Nanoleaf Ultra Black Shapes Triangles

Av i i Recensioner, 6 Mer

Nanoleaf Ultra Black Shapes Triangles

Svarta trianglar som bildar ljuspaneler. Kan det vara något?

Nanoleaf har under tio år försett marknaden med smarta ljuspaneler som kan lysa i miljontals färger. Jag har testat deras Lines tidigare och blev förtjust även om jag inte gillade utseendet fullt ut när plattorna var släckta – de är vita. Nu när Nanoleaf firar tioårs jubileum har deras triangulära Shapes-plattor fått en matt, svart färg när de är släckta. Wow vilken skillnad. Dessa är betydligt snyggare än de vita. Synd bara att de svarta Shapes enbart kommer att finnas i en begränsad upplaga och inte alla Nanoleafs panel-former finns i svart.

Ultra Black Shapes Triangles säljs i uppsättningar om nio trianglar som kostar €220 och därtill ett expansionsset om tre trianglar för €70. Shapes-serien består även av vita trianglar i samma storlek som de svarta, små vita trianglar och vita hexagoner. Samtliga dessa Shapes-produkter kan kombineras men övriga former är som sagt inte svarta.

Att montera ihop plattorna är ganska smidigt. Man kan skapa många mönster med enbart ett fåtal plattor. Du hittar inspiration bland annat i förpackningen.

Börja med att lägg ut plattorna på golvet i det mönster som önskas. Koppla ihop dem med de medföljande kontakterna. Placera fjärrkontrollen på lämpligt ställe, likaså strömkabeln. Ja, du får stå ut med att ha en kabel från plattorna. Om du inte vill använda fjärrkontrollen kan du i stället svepa handen över plattorna för att exempelvis justera ljusstyrkan.

Därefter föreslår jag att du, om du inte redan gjort det, installerar appen. Gör det innan du monterar plattorna på väggen. På så sätt kan du se om mönstret blev som du tänkt dig. Vad ska jag då skriva om den installationen? Jo, den är lite si och så och kunde ha varit smidigare. Det gick smidigt att ladda ner och installera appen. Därefter får man inledningsvis tydliga instruktioner hur man fortsätter, men när man väl ska ansluta till wifi-nätverket är instruktionerna otydligare. Jag fick problem med min anslutning till wifi. Det stod vad som var fel, men inte hur jag skulle lösa problemet. Är man nybörjare i hur olika produkter ansluts till ditt wifi-nätverk kan det bli knepigt.

Nu kan du testa din skapelse. Är du nöjd är det dags att montera allt på väggen. Har du en slät vägg kan du använda medföljande dubbelhäftande klisterbitar. Om dina väggar exempelvis är knottrig får du i stället använda spik eller skruv. Oavsett hur du monterar panelerna kommer du att få en hel del märken på väggen om senare vill ta bort dem.

Nanoleaf-appen tillhör definitivt inte toppskiktet bland appar för smart belysning. Jag behövde ovanligt mycket tid för att sätta mig in i appen eftersom allt inte är logiskt. När jag väl tyckte mig kunna appen var den fortfarande krånglig att använda. Med andra ord finns det mycket att arbeta med för utvecklarna.

Det går att skapa olika scener för hur plattorna ska lysa. De skiftar antingen hastigt eller långsamt mellan olika färger. Det går dessutom att skapa scheman för belysningen för exempelvis olika belysning morgon och kväll. Spellistorna lägger till ytterligare en dimension till belysningen. Om du inte har fantasi nog att skapa egna färgsättningar kan du hämta nya från andra användare av Nanoleafs produkter.

LED-belysningen sitter i de tre hörnen och lyser in mot mitten. Det gör att mittenpartiet och kanterna alltid är något mörkare än hörnen. Detta är tydligast vid svag belysning, men är inte störande. Eftersom jubileumsutgåvan är svart blir ljuset svagare än hos vita produkter.

Om du är gamer och har produkter som är kompatibla med Razer Chroma, exempelvis gaming-tangentbord och headset, kan Ultra Black Shapes Triangles synkroniseras med dessa. Ultra Black Shapes Triangles kan dessutom synkroniseras med din musik.

Ultra Black Shapes Triangle kan röststyras. De har stöd för Apple Homekit, Google Assistant, Amazon Alexa samt dessutom IFFT och SmartThings.

Jag älskar Nanoleaf Ultra Black Shapes Triangles. Denna svarta utgåva ser suverän ut – betydligt snyggare än den vita. Synd att appen inte håller högsta klass. Med en bättre app hade antagligen betyget blivit en tia.

Det Bra

  • Snygga såväl släckta som tända
  • Stora möjligheter till variation
  • Flera sätt att styra ljuset
  • Snygg övergång mellan färger

Det Dåliga

  • Installationen kunde ha varit smidigare
  • Bökig app
  • Dyrt
  • Blir fullt med märken om du monterar ner panelerna
9

Skriven av: Mats Ernofsson