Life is Strange 2

Av i i Recensioner, 4 Mer

Life is Strange 2: Episode 1 – Roads

Mexiko och Puerto Lobos nästa. Resan dit kommer att bli lång, speciellt när man jagas av polisen. I episod ett får vi följa med på resans start.

Sean gör sig i ordning för den perfekta partykvällen. Ska 16-åringen äntligen få till det med tjejen som han inte kan släppa blicken från? Hans tjejkompis stöttar och peppar honom. Lillbrorsan Daniel, 9 år, är som alla småbrorsor – dryg. Farsan tänker inte på något annat än att mecka med sin bil, men han ger ändå Sean en slant att köpa Hallowengrejer för. Dags för första dilemmat. Ska Sean ta med sig ölen i kylen eller ska han nöja sig med läsken?

Snart visar sig brödrakärleken för första gången. Brödernas rasistiska granne gillar inte att ha mexikaner nästdörrs. Sean skyddar sin brorsa (för det skulle väl du också göra?). Nu går allt snett. Estefan, barnens pappa, skjuts till döds av en polis. Pojkarna flyr och nu får du möjligheten att följa med dem och styra deras öden. Vägen går från hemstaden Seattle genom Washington in i Oregon på väg mot Puerto Lobos i Mexiko.

Men vad hände med tjejkompisarna Max och Chloe från Life is Strange? Trots att handlingen till Life is Strange 2 utspelar sig efter ettan är dessa omtyckta tjejer utbytta. Nu är det en brödrarelation som ska gestaltas och det lyckas utvecklarna Dontnod Entertainment ypperligt med i den första av fem episoder av Life is Strange 2.

Fokus i Life is Strange 2 ligger inte på action eller ett avancerat gameplay. Nej, här är det handlingen och interaktionen mellan olika människor, och då givetvis bröderna i första han, som är viktigast. Du styr Sean och får göra en mängd val. Många av dem är olika moraliska dilemman. Kommer du att ljuga för Daniel? Sätter du honom i första rum eller tänker du på dig själv? Låter du hungern styra över dina handlingar? Ska du ringa flickvännen eller kasta telefonen så att polisen inte kan pejla den? Här har Dontnod Entertainment lyckats förträffligt. Samspelet mellan bröderna är otroligt väl berättat. Andra karaktärer porträtteras betydligt mer stereotypt även om de är väl genomtänkta.

Som porträtt av ett komplicerat brödraförhållande har första episoden gett Life is Strange 2 en flygande start. Jag hoppas dock att det kommer att hända lite mer i kommande episoder. Även om jag nästan hela tiden hölls som i ett järngrepp av Life is Strange 2: Episode 1 var denna episod stundtals ett sömnpiller. Det kommer att behövas mer än brödernas relation för att hålla ihop serien i längden.

Det Bra

  • Skildringen av syskonrelationen
  • Man ställs inför en del moraliska dilemman
  • Som att spela igenom en lugn film

Det Dåliga

  • Ibland ett sömnpiller
  • Krävs mer än brödrarelationen för att hålla en hel serie
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi