Mahjong Deluxe 3

Av i i Recensioner, 4 Mer

Mahjong Deluxe 3

Mahjong Deluxe 3 är en patiensversion av det berömda kinesiska brädspelet Mahjong.

Det finns många Mahjongspel på marknaden. De allra flesta spel är enspelarversioner, alltså patiensversionen av Mahjong. De passar utmärkt som så kallade casualspel att plocka fram och spela korta stunder. Mahjong Deluxe 3 har enbart patienser, alltså är det ett spel för en spelare.

Mahjong består av rektangulära brickor med olika symboler på. Eftersom spelet härstammar från Kina är också tecknen därifrån. I Mahjong Deluxe 3 finns standardbrickorna (kinesiska tecken, bambu, cirklar och drakar) samt en bonusbricka i form av blomma (bambu). Det saknas alltså de flesta bonusbrickorna vilket är synd.

Mahjongs patiensregler är enkla. Det gäller att ta bort brickor parvis från spelplanen. Paren måste vara identiska vilket kan vara knepigt till en början. Framförallt är de kinesiska tecknen ganska lika varandra. Man kan bara ta bort brickor som går att föra i sidled, åt höger eller vänster, och som inte har någon bricka ovanpå sig. När det inte finns några möjligheter att para ihop fler brickor blandas brickorna upp till fem gånger.

Det finns hela 640 olika formationer av bräden i Mahjong Deluxe 3 och eftersom varje formation slumpas fram finns i princip hur många kombinationer som helst av spelbräden att spela igenom. Det finns flera svårighetsgrader från mycket enkla till svåra. I ärlighetens namn är egentligen inga av patienserna svåra att få att gå ut. Det hade varit bra om utvecklarna använt fler bonusbrickor. Det hade gjort patienserna svårare. Utmaningen ligger istället i att vara snabb. Det är inte jag så det var mycket sällan jag erövrade mer än en av max tre stjärnor som man kan tjäna per bräde.

De roligaste brädena är dock inte de traditionella utan de som är tredimensionella. Det är riktigt kul att vrida och vända på brädena i jakt på rätt brickor. Dessa patienser går garanterat ut, men hur man ska lyckas få mer än en stjärna är en gåta för mig. Jag är helt enkelt inte tillräckligt snabbtänkt.

Jag gillar Mahjong Deluxe 3. Här finns mängder av bräden vilket gör att du kan spela timme efter timme så länge du inte tröttnar. Jag förstår dock inte varför man inte använder fler av bonusbrickorna i de svårare brädena. Det hade också varit kul med spel för flera spelare.

Det Bra

  • 3D-brädena
  • Mängder av bräden
  • Enormt utmanande att erövra tre stjärnor...

Det Dåliga

  • ...men för lätt att klara patienserna
  • Alla bonusbrickor används inte
  • Saknar multiplayer
6

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi