LittleBigPlanet 3

Av i i Recensioner, 4 Mer

LittleBigPlanet 3

Då var det dags för en tredje del med säckmänniskorna. Spela ensam eller tillsammans med vänner. Skapa banor och dela med dig till vännerna, men även till resten av världen.

LittleBigPlanet-serien är en serie som gått rakt hem i mångas hjärtan och jag själv har njutit mycket av de tidigare spelen. Som svensk känns serien extra intressant, då vissa delar av den utvecklats här i Sverige och närmare bestämt i min boendeort Karlshamn. Spelen är utvecklade av Media Molecule och Sumo Digital i samarbete med några andra studios och fått flera priser som bland annat årets spel. LittleBigPlanet släpptes 2008, tvåan 2011 och nu, 2014, är det dags för trean av LittleBigPlanet.

För er som inte känner till LittleBigPlanet så är det en spelserie som är plattformsbaserat, där spelaren antingen spelar färdiga banor (huvudhistorien), skapar egna eller spelar andras. Spelserien är exklusiv för Sony och Playstation och finns både till Playstation 3 och 4 samt till deras bärbara konsoler PSP och Vita. Spelen har det gemensamt att man spelar antingen som Sackboy, Sackgirl eller Sackperson beroende på hur man skapar sin figur. Möjligheterna är oändliga. I spelen talas det svenska, något som gör spelen lämpliga även för lite yngre barn.

Nu är det dags för den tredje delen och likheterna är stora med övriga delar i serien. Men samtidigt har man lyckats ta spelet till en ny nivå genom att ge spelaren tillgång till nya verktyg. Man har också gjort det möjligt för spelaren i huvudhistorien att spela andra figurer än sin egen, något som inte var möjligt att göra tidigare i serien. Denna blandning mellan nytt och gammalt gör att man som spelare känner igen sig i miljöerna och blir lite nostalgisk men samtidigt finns det mycket nytt att utforska och upptäcka.

Huvudhistorien i LittleBigPlanet 3 utspelar sig som titeln avslöjar på en planet. En planet som heter Bunkum och som kommer visas sig behöver räddas från den ”galna” Newton som har släppt lös de inlåsta Titanerna som nu vill sluka all kreativitet och fantasi i världen. Det är nu upp till dig med några goda vänner att rädda världen. Dessa vänner är bland annat: Oddsock som är en hundliknad hjälte, Swoop är en fågelliknad hjälte och Big Toggle, en större och tyngre version av ens egen figur. Dessa vänner har alla sina egna unika krafter som ger en möjlighet att utforska banorna på nya sätt. Utöver dessa nya vänner så introduceras man även till några nya verktyg som inte funnits i de äldre spelen.

Utöver huvudhistorien så finns det som i tidigare spel en pod (farkost som man kan utsmycka) som är ens huvudmeny men också ens egen planet där man skapar egna banor.

Spelkontrollerna fungerar väldigt bra i spelet och är väldigt lätta att lära sig. Varje ny förmåga, eller kraft, introduceras på ett sätt som gör att även mindre barn klarar av att hänga med. Man kan spela 1-4 spelare i LittleBigPlanet 3, antingen via flera kontroller eller genom att spela online. Vissa uppdrag inuti banorna, men också hela banor, kräver flera spelare. Dessa uppdrag och banor är dock inte viktiga för huvudhistorien utan är snarare extrabanor.

Vem är då detta LittleBigPlanet 3 för? Alla som gillar de tidigare spelen i serien, men också nya spelare som gillar plattformsspel och vill ha stora möjligheter att utforma sin figur och banor. Det är ett klassiskt familjespel, men som i grunden är lätt noga för de mindre barnen att spela samtidigt som det är utmanade för de äldre barnen och vuxna. Ska man ta allt på banorna så kan man ägna många timmar åt detta.

Det Bra

  • Man blir glad av miljön, så glatt och fantasifyllt
  • Möjligheterna att skapa sin egen figur och värld
  • Ett spel för hela familjen
  • Svenska

Det Dåliga

  • Har inga negativa punkter direkt
9

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi