Mobvoi TicWatch Pro 5 Enduro

Av i i Recensioner, 1 Mer

Mobvoi TicWatch Pro 5 Enduro

Även om skillnaderna gentemot förra årets klocka inte är stora har en riktigt bra smartklocka blivit än bättre i form av TicWatch Pro 5 Enduro. Det är en smart klocka som ligger i toppskiktet av Wear OS-klockorna.

Design

TicWatch Pro 5 Enduro har några välkomna nyheter, men inte speciellt många. Många önskar sig säkert ett utseende som urskiljer klockan från sin föregångare men skillnaden gentemot TicWatch Pro 5 är minimal och klockorna kan knapp särskiljas från varandra. Dock är Enduro något tunnare och kronan har fått en ny design. Det skiljer även i färgsättningen. Den svarta modellen kallad Obsidian finns fortfarande men Sandstone har bytts ut mot Slate, en ljusgrå färg.

Medföljande armband har matchande färger med boetterna och är av något bättre kvalitet än hos TicWatch Pro 5. Materialvalet är nämligen flourgummi mot silikon hos föregångaren. Mitt testexemplar var svart och den hade ett riktigt läckert armband vilket, tillsammans med en högklassig boett, gav klockan ett tufft utseende.

Den allra största och definitivt viktigaste uppdateringen av designen är det nya glaset som numera är av safirglas som är reptåligare och tål stötar bättre än Corning Glass. Bra för en klocka som eventuellt kommer att användas till tuffa sporter. Utseendemässigt är det däremot ingen stor skillnad mellan glasen. Jag tycker mig dock märka att safirglaset glänser något mer än glaset hos ”gamla” Pro 5. För övrigt har vi en roterande krona och knapp på höger sida, precis som hos föregångaren. Kronan har b⁷livit något större.

Aluminiumboetten är väldigt lik Pro 5, kanterna likaså. Klockan är relativt stor. Trots det känns Pro 5 Enduro inte klumpig utan snarare bekväm att använda.

Pro 5 Enduro är på papperet en tålig klocka (militär standard 810H) och den kan dessutom användas vid simning på öppet vatten (märkning 5 ATM). Tänk på att alla klockors vattentäthet kan försämras över tiden och beroende på vad den utsätts för.

Skärmar och batteri

Det finns två urtavlor staplade på varandra – förutom den vanliga OLED-urtavlan även en LCD-skärm med mycket låg energiförbrukning vilket ger förbättrad batteritid. Pro 5 Enduro har en riktigt bra batteritid på 90 timmar vilket är 10 timmar mer än hos Pro 5. Det är en imponerande tid men givetvis beror batteritiden mycket på hur klockan används. Används färgdisplayen frekvent minskar tiden, likaså om någon sensor (puls, syrgasmättnad, GPS med flera) är på under ditt träningspass. Klockan laddas ganska snabbt – drygt en timme för full laddning

Den enkla skärmen är ingen uppdatering jämfört med Pro 5. Den är inte snyggare och visar inte mer information. Mycket av informationen som behövs kan du emellertid fortfarande få på den monokroma skärmen. Man behöver inte byta till färgskärmen för att se datum, hjärtfrekvens, stegräkning, batterinivå eller för den delen tid. Den monokroma skärmen har dock sina svagheter. Främst ljusstyrkan – det är svårt att se urtavlan i solsken. Dessutom aktiveras den inte alltid när jag vill och det är lätt att tända färgskärmen av misstag.

 

OLED-färgskärmen är riktigt bra. Bland annat är det inga problem att se innehållet i fullt dagsljus.  Allt är knivskarpt med hög kontrast och det är lätt att se även små detaljer. Pro 5 har en något enklare AMOLED-skärm jämfört med Enduro-versionens OLED-skärm. Jag kan dock inte se någon stor skillnad mellan skärmarna.

Det finns ett antal urtavlor som följer med klockan men utbudet är inte speciellt imponerande. På internet finns en mängd urtavlor att ladda ner. Exempelvis kan man använda Mobvois app Time Show som innehåller såväl gratis urtavlor som sådana som man måste betala för, men kategoriseringen förvirrar.

 

Prestanda

Prestandamässigt använder Pro 5 Enduro samma plattform som den ”gamla” modellen (Qualcomm Snapdragon W5+ Gen 1). Även mängden minne (2 GB RAM och 32 GB intern lagring) och operativsystem är desamma – Google Wear OS. Varför har man inte senaste versionen ? Mobvoi har nämligen nöjt sig med version 3.5. Jag upplevde inte några problem med hastigheten utan uppdatering av skärm, scrollning och annat flöt på bra. Den roterande kronan fungerar jättebra, sveprörelser likaså.

Det är en fröjd att navigera bland Pro 5 Enduros menyer. Kronan som ge rullning i höjdled fungerar mycket bra. Touchfunktioner som pekningar och svepningar fungerar felfritt.

Funktioner

Precis som många andra smarta klockor och aktivitetsarmband är TicWatch Pro 5 Enduro starkt inriktad mot träning och hälsa.

TicWatch Pro 5 Enduro har samma givare och sensorer som TicWatch Pro 5 med ett tillägg – IHB/AFib. Det är en givare för att övervaka hjärtrytmen och förhoppningsvis upptäcka eventuell förmaksflimmer eller annan rytmrubbning. Jag är ingen specialist, men denna sensor tror jag har en begränsad potentiell användarskara. Glöm inte att givaren hos Pro 5 Enduro inte är något professionellt mätverktyg. Sök därför läkare om sensorn visar något onormalt.

Andra sensorer inkluderar accelerometer, gyrometer, pulsmätare, syrgasmättnad, sensor för hudtemperatur, barometer, kompass och GPS. TicWatch Pro 5 Enduro har inbyggd NFC-givare vilket gör att du kan betala direkt med mobilen med Google Pay.

Med Pro 5 Enduro har du tillgång till ett flertal standardappar från såväl Google som andra tredjepartsutvecklare via Play-butiken. Här finns exempelvis Spotify, Google Wallet, Google Maps, kontakter, SMS med flera. Wear OS uppdateras hela tiden med nya appar.

En app/funktion som jag, och säkerligen många med mig, saknar är Google Assistent. Därmed är röststyrning inte tillgänglig. Det är en funktion som är mycket användbar. Ett skäl att köpa en smartklocka kan ju vara att slippa ta upp mobilen ur fickan för att svara på samtal eller skriva korta meddelanden. Då är röststyrning av en smartklocka toppen. Men, som sagt, det saknar Pro 5 Enduro.

Du kan synka mobilens telefonlista med Pro 5 Enduro och använda klockan för telefonsamtal. Du måste dock ha med dig din mobil då klockan saknar inbyggt simkort (e-sim). Samtal förmedlas i stället via Bluetooth från mobilen. På samma sätt kan du använda klockan för att skicka och ta emot sms och andra textmeddelanden eller aviseringar i mobilen. Undvik långa meddelanden. Det är pilligt att skriva på en så pass liten skärm.

Mobvoi har även utvecklat ett antal egna appar, främst för hälsa och träning – bland annat TicBreath och TicCare. Bland apparna är TicHealth viktigast Den håller koll på mycket av dina parametrar och samlar in data under dygnets alla timmar färdiga för analys i mobilappen Mobvoi Health. Ställ in dina egna mål och se hur du lyckas dag för dag. Parametrarna inkluderar bland annat antal steg, förbrända kalorier, trappsteg, puls, distans och syrenivå i blodet.

Stress är ett vanligt fenomen i dagens samhälle och då är en smartklocka bra att använda. Pro 5 Enduro har en bra analys av din stressnivå och kan därmed vara en hjälp att lugna ner tillvaron.

Du kanske vill dela dina träningsresultat med kompisar. Det är fullt möjligt med TicCare.

Mobvoi Health-appen i mobilen analyserar data över tid. Allt ifrån dagligen till långt tillbaka. Du får vissa råd hur du kan förbättra variabler. Det gäller exempelvis sömnen som analyseras på ett okej sätt. Hur ser de olika sömnfaserna ut? Hur länge sover du? Hur bra sover du? Vaknar du ofta? Snarkar du? Utifrån data får du möjlighet att ändra olika saker och förbättra din sömn. Att jag skriver att analysen är okej beror på att klockan vid något tillfälle registrerade att jag vaknat fast jag fortfarande sov.

Träningsdata är ett viktigt användningsområde för smartklockor. Pro 5 Enduro har ett antal inbyggda träningslägen för olika sporter – över 110 närmare bestämt. Det är många men ibland är skillnaden mellan två sporter mycket små, om det finns några över huvud taget. Mycket av insamlade data är de grunddata jag redan nämnt.

För vissa sporter är distans en viktig del. Det gäller exempelvis löpning och cykling. Den mäts av en GPS som är lite ojämn. Den kan ibland koppla upp sig mot satelliterna ganska fort medan den ibland tar lång tid på sig vilket är irriterande. Ett annat problem är att GPS:en kan koppla ner under korta stunder, det sker inte ofta men händer då och då. Det gör inte så mycket under promenader, men märks mer under snabbare träning såsom cykling. Det här problemet är inte unikt för Pro 5 Enduro utan något jag även har märkt hos andra Wear OS-klockor.

Skillnader mellan TicWatch Pro 5 Enduro och TicWatch Pro 5

 • Rotating Crown Navigation
  • New design
 • Sapphire Crystal Display
  • Pro 5: Corning Gorilla
 • Dimensions (mm): 50.15(H) x 48.0(L) x 11.95(D)
  • Pro 5: 50.1(H) x 48.0(L) x 12.2(D)
 • Weight: 44.7 g (without band)
  • Pro 44.3g
 • 90 Hours Battery Life
  • Pro 5: 80 Hours
 • 110+ Professional Workout Modes
  • Pro 5: 100 +
 • IHB/AFib Detection
  • Pro 5: Not available

Omdöme TicWatch Pro 5 Enduro

TicWatch Pro 5 Enduro är en elegant och funktionsrik smartklocka med Wear OS 3.5 från Google. Uppdateringen av TicWatch Pro 5 till Enduro-versionen är inte speciellt stor. Ett safirglas är välkommet med dess bättre tålighet. En imponerande batteritid gläder alla potentiella köpare. Men varför saknas fortfarande röststyrning med Google Assistenten? TicWatch Pro 5 Enduro gör det mesta bra men GPS:en imponerar inte.

Specifikationer

 • Dimensions (mm): 50.15(H) x 48.0(L) x 11.95(D)
 • Weight: 44.7 g (without band)
 • Color: Obsidian, Slate
 • Watch Case: Stainless steel, 7000-serie aluminum and high-strength nylon with fiberglass
 • Screen: Sapphire Crystal
 • Watch Strap: Fluororubber (interchangeable), 24mm
 • Operating System: Wear OS by Google (Wear OS 3.5)
 • Chipset: Snapdragon® W5+ Gen 1 wearable platform
 • Memory: RAM: 2GB / ROM: 32GB
 • Display: 1.43“, 466×466, 326ppi, Full Color Always On Display OLED + Ultra-low-power Display
 • Connectivity: Bluetooth 5.2, Wi-Fi
 • GNSS: GPS+Beidou+Glonass+Galileo+QZSS
 • NFC Payments: Yes (Google Wallet)
 • Speaker: Yes
 • Mic: Yes
 • Vibrator: Yes
 • Sensors: Accelerometer, Gyro Sensor, HD PPG Heart Rate Sensor, SpO2 Sensor, Skin Temperature Sensor, Low Latency Off-Body Sensor, Barometer, Compass
 • Battery Capacity: 628mAh
 • Battery lasting up tp 4 days (90 hours) in Smart Mode and up to 45 days in Essential Mode
 • Durability: 5ATM, Open Water Swim/MIL-STD-810H
 • Compatibility: Android 8.0 (excluding Go edition and phones without Google Play Store), or later.
 • Application: Mobvoi Health

 

Hitta fler bra deals här »

 

Det Bra

 • Lång batteritid – förbättrad gentemot Pro 5
 • Dubbla skärmar
 • Safirglas
 • Snygg

Det Dåliga

 • Inte Wear OS 4.0 utan Wear OS 3.5
 • Ingen Google Assistant
 • GPS:en
8

Skriven av: Mats Ernofsson