pro har ytterligare ett zoomläge, kallad Super Res Zoom, som ger upp till 30 gångers zoom. Denna kraftiga zoom ger hyfsat bra bilder med förvånansvärt lite grynighet. Det blir dock lätt rörelseoskärpa vid kraftig inzoomning även om den i de flesta fall inte är omfattande. För bästa bild bör man hålla sig till max 15 gångers zoom.

Manhattan och One World Trade Center Här visas kamerans 30 gångers Super Res zoom.

Det finns även en makrofunktion för dig som exempelvis gillar att fotografera blommor på nära håll. Som vardagsfotograf tycker jag att jag lätt får oskärpa i makrobilder. Det gäller till viss del även Pixel 7 Pro om man går riktigt nära (närgränsen är tre centimeter). Jag är emellertid nöjd med makrofunktionen då den fungerar bra och oftast ger skarpa bilder som resultat.

Kameraappen är lätt att använda och innehåller en hel del funktioner även om jag gärna sett fler. Själva fotograferingen kombinerat med mjukvarubearbetning, ofta med inslag av AI (artificiell intelligens), ger flera användbara funktioner. En kul funktion är photo sphere (japp, allt är inte på svenska i fotoappen). Här fotograferar man omgivningen på samma sätt som vid panorama – alltså foto efter foto bredvid varandra och i 360 grader. Resultatet blir som om du står mitt i och kan titta runt helt och hållet. Alla funktioner är dock inte i skarpt läge utan vissa är under utveckling. De känns experimentella och kan ge oväntade resultat. Det ryktas om att fler funktioner är på gång.

Kameraappen ska med fördel kombineras med fotoappen som inte enbart visar foton utan även har ganska avancerade redigeringsfunktioner. Ett exempel är att man kan ta bort oönskade föremål från bilden. Ett annat är att sudda bort oskärpa. Båda dessa funktioner fungerar ganska bra. Som helhet kan fotoappen tillföra mycket till fotograferingen för den som är intresserad.

Selfiekameran är på 10,8 megapixel. Den ger en bra bild men samtidigt inget jag blir överväldigad över.

Pixel 7 Pro kan filma i 4K och 60 fps med HDR. Kameran har bildstabilisering som gör ett bra jobb att ta bort skakigheter i kamerahållningen. Även om bildkvaliteten är bra så finns vissa problem. Vissa extrafunktioner, såsom slowmotion och filmisk oskärpa, fungerar nämligen inte tillfredsställande.

Appar

Googles styrka bör givetvis vara mjukvaran även om hårdvaran är riktigt bra. Tyvärr är apphanteringen rörig, speciellt med tanke på att funktioner som borde vara appar ibland finns inne bland inställningarna. Vissa av Googles användbara appar finns inte ens på mobilen utan måste laddas ner. Det är därför svårt att hitta alla appar och appliknande funktioner. Ett exempel – vem i hela världen får för sig att leta bland inställningar efter en funktion för digitalt välmående? Den borde definitivt ligga som en separat app, och dessutom förbättras. Speciellt rörigt blev det efter att innehållet från min gamla telefon kopierats över till Pixel 7 Pro. Då hamnade alla appar huller om buller. Det går att göra mycket bättre. Ett exempel är de senaste OnePlus-mobilerna. Där hamnade alla Google-appar i en grupp. Precis som till andra Androidmobiler skickar Google dock med ganska många appar vilka ofta är bra. Tyvärr finns inte allt på svenska än.

AI är det nya modet och kommer säkert att innebära stora förändringar i framtiden. Ett exempel på användningsområde är översättningsappen. Rikta kameran mot en fjäril och du får veta att det är… en fjäril. Det finns även möjlighet att utgå från ett foto och leta rätt på liknande saker på internet.

En annan bra app är ljudinspelaren. Förutom att spela in ljud kan man exempelvis få tal simultant utskrivet som text, fast inte på svenska.

Slutsats

Med tanke på att Google Pixel 7 Pro inte kostar fullt lika mycket som vissa andra märkens toppmodeller kan man leva med en något sämre prestanda. Kamerafunktionen är mycket bra men det största pluset är den utmärkta designen. Men, varför denna röra bland apparna? Google är ju främst ett mjukvaruföretag så de borde kunna bättre än så här.

Specifikationer

Skärm

  • Helskärm på 6,7 tum (170 mm)
  • Bildformat 19,5:9
  • QHD+ (1 440 x 3 120) LTPO OLED med 512 pixlar per tum
  • Smooth Display (upp till 120 Hz)4
  • Corning® Gorilla® Glass Victus™-täckglas
  • Alltid på-läge med Snabböversikt och Nu spelas
  • Upp till 1000 nit (HDR) och upp till 1 500 nit (Högsta ljusstyrka)5
  • Kontrastförhållande på > 1 000 000:1
  • Stöd för HDR
  • Hela 24 bitars djup för 16 miljoner färger

Mått och vikt

  • 6,4 hög x 3,0 bred x 0,3 djup (tum)
  • 162,9 hög x 76,6 bred x 8,9 djup (mm)
  • 212 g

Batteri och laddning

  • Mer än 24 timmars batteritid
  • Upp till 72 timmars batteritid med Effektivare batterisparläge
  • Minst 4 926 mAh
  • Normalt 5 000 mAh
  • Snabbladdning – upp till 50 % laddning på cirka 30 minuter – med Google 30 W USB-C®-laddare med USB-PD 3.0 (PPS) (säljs separat)
  • Qi-certifierad
  • Trådlös snabbladdning
  • Batteridelning

Minne och lagringsutrymme

  • 12 GB LPDDR5 RAM
  • 128 GB / 256 GB / 512 GB UFS 3.1-lagring

Processorer

  • Google Tensor G2
  • Titan M2™ -säkerhetsprocessor

Säkerhet

  • Inbyggt VPN tillhandahålls av Google One (kommer snart)
  • End-to-end-säkerhet designad av Google
  • Maskinvarusäkerhet i flera lager: Tensor-säkerhetskärna, Titan M2-säkerhetschip och Trusty (Trusted Execution Environment)
  • Säkerhetsuppdateringar under minst fem år
  • Skydd mot nätfiske och skadlig programvara
  • Automatiska säkerhetskontroller och integritetsinställningar med Säkerhetscenter
  • Kamera- och mikrofonreglage
  • Privat beräkningskärna
  • Android System Intelligence
  • End-to-end-kryptering för Android Messages och kryptering av Android-säkerhetskopiering
  • Läs mer på co/pixel/security och g.co/pixel/certifications

Bakre kamera

50 MP Octa PD Quad Bayer vidvinkelkamera

  • 1,2 μm pixelbredd
  • ƒ/1,85 bländare
  • 82° synfält
  • 1/1,31″ bildsensorstorlek
  • 12 MP ultravidvinkelkamera15 med autofokus
  • 1,25 μm pixelbredd
  • ƒ/2.2 bländare
  • Synfält på 125,8°15
  • Linskorrigering

    48 MP Quad Bayer PD-kamera med teleobjektiv
  • Pixelbredd på 0,7 μm
  • ƒ/3.5 bländare
  • Synfält på 20,6°p>
  • 5x optisk zoom
  • högupplöst zoom upp till 30×16
  • Sensor med LDAF (laser detect auto focus)
  • Spektral- och flimmersensor
  • Optisk och elektronisk bildstabilisering på vidvinkel- och teleobjektiv
  • Snabb kamerastart

Främre kamera

  • 10,8 MP
  • Pixelbredd på 1,22 μm
  • ƒ/2.2-bländare
  • Fast fokus
  • 92,8° ultrabrett synfält

Kamerafunktioner

  • Makrofokus
  • Magiskt suddgummi
  • Fotoskärpa
  • Rörelseläge
  • Real Toneᵀᴹ
  • Ansiktsskärpa
  • Panorama
  • Manuell vitbalans
  • Låst mapp
  • Mörkerläge
  • Bildväljaren
  • Porträttläge
  • Porträttljus
  • Högupplöst zoom
  • Automatiskt rörelsefokus
  • Bekanta ansikten
  • Dubbla exponeringskontroller
  • Live HDR+

Video

Bakre kamera

  • Inspelning av 1080p-video i 30 FPS, 60 FPS
  • 10-bitars HDR-video
  • Filmisk oskärpa
  • Filmisk panorering
  • Stöd för slow motion i upp till 240 FPS
  • 4K timelapse med stabilisering
  • Timelapse i nattfotoläget
  • Optisk bildstabilisering
  • Videostabilisering
  • 4K filmisk panorering med videostabilisering
  • 4K låst videostabilisering
  • 1080p aktiv videostabilisering
  • Digital zoom upp till 20×18
  • Videoformat: HEVC (H.265) och AVC (H.264)

Ljud

  • Stereoinspelning
  • Talförstärkning
  • Vindreducering
  • Ljudzoom

Främre kamera

  • Inspelning av 4K-video i 30 FPS, 60 FPS

Autentisering

  • Fingeravtryckslås med fingeravtryckssensor under skärmen
  • Ansiktslås
  • Mönster, PIN, lösenord

Media och ljud

  • Stereohögtalare
  • Tre mikrofoner
  • Brusreducering

Material

  • Reptåligt Corning® Gorilla® Glass Victus™-täckglas
  • Kantlös baksida i Corning® Gorilla® Glass Victus™ med polerad aluminiumram
  • Vatten- och dammskydd enligt standarden IP6825
  • Fingeravtrycksresistent yta

 

Det Bra

  • Mycket snygg design
  • Kameran och dess app
  • Många bra funktioner
  • Bra skärm

Det Dåliga

  • Rörigt bland apparna
  • Vissa appar och funktioner saknas eller är på engelska
  • Inte topprestanda
8

Written by: Mats Ernofsson