Hur mycket snabbare blir din PS4 eller Xbox One med en SSD, hårddisk eller SSHD?

Av i i Recensioner, 4 Mer

Hur mycket snabbare blir din PS4 eller Xbox One med en SSD, hårddisk eller SSHD? Sammanfattning.

Tid att sammanfatta vårt test av 14 diskar till PS4 och Xbox One. Vilken disktyp passar dig bäst?

Jag har testat ganska många möjligheter att utöka ditt lagringsutrymme för spel på. Man vinner mycket med en SSD. I bästa fall halverades laddningstiden i ett spel. Fast å andra sidan fanns det spel där man knappt vann något alls. Detta gällde såväl en extern SSD som en intern SSD monterad i ett hårddiskkabinett. Det fanns dock en tendens till att en extern SSD var något snabbare än en SSD monterad i ett kabinett. Mätresultaten var emellertid osäkra då skillnaderna var extremt små. På PS4 har du dessutom möjligheten att byta hårddisk. Tidsvinsten med en intern SSD var inte stor jämfört med att montera den i kabinett – kanske max en sekund. Man vinner en hel del tid med en SSD – i medeltal 18-38 % i mitt test. Skillnaden mellan spel var mycket stor – från ingen vinst alls till halverad laddningstid.

En mindre SSD-disk kan med fördel monteras i ett kabinett. Samma gäller den interna hårddisken i PS4 om du byter ut den.

Som budgetalternativ är en SSHD bra. Den är billigare än en SSD och du får därmed mycket mer lagringsutrymme. En SSHD är enligt mig ett mycket prisvärt alternativ då den i medeltal gav 10-23 % kortare laddningstider. Vinsten för enskilda spel var upp till 30 %.

Det billigaste av testade alternativ är en extern hårddisk. Du vinner troligtvis inget eller minimalt i laddningstider, men å andra sidan är det skönt att veta att man inte förlorar något heller. Seagate Backup Plus Slim Portable 2 TB HDD och Maxtor M3 Portable 2 TB gav emellertid en liten, liten tidsvinst på ungefär 3 s. Dessa hårddiskar var något snabbare än övriga. Vinsterna för övriga diskar var inom felmarginalen. Verbatim Store ’n’ Go HDD får bottenplaceringen då den var klart långsammast i testet på datorn.

På PS4 är det allra billigaste alternativet att köpa en ny intern hårddisk. Jag har emellertid inte testat detta. Den gamla disken kan därefter monteras i ett kabinett.

Det mest prisvärda alternativet i mina ögon är en SSHD-disk. Den går att montera i ett kabinett om du har en Xbox One. Om du inte bryr dig om förkortade laddningstider är en extern hårddisk bästa alternativet. En SSD är ett lyxalternativ. Du kan emellertid komma undan utan en extremt stor prislapp om du nöjer dig med en SSD runt 256 GB. På den kan du lagra de spel som du spelar för tillfället och lagra övriga på den interna hårddisken.

Om du köper en SSD på ungefär 256 GB, glöm då inte att läsa det finstilta på förpackningen. Det tillgängliga utrymmet kan nämligen vara lägre än det som står på förpackningen.

Navigering

Introduktion
Test av externa SSD-diskar
Test av externa hårddiskar
Test av interna SSD och SSHD
Test av hårddiskkabinett
Sammanfattning
Att ansluta en extern disk till Xbox One
Att ansluta en extern disk till Playstation 4

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi