Logitech MX Mechanical

Av i i Recensioner, 7 Mer

Logitech MX Mechanical

Mekaniska och programmerbara tangenter. Det är ett par egenskaper hos Logitech MX Mechanical.

Gamingtangentbord är ofta försedda med mekaniskt tangentbord. Det ger tangentbordet en annan känsla och även ökad livslängd. Sådana tangentbord är inte lika vanliga på kontoret eller i hemmet hos de som inte håller på med gaming. Logitech MX Mechanical är ett mekaniskt tangentbord med ganska låga tangenter och därmed kort anslag. Det gillar jag.

Jag testade ett tangentbord med relativt tysta, taktila tangenter vilket är något jag verkligen uppskattar. Det finns ytterligare två typer av tangenter – linjära och klickande. Bara för att tangentbordet är mekaniskt innebär det inte att det är perfekt för gamern.

Utseendemässigt sticker inte MX Mechanical ut på något sätt. Tangentbordet har ett ganska trist, om än funktionellt, utseende med svarta och grå tangenter. Placeringen av tangenterna är väl genomtänkt. MX Mechanical finns även i en Mini-version som saknar den numeriska delen vilket gör tangentbordet betydligt mindre.

Den största skillnaden mot flertalet tangentbord är att MX Mechanical saknar sladd. Tangentbordet kan anslutas på två sätt. Dels via Bluetooth, dels via en USB-dongel som ansluts till datorn. Att använda dongeln är en klar fördel, men av naturliga skäl fungerar det exempelvis på en surfplatta där Bluetooth därmed är det naturliga valet.

F1-F12-tangenterna har dubbla funktioner. Ett normalt tryck på en fn-tangenterna ger någon alternativ funktion till F1-F12 så som exempelvis något av ett antal multimediafunktioner. Dessa underlättar bland annat lyssnandet på musik. Bland andra funktioner märks en tangent för emojis och en för diktering (talk-to-text).

Jag gillar när multimediatangenter är skilda från övriga tangenter, och speciellt när de har annan form. Så är inte fallet med MX Mechanical utan här har samtliga tangenter samma utseende och utgör ett enhetligt tangentbord.

Standard fn-funktionerna når man med ett samtidigt tryck på en speciell tangent märkt fn och F1-F12. Om man använder fn-tangenterna frekvent går det att byta plats mellan dessa och övriga funktioner (multimedia med mera).

Bokstäverna och övriga tecken är upplysta med ett vitt sken. Ljusstyrkan justeras automatiskt efter bakgrundsbelysningen. Vill man hellre justera belysningen manuellt går det alldeles utmärkt. Det finns även en snabbtangent för att välja någon av sex ljuseffekter – statisk, pulserande, vågor med mera.

MX Mechanical kan användas med upp till tre enheter. Man skiftar enkelt mellan dessa med tangenter placerade ovanför ins, home och pg up-tangenterna. Det kan exempelvis vara en stationär dator, en bärbar samt en surfplatta.

Det finns ett styrprogram kallat Logi Options+ att ladda ned från Logitechs hemsida. Med detta styrprogram kan man byta funktion på totalt 24 tangenter däribland multimediatangenterna. Jag var snabb att byta funktion på två tangenter med irriterande funktion. Dessa tangenter spolar i utgångsläget framåt och bakåt i en låt, men ska enligt mig byta till nästa respektive föregående låt.

Det finns ganska många funktioner att välja mellan såsom byta program, öppna webbläsare och stäng av. Dessutom kan man tilldela tangenterna ett kortkommando, däribland Ctrl C. Eftersom en uppsättning funktioner inte alltid passar samtliga appar och program kan du även tilldela olika funktioner till tangenterna beroende på vilken app/program som är öppen.

Är du en inbiten gamer så kommer du antagligen att köpa ett gamingtangentbord i stället för detta. Blandar du vardagligt användande som kontorssysslor och chatt med gaming så är MX Mechanical faktiskt ett bra val. Tangentbordet fungerar nämligen förvånansvärt bra till gaming. Undantag är spel som kräver snabb reaktion, exempelvis FPS, eftersom latensen är i högsta laget för sådana spel.

Logitech MX Mechanical är ett utmärkt tangentbord för kontoret. Att tangenterna är programmerbara och att det finns en bakgrundsbelysning är toppen. Jag uppskattade ätt testversionen var relativt tyst.

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Flera varianter av tangentbordet
 • Bra tangenter
 • Bakgrundsbelysning
 • Programmerbart
 • Kan programmeras för olika appar och program
 • Trådlöst
 • Kan anslutas till tre enheter

Det Dåliga

 • Multimediatangenterna är inte skilda från övriga tangenter
 • Ganska trist utseende
 • Dyrt
 • Latensen i högsta laget för spel som kräver snabba reflexer
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi