Jumanji: The Video Game

Av i i Recensioner, 6 Mer

Jumanji: The Video Game

Den senaste Jumanji-filmen har ett tema som borde utgöra ett gott underlag för ett bra spel. Har man lyckats i Jumanji: The Video Game?

Jumanji: The Video Game är ett tredje persons skjutarspel. Man ser alltså sin hjälte snett bakifrån. Spelet riktar sig till en yngre public (Pegi 7). Man spelar som någon av de fyra hjältarna från filmen. De har alla lite olika vapen och specialegenskaper. Dr Smolder Bravestone utför exempelvis en markdunk. Prof. Shelly Oberon är snällare. Han helar sina lagkamrater. Ruby Roundhouse har en bergsprängare (ett ljudsystem) från 80-talet som hon ”bedövar” fienden med. Slutligen har vi Franklin ”Mouse” Finbar som har en stridbar apa vid sin sida.

Totalt finns fyra banor som kan spelas i valfri ordning. Varje bana innehåller två typer av spelelement som varvas om vartannat. Dels är det en mer upptäckarlik äventyrsdel där man går runt i labyrintformade banor och letar efter fyra Jumanjibitar som finns utspridda på banan. De är oftast inte speciellt svåra att hitta utan man hittar dem lätt om man letar igenom hela banorna.

Vissa av äventyrsdelarna av banorna utspelas inne i grottor med diverse dödliga hinder såsom yxor som svingar sig och gärna strimlar dig som spelare eller spjut som dyker upp från marken. Att man blir strimlad är att ta i. Detta är ett barnvänligt spel så det händer inte mycket mer än att figuren säger aj och att man tappar hälsa.

De andra delarna av banorna är ren strid. De fyra hjältarna har en juvel som man ska hålla inom en fyrkant. Då laddas en obelisk upp och när obelisken är fulladdad öppnas utgången och striden tar slut. Dessförinnan utsätts de fyra för mängder av fiender som gör allt för att förhindra att de fyras uppdrag fullföljs.

Oavsett vilken del av banorna man är på så är spelet oerhört enformigt. Banorna ser slående lika ut. Bebyggelsen i äventyrsdelarna är exempelvis väldigt lika varandra och man springer runt på exakt samma sätt och letar Jumanjibitar. Likaså ser de olika stridsarenorna nästan lika ut. Det är bara hindren som placerats lite olika.

Fiendetyperna är extremt få. Roligast blir det när någon jätte dyker upp eftersom dessa är betydligt svårare att döda. Dessutom är de inte att leka med då de tilltygar mycket skada. Varken fienden eller de datorstyrda hjältarna är speciellt smarta.

Genom att spela tillsammans kan man samarbeta som de fyra hjältarna. Man kan nämligen spela som en till fyra spelare såväl lokalt (delad skärm) som online. Det finns dock inget onlineläge för Nintendo Switch.

Vad ska jag då säga om Jumanji: The Video Game? Jo, köp inte spelet. Det är dåligt rakt igenom. Det enda positiva är att det går fort att spela igenom banorna (mindre än 1½ timme). Sedan är det meningen att man ska spela igenom banorna om och om igen för att levla upp hjältarna. Men vem orkar det? Att samarbeta lättar dock upp tristessen lite grann.

Det Bra

  • Eländet tar snabbt slut
  • Samarbete

Det Dåliga

  • Repetitivt värre
  • Få sorters fiender
  • Allt ser nästan likadant ut
  • Kort spel

Skriven av: Mats Ernofsson