Lost

Av i i Recensioner, 2 Mer

Lost

Licensspel och åter licensspel, det spelar ingen roll hur bra än filmen eller serien är, licensspel är alltid (red anm. det finns dock undantag som bekräftar regeln) mer eller mindre värdelösa. Spelet Lost ändrar inte på saken, men lyckas dock sätta ny prägel på hur dåligt ett licensspel har möjlighet att bli.

Spelet inleds, precis som tv-serien, med att planet man färdas i klyvs mitt itu rakt över ön som allt utspelas på. I nästa ögonblick befinner man sig nere på ön för att bekanta sig med huvudrollen. Saken är bara den att huvudrollen inte är densamma som i tv-serien, vilket förståss förstör större delen av charmen med att spela spelet över huvudtaget.

I spelet Lost hoppar man in i rollen som Elliot, en nypåkommen karaktär som är ämnad för just spelet. Elliot kommer under spelets gång äventyra sig igenom de tre första säsongerna av serien med hjälp av dig. Han kommer inte bara att äventyra sig igenom spelet utan även prata med alla de andra karaktärer som vi känner till från tv-serien. Detta kommer i sin tur att bidra till att spelets story inte matchar tv-seriens över huvudtaget, just för att Elliot inte passar in någonstans i serien men ändå har en väldigt stor inverkan på många av spelets händelser.

Så efter att spelutvecklarna ersatt tv-huvudrollen med en ”fejk-huvudroll” är spelet officiellt förstört, men det finns fortfarande delar som inte är helt förstörda, däribland grafiken. Just grafiken är nämligen ganska imponerande på sina ställen och då speciellt i djungeln. Det är gott om ljuseffekter som får träden och lövverken att se levande ut och dessutom någonting som får luften i spelet att kännas sådär fuktigt varm som i tv-serien. En ganska mysig effekt.

Men när man bortser från den tätbeväxta djungeln så är det inte mycket mer som imponerar varken grafiskt eller designmässigt. Ansiktena är godkända, man ser vilka personerna ska likna och munrörelserna känns naturliga. Men när det kommer till bandesign så kan det inte bli tråkigare, från punkt A till punkt B genom att följa en ”osynlig stig”, mer än så är det inte.

Dessutom är banorna så förbarmat korta att det inte känns som någon som helst mening att spela dem. Spring från början av stigen till slutet av stigen, följ hunden och sen är du framme. Man hinner precis börja, sen är det över, utan minsta möjliga ansträngning. Utöver detta är det dessutom en laddningstid mellan varje litet uppdrag som får spelandet att tappa ännu mer värde.

Ljudet kan även det diskuteras, det är visserligen röster från den riktiga tv-serien, men röstskådespeleriet tycker inte jag känns ett dugg övertygande. Det känns lite som att skådespelarna inte alls tror på innehållet. Så dåligt är det.

Men för att försöka lätta lite på stämningen innan jag avrundar så vill jag säga att det finns en ganska intressant detalj som kan vara värd att nämna och det är möjligheten att byta till sig saker genom spelets gång. Hittar man något värdefullt kan man byta det mot något annat av likgiltigt värde, eller samla på sig många mindre värdefulla saker för att byta till sig mer värdefulla saker etc. Detta är dock något som känns väldigt obehövligt då man bara behöver byta sig till en enda sak i spelet, pistolen. Och den använder man dessutom inte mer än ett fåtal gånger under spelets gång.

Jag ska även erkänna att jag inte upplevt några större problem med vare sig kamera eller kontroll. Kameran kan vara lite bångstyrig, men lyder allt som oftast, vilket bidrar till ett äventyr som i alla är genomspelbart.

Men för att avrunda kan jag säga att hela Lost känns meningslöst. Har du sett tv-serien och vill uppleva den på ett annorlunda vis tycker jag du ska se serien från början igen istället för att ödsla pengar på detta kolossalt odugliga spel. Spelet låter dig inte uppleva mycket mer än en fördröjd och förvrängd bild av vad serien egentligen är och detta på det tråkigaste sätt som finns. Du spelar inte som huvudkaraktären från serien och du kan inte passa in någon händelse från spelet med händelser från serien.

Skriven av: Sannie Jönsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...