Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Av i i Recensioner, 8 Mer

Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Nio filmer från Star Wars värld. Alla tolkade i legovärldar fylld av minnesvärda karaktärer.

Det har getts ut totalt nio Star Wars-filmer som kan indelas i tre trilogier. På 70- och 80-talen släpptes tre kultförklarade filmer. För att förvirra allting är denna trilogi kronologiskt sett film nummer fyra, fem och sex. Den andra trilogin (film ett, två och tre) utspelar sig före de tre första filmerna. De släpptes på sent 90- och tidigt 20-tal och gjorde hexalogin (serie med sex filmer) komplett. 2015 släpptes så en fortsättning på de ursprungliga sex filmerna. Den har fått två uppföljare. Dessa filmer bildar en tredje trilogi i spelet.

TT Games har utvecklat en mängd legospel, de flesta baserade på filmer. Bland annat har Star Wars värld tolkats i några spel. En svaghet med tidigare spel var att spelen aldrig översattes till svenska. Det gäller även The Skywalker Saga. Man får hålla till godo med engelska. Svenska borde vara en självklarhet med tanke på att spelet i första hand riktar sig till en yngre publik. Man förlorar mycket om man inte förstår. Ett omfattande och inte helt enkel menysystem, som dessutom är på engelska, kan också ställa till problem.

En del som inte förstörs speciellt mycket är humorn. Den är ständigt närvarande, men sällan verbal, utan i stället visuell. Som exempel kan jag ta Jar-Jar Binks. Denna konstiga figur att hata eller älska är precis lika klumpig som i filmen Det mörka hotet.

Nu har TT Games gett ut ett legospel som har den mest omfattande innehållet hittills. De har tolkat samtliga nio filmer i ett spel. Man kan börja med något av de tre filmerna (episoderna) som utgör det första episoden i en trilogi – Stjärnornas krig, Det mörka hotet eller The Force Awakens. De andra två episoderna i varje trilogi måste låsas upp.

Att samtliga filmer finns med i ett spel är jättekul. Man får en helhetsbild av hela händelseförloppet i Star Wars. Helhetsbild är i och för sig att ta i. Att så pass många filmer samsas i ett spel har en baksida som jag inte är helt nöjd med. Varje film har nämligen fått ganska litet utrymme, cirka två-tre timmars speltid per episod om man enbart siktar på att ta sig igenom spelet utan att ta sig an allt extrainnehåll. Dessutom är berättandet korthugget, och stundtals lite rörigt, vilket gör att man kan tillgodogöra sig ganska lite av filmernas innehåll.

Gillar du The Skywalker Saga och vill gotta dig åt allt innehåll så har du många, många extra timmars spelande framför dig. Att låsa upp allt är inte de lättaste. Här finns legoklossar och karaktärer samt fordon och rymdskepp att låsa upp. Det finns också extra uppdrag utöver huvuduppdraget. Det ger ett stort omspelsvärde. Spelet innehåller många förbättringar jämfört med tidigare TT Games legospel. Samtidigt är de spelmässiga likheterna stora.

The Skywalker Saga är ett actionspel med en del problemlösning. Du spelar som någon av över 300 karaktärer (inklusive olika kostymer) som finns i spelet. Antalet ökar iefterhand som nytt innehåll ges ut.

Första gången man spelar igenom en bana får man spela med ett visst utbud av karaktärer, två eller fler. När du sedan spelat igenom banan låser du upp ”free play” där du kan återkomma till banan med valfria figurer. Genom att välja figurer med andra egenskaper kan man öppna nya delar av banan. Olika karaktärer har nämligen olika egenskaper. Tyvärr har TT Games dragit ner på mångfalden av egenskaper jämfört med många andra av deras spel vilket är svagt. Dessutom är variationen stundtals inte stor. Ofta tvingas man använda R2-D2 för att lösa ett sorts pussel som gång för gång är i det närmaste identisk.

Karaktärernas olika egenskaper innefattar även olika vapen och verktyg. Jag tror att de flesta som startar The Skywalker Saga för första gången längtar efter att spela som en jedi. I spelet finns givetvis Luke Skywalker och Obi-Wan Kenobi. De har sina ljussablar både för närstrid och för lite längre avstånd. De kan även använda kraften för att flytta grejer och ”fjärrstyra” fiender.

Två andra av mina favoriter är de två charmiga robotarna R2-D2 och C-3PO. De kan tyckas försvarslösa, men kom inte för nära om du är fientligt inställd. Båda robotarna kan nämligen slåss även de. En fördel med dem är emellertid att de sällan behöver slåss. Fienden ser nämligen inte dem som något hot.

Nu sker inte all strid på någon planet. Man får nämligen även chansen att ratta några rymdskepp. Exempelvis kan man flyga Han Solos Millennium Falcon. Det låter roligare än vad det är – ett okej avbräck från planeterna, men det är allt.

Precis som i tidigare legospel kan du spela tillsammans med en kamrat. Denne grabbar en handkontroll och hoppar in i spelet när hen så önskar. Tyvärr kan man inte spela online vilket är en klar svaghet.

The Skywalker Saga är som sagt främst ett spel för de yngre. Det finns dock element som även kan tilltala lite äldre spelare som ger ett visst djup. Exempelvis finns blockeringar, enkla combos samt ett träd med egenskaper (abilities). Man köper nya och uppdaterar befintliga egenskaper med en viss sorts legobitar. På så sätt blir figurerna bättre och bättre.

TT Games legospel brukar vara välgjorda. The Skywalker Saga är inget undantag. Det är det av TT Games legospel som utan tvekan är mest välgjort. Jag har spelat på Xbox Series X i 60 hertz. Grafiken flöt på bra utan lagg. Spelet var onekligen snyggt, välljudande och detaljrikt. Väljer man 30 hertz i stället för 60 ökar bildkvaliteten något, men inte mycket. Samtidigt flyter grafiken något sämre.

The Skywalker Saga är välgjort men jag hittade en bugg. Spelet hakade sig vid två tillfällen när handkontrollen stängts av. Jag blev då tvungen att starta om spelet. Som tur var så är det inte långt mellan sparpunkterna. Därför behövde jag inte spela om speciellt mycket. Ett annat problem var kameran. Den fungerar för det mesta superbt, men kommer man nära en vägg eller något föremål är det inte säkert att man ser något och kameran kan dessutom hoppa till.

Det är ingen som helst tvekan om att The Skywalker Saga är ett mycket bra spel – det bästa legospel jag spelat. Det är ett enormt omfattande spel i jämförelse med andra familjespel. Även om du nöjer dig med att spela igenom The Skywalker Saga utan att leta efter frivilligt material får du 20-25 timmars speltid. Vill du upptäcka allt ökar tiden drastiskt. 

Det Bra

 • Omfattande
 • Alla filmerna i ett spel
 • Charmigt
 • Välgjort
 • Bra omspelsvärde

Det Dåliga

 • Varje episod är för kort
 • Färre olika typer av och variation hos egenskaper hos figurerna än tidigare
 • Hittade en bugg
 • Engelska
 • Dåligt berättande
 • Pusslen
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...