Life is Strange: True Colors

Av i i Recensioner, 5 Mer

Alex har en speciell gåva. Hon kan läsa av personers sinnesstämning och tankar och påverka dessa.

True Colors tar oss till bergen i Colorado. Närmare bestämt till småstadsidyllen Haven. Det är en mycket liten ort som knappt syns på kartan. Hit flyttar huvudrollsinnehavaren, den unga kvinnan Alex. Hon har precis fått kontakt med sin storebror Gabe efter att under många år ha levt under tuffa förhållanden i fosterhem. Brorsan förolyckas dock och här startar ett mysterium som du måste nysta upp.

Huvudkaraktärerna i Life is Strange-serien har haft olika specialegenskaper som gjort dem till människor utöver det vanliga. Max kunde vrida tillbaka klockan. Daniel hade telekinetiska förmågor.

Nu när en ny del – True Colors – i serien är här och givetvis har huvudrollsinnehavaren en egenskap som sticker ut. Alex kan läsa av människors känslor på djupet och dessutom vad de tänker. Är hen rädd och vad försiggår i huvudet? Arg? För dig som spelare syns det som en färgad aura runt karaktären.

Vad vore kunskapen om människors sinnestillstånd och tankar för något om de inte var påverkbara? Här kommer Alex stora styrka in. Hon kan exempelvis lugna en arg person och kanske dessutom få denne att prata om något som hen inte skulle prata om när den var arg. Här tycker jag att utvecklarna hade kunnat utveckla konceptet mer. Man hade kunnat göra ett något roligare sätt att ändra folks sinnesstämning. Den rätta stämningen vill som det är inte riktigt infinna sig. Nu undrar du kanske hur man gör men det kommer jag inte att berätta utan det får du själv upptäcka om du köper spelet.

Haven är en liten idyll bebodd av trevliga människor. Här ska du som sagt lösa mysteriet med Gabes död. Dessutom kan du lära känna invånarna lite mer genom att utföra diverse sidouppdrag som är frivilliga. De rekommenderas dock eftersom de fyller ut spelet.

Att Haven är en liten stad märks snabbt. När man gått nedför huvudgatan finns bara några butiker och stumpar av smågator kvar. Dessutom finns lite sidoplatser som exempelvis en gruva. Sammantaget är detta dock fattigt. Jag blev snabbt trött på att springa fram och tillbaka i staden på jakt efter nya människor och annat.

Tidigare spel kan liknas vid interaktiva filmer. Det gäller även True Colors. I True Colors är det nämligen du som gör olika val och för handlingen framåt. När du pratar med andra karaktärer får du alternativa repliker. Vissa av dessa används speciellt för spelets handling. Beroende på vilka val du gör får spelet alltså något olika handling och olika slut.

True Colors är dock en ganska slö ”film”. Tempot är lågt och Alex förmåga är i mycket teorin intressant men inte tillräckligt välgjord för att göra mig exalterad. Den är fullt okej, men inte mycket mer än så.

Detta tredje spel i Life is Strange-serien är precis som tidigare spel snyggt gjort, om än med ganska plastiga, fast härliga karaktärer. Miljö känns mycket naturlig. Rösterna är välgjorda och storyn är snyggt berättad, om än seg. Just gällande storyn tycker jag att föregående spel var starkare.

True Colors är uppdelat i flera kapitel. I föregående spel var spelet dessutom uppdelat i olika delar som laddades ned var för sig. I True Colors har man valt att släppa hela spelet på en gång. Det gör att man inte kan avgöra om man vill köpa hela spelet eller hoppa av om man inte gillar spelets inledning.

Förvänta dig inte våldsamt och intensivt skjutande i Life is Strange: True Colors. Det är ett stillsamt spel som tuffar fram i ett lugnt (alltför segt enligt mig) tempo. Fokuset har lagts på upplevelsen och problemlösning.

 

Det Bra

  • Väl berättat
  • Härliga karaktärer
  • Haven är mysigtv

Det Dåliga

  • Segt tempo
  • Alex förmåga är lite av en besvikelse
6

Skriven av: Mats Ernofsson