Magic: The Gathering 2015 – Duels of the Planeswalkers

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magic: The Gathering 2015 – Duels of the Planeswalkers

Duels of the Planeswalkers är här med sin årliga uppdatering. Denna gång är det inte bara nya kort som tillkommit utan spelet har även moderniserats på andra sätt.

Det senaste året har varit betydelsefullt för den digitala kortspelsvärlden. Blizzards våldsamt populära free-to-play kortspel Hearthstone har tagit iPads med storm världen över. Där Duels of the Planeswalkers tidigare stått som en monolitisk härskare finns nu två till synes likstarka spel.

Med Magic 2015, som ligger till grund för Duels of the Planeswalkers 2015, så har Wizards of the Coast, som skapar Magic, gjort en uppdatering både på Magics grafiska profil och de faktiska kortens utseende. För en ny spelare rör det sig om detaljer, men den rutinerade spelaren ser alla dessa nyanser väldigt klara ut. Större textlådor, helt nytt typsnitt och nya ramar på korten. Det mest uppenbara är den lilla, inbjudande holo-foil cirkeln på alla rarekort som man spelar med. Jag är personligen väldigt positiv till dessa förändringar. Det är över 10 år sedan kortramen uppdaterades senast, och det var i min mening hög tid att modernisera kortens utseende ytterligare. I samma moderna anda har hela Wizards grafiska profil fått ett rejält lyft. På Wizards hemsida, i folkmun ”moderskeppet”, kan man precis som innan läsa nya artiklar dagligen. Siten ser nu ut som något som faktiskt är skapat efter 2007, och det är uppfriskande. Alla boosters och annan paketering för Magic 15 har också de en fräsch minimalistisk design.

I samband med sin stora uppdatering till den grafiska profilen så har Duels of the Planeswalkers 2015 även fått en omarbetning av sitt spelsystem. Spelets huvudfokus ligger fortfarande på singleplayer-upplevelsen som känns en aning kort i jämförelse med tidigare versioner. Med en egen, fullt ombyggbar lek får spelaren strida sig genom fem världar för att jaga ner den store jägaren Garruk. Matcherna är utmanande, dels på grund av de initiala lekarnas låga kraftnivå. Men spelets AI känns alltid mekanisk och förutsägbar. En av de roligaste aspekterna med Magic har alltid varit mänskliga motspelare för mig, och det märks verkligen när en dator tar besluten i matcherna. Efter varje vinst så vinner man ett booster med kort från den värld man strider i. Det här är ett mycket roligt sätt att utöka sin kortpool på i min mening. Duels of the Planeswalkers 2015 har en stor kortpool att fiska ur och möjligheterna för att bygga spännande lekar är stora.

När man klarat kampanjen och har en eller två lekar som man känner sig nöjd med finns det äntligen ett bra onlineläge där man kan strida mot andra spelare med egna lekar. Det är i min mening så här Magic Online borde se ut. MTGOs katastrofalt fula gränssnitt och användarovänliga upplevelse är i jämförelse helt oacceptabel.

Det finns mycket bra saker med Duels of the Planeswalkers 2015, men två aspekter ser jag som mycket negativa. Det ena är att de olika alternativa spellägen som funnits tidigare som Sealed och pussel har helt försvunnit. Detta är mycket tråkigt i min mening. Det värsta är dock det fokus som finns på att göra mikrotransaktioner i spelet. Magic är i grunden ett väldigt kommersiellt spel, men när man betalar en klumpsumma för ett digitalt spel förväntar jag mig att den fulla spelupplevelsen ingår i det priset. Med Duels of the Planeswalkers 2015 finns det dock en stor mängd kort som man bara kan hitta i så kallade premiumboosters som kostar pengar. Detta är ett skamligt sätt att krama mer pengar ur en spelare som redan köpt spelet och obalanserar spelet i favör för den som har mer pengar att lägga på digitala boosters. I andra spel som Hearthstone finns det också en fördel för den som lägger mer pengar på sin samling. De stora skillnaderna är dels att Hearthstone inte kostar något att spela, men främst att det inte finns vissa kort som bara kan fås i köpeboosters.

Sammanfattningsvis är Duels of the Planeswalkers 2015 en fräsch ny version av ett av de bästa digitala kortspelen. Det är befriande att kunna bygga egna lekar och spela dem online mot andra spelare. Spelet har tappat en del innehåll och har en större fokus på att betala extra pengar, vilket är synd. Med detta sagt så ser jag Duels of the Planeswalkers 2015 som ett givet köp för alla som älskar Magic.

Det Bra

  • Ny design
  • Fritt lekbyggande
  • Bra online

Det Dåliga

  • Mikrotransaktioner
  • Saknat innehåll
  • Kort kampanj
8

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi