Oneplus 11 5G – årets flaggskepp från Oneplus. The shape of power? Det är i alla fall vad OnePlus säger.
Årets flaggskeppsmodell från OnePlus är här. Om jag ska nämna en nyhet, om än inte speciellt avancerad sådan, så är, till mångas glädje, reglaget för att stänga av ljudet tillbaka. Andra förbättringar är bättre prestanda, längre levnadstid, bättre kamera, mer AI, mer och snabbare RAM-minne, förbättrat ljud samt ny design.
Oneplus utlovar bra livslängd på mobil och batteri. Man erbjuder fyra års uppgradering av telefonens mjukvara samt fem års säkerhetsuppdateringar. Batteriet ska ha en livslängd på minst fyra år (80 procent batterikapacitet).
Design
OnePlus 11 känns, trots att den har 6,7 tums skärm, ganska slimmad. Skärmen har mjukt avrundade långsidor på långsidorna. Det är snyggt, men personligen gillar jag platta glas bättre. Selfiekameran är placerad uppe till vänster.
Vänder man på mobilen finner man en ursnygg kameradel i stål. Den har en tuff, rund design och har placerats uppe till vänster. Kameradelen sticker emellertid ut ganska mycket från baksidan.
Mobilen har fram- och baksidor gjorda av glas med en ram av aluminium. Glaset på framsidan är av typen Gorilla Glass Victus medan man snålat på baksidan med Gorilla Glass 5, ett äldre glas som inte är lika rep- och falltåligt.
Det finns två färger – Eternal Green and Titan Black. Den gröna är grymt snygg medan den svarta känns mer alldaglig. Jag testade den svarta och den är något halare än sin föregångare. Det gjorde att den kunde glida i handen.
OnePlus har länge haft ett glidreglage på sina mobiler. Det hade dock tagits bort på Oneplus 10T. Nu gör reglaget comeback. Glidreglaget är användbart eftersom man med det snabbt kan stänga av ljudet (exempelvis under ett möte). Det finns tre lägen – ljud på, enbart vibration samt ljud och vibration av.
En nackdel med att Oneplus är ett litet märke i Sverige är den begränsade tillgången på tillbehör. Oneplus ska sälja ett par skal. Mobilen levereras med ett dåligt skärmskydd som skyddar bra men fort blir jätterepigt.
Tillgänglighet och versioner av mobilen
Oneplus 11 är tillgänglig från och med 16 februari (förbeställ och få OnePlus Buds Pro 2 på köpet).
Mobilen kommer i två versioner:
- 8 GB RAM och 128 GB lagring – pris 9 990 kronor
- 16 GB RAM och 256 GB lagring (testad modell) – pris 10 890 kronor
16 GB RAM lär räcka till de flesta tillämpningar – exempelvis ska du kunna köra maximalt 44 appar samtidigt. Finns det någon som behöver det i nuläget? I framtiden? Jag vet inte svaret på dessa frågor, men jag tror att minnet kommer att räcka till det mesta. Jag saknar en modell med 512 GB lagring. Det kan behövas för vissa användare, speciellt för dig som filmar i hög kvalitet eller installerar många utrymmeskrävande appar såsom avancerade spel.
Programvara
Oneplus har ett eget operativsystem kallat OxygenOS som numera är uppe i version 13. Det ligger som ett skal ovanpå Android 13. Oxygen OS ger ett smidigt gränssnitt med bland annat mjuka animationer. En hel del funktioner märks inte förrän man jämför en mobil med enbart Android med OxygenOS 13. AI spelar en stor roll och ska bland annat göra upplevelsen bättre genom mer personligt anpassat gränssnitt.
Gamern kan glädjas åt en speciellt gamingmotor som via AI bland annat optimerar balansen mellan prestanda och batterikonsumtion samt upprätthåller en så hög bildfrekvens som möjligt.
Utöver Googles appar medföljer sparsamt med appar. De som finns är enkla och har oftast bara de mest grundläggande funktionerna. Det bästa är bildhanteringsappen som även har en bildredigeringsdel. En fördel med få appar är att det inte finns en massa så kallad bloatware som inte bara är irriterande utan även kan bromsa prestandan.
Prestanda
- Snapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform
- Up to 16 GB RAM – LPDDR5X, UFS4.0
- RAM-Vita
- Cryo-velocity VC Cooling System
OnePlus 11 har försetts med Qualcomms senaste, kraftfulla chipp Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform. Den har den kraftfullaste processorn och grafikkortet som i dagsläget finns till Android. Chippet har flera kraftfulla funktioner inom exempelvis gaming och AI samt stöd för den senaste wifi 7-standarden.
Att mobilen har upp till 16 GB snabbt RAM-minne bidrar givetvis till en ökad prestanda, inte minst vid gaming. RAM-minnet optimeras kontinuerligt med Oneplus egna AI-teknik RAM-Vita för effektivast möjliga användning av minnet.
En kraftfull mobil alstrar mycket värme vilket kräver bra kylning. Oneplus teknik kallas Cryo-velocity VC Cooling System och den är tillräcklig effektiv för att hålla mobilen hyfsat sval i de flesta situationer. När jag under längre sessioner spelade lite tyngre spel blev dock mobilen något varm, men det var inget som störde.
På spelfronten är strålspårning (ray tracing) den intressantaste nyheten. Det är en teknik för avancerade reflexer i exempelvis vatten eller mjuka skuggor. Skillnaden med och utan strålspårning kan vara stor och möjliggör en betydligt mer naturlig grafik.
OnePlus 11 klarar av grafiktunga spel på ett utmärkt sätt. Strålspårningen höjer känslan i spelen på ett snyggt sätt. Test visade en mycket bra prestanda där grafiken flöt mycket fint utan några tecken på lagg eller flimrande skärm.
Jag har kört tre benchmark-tester:
- 3D Mark Wild Life Extreme – 3 612
- Geekbench 5, flera kärnor – 4 881
- Geekbench 5, en kärna – 1 165
Samtliga dessa mätvärden är bättre än för såväl förra generationens Samsung Galaxy S22 Ultra som Google Pixel 7 Pro men sämre än för Samsung Galaxy S23 Ultra och Apple iPhone 14 Pro Max.
Skärm och ljud
- 7-inch 2K 120 Hz Super Fluid AMOLED
- Display with LTPO 3.0
- Dolby Vision Support
- HDR 10+ Certification Support
- Dual “Reality” Speakers with Dolby Atmos support
Oneplus 11 har en 6,7 tum stor Amoled-skärm som är lätt välvd längs långsidorna. Skärmen har en hög upplösning – 3 216 x 1 440 (QHD+) (525 ppi). Den har 120 hertz dynamisk uppdateringsfrekvens. Det innebär att skärmen kan skifta från 120 hertz i exempelvis grafiktunga spel (det drar mycket ström) ner till en hertz på statiska skärmar vilket spar ström.
Skärmen är mycket vilsam att titta på utan märkbart flimmer. Tack vare den dynamiska uppdateringsfrekvensen fås en behaglig uppdatering för olika funktioner vilket exempelvis gör att grafiken blir ypperlig i spel. Jag fann skärmen riktigt bra för alla typer av uppgifter som jag utförde. Det var exempelvis spel, fotografering, chatt, surf och video.
Färgmässigt får skärmen högt betyg. Färgerna är klara och känns naturliga. Att skärmen även har stöd för såväl HDR10+ som Dolby Vision ger ett mer exakt färgspektrum med bra kontrast och distinkta färger. Skärmen är ljusstark och det lär inte bli några problem att se innehållet även under sommaren.
Jag har ännu inte stött på någon mobil med bra ljud. Oneplus 11 har två högtalare, alltså stereo, med Dolby Atmos. Dessa högtalare är bland de bättre jag stött på, men ännu finns mycket att förbättra.
Batteri
- 100 W SUPERVOOC + 5000 mAh battery
- Battery Health Engine
Oneplus 11 har ett stort batteri på 5 000 mAh. För mig räckte det väl över dagen vid blandad användning. När jag spelade längre sessioner var jag tvungen att ladda mobilen under dagen. Att ladda mobilen går emellertid snabbt. Enligt Oneplus laddas batteriet från noll till hundra på 25 minuter. Mitt test visade något längre tid – 31 minuter. Den snabba laddningen fås tack vare en kraftfull Superwooc-laddare på 100 watt och AI-driven laddningsteknik som optimerar laddningen.
Oneplus 11 saknar trådlös laddning vilket säkert många kommer att sakna. Enligt Oneplus används inte den trådlösa laddningen av speciellt många kunder. Därav att den fick stryka på foten.
Kamera
- 50 MP, Sony IMX890, Image Sensor with OIS (ƒ/1.8)
- 48 MP, Sony IMX581, 115° FOV Ultra-wide Camera (f/2.2)
- 32 MP, Sony IMX709, RGBW Portrait Tele lens (2x), supported by Hasselblad Portrait Mode (f/2.0)
- Natural Color Calibration with Hasselblad
- Hasselblad Masters Mode
- Video Capturing Mode
- 16 MP front cam, ISOCELL 3P9 (S5K3P9) sensor
Oneplus samarbetar med Hasselblad för bästa möjliga kamerakvalitet. Bildkvaliteten har definitivt förbättrats jämfört med Oneplus 10 Pro.
Huvudsensorn är på 50 megapixel. Den har en bildstabilisator vilken på ett bra sätt ger mindre rörelseartefakter för såväl fotografier som video.
Den andra sensorn är på 48 megapixel och används för ultravidvinkelfotografering. Fotovinkeln är 115 grader. Sensorn har även stöd för HDR och makrofotografering med en närgräns på fyra centimeter.
Slutligen finns en 32 megapixel telelins med autofokus vilket ger 2x zoom. Linsen används bland annat för porträtt.
Oneplus har definitivt lyckats med kameran. Jag blev positivt överraskad, främst då bildkvaliteten är otvetydigt bättre än hos Oneplus 10 Pro. Jag vet inte exakt hur de tre kameralinserna samarbetar, men Oneplus har tillsammans med Hasselblad lyckats inte bara med vanliga bilder utan även med exempelvis porträtt, makro och tele även om jag gärna sett bättre zoom. Förutom själva kameran finns en omfattande bearbetning av bilderna via inbyggd AI-programvara.
Färgerna är klara med bra dynamik och känns mycket jordnära. Om 10 bitars färg aktiveras fås ytterligare något bättre färgspektrum. Bilderna har tack vare HDR bra kontrast och färgerna känns därför distinkta. Oftast räcker det med att fotografera i normalt läge, men för en ytterligare förbättring av bildkvaliteten är det väl värt att växla till exempelvis nattfotografering och porträtt.
Ultravidvinkelfotograferingen ger ungefär lika bra kvalitet som huvudsensorn. Linsen har en ganska stor fotovinkel vilket gör att man lätt kan fånga lite bredare motiv såsom en gruppfotografering.
Jag gillar verkligen möjligheten att fotografera riktigt nära. Bilderna blir bra även om kvaliteten inte kommer upp i samma nivå som huvudsensorn. En viktig del är autofokus eftersom makrofotografering lätt blir oskarp. Makrobilderna hos Oneplus 11 blir dock för det mesta skarpa.
Nattfotografering fungerar tillfredsställande men är kamerans svagaste del. Bilderna blir visserligen skarpa och ljuset finns där, men hela eller delar av fotografierna blir lätt över- eller underexponerade.
Telekameran hos Oneplus 11 har en två gånger zoom. Det är uppskattat, men personligen tycker jag att det är alldeles för lite. Det fungerar ofta bra på nära håll, såsom vid porträttfotografering, men inte för exempelvis vyer. Det finns även en 20 gånger digital zoom men den ger, naturligt nog, lätt oskärpa.
Oneplus 11 är mycket bra på porträtt vilket jag tror att väldigt många av er läsare uppskattar. I normalläget används 2x zoom men det går även att fotografera utan zoom. Fotografiet blir mer distinkt i färgerna som dessutom känns mer naturtrogna vid porträttfotografering jämfört med normal fotografering.
Fotografier kan redigeras med den medföljande bildbearbetningsappen. Appen är lätt att använda och har ganska många funktioner. Exempelvis kan man skapa oskärpa på bakgrunden. Resultatet blir inte som i ett flertal datorprogram, men är ändå effektfullt.
Selfiekameran (16 megapixel) är även den bra med livliga färger. Den ger även bra videokvalitet (4K, 60 FPS). Perfekt för semesteralbumet eller sociala medier.
Video
- 8K video at 24 fps
- 4K video at 30/60 fps
- 1080p video at 30/60 fps
- 720p video at 30/60 fps
- Super Slow Motion: 1080p video at 240 fps, 720p video at 240/480 fps
- Time-Lapse: 4K/1080p at 30 fps
- Video Editor
Om du har en 4K tv rekommenderar jag filmning i 4K med 60 fps som utan tvekan är den mest användbara inställningen. Precis som fotograferingen styrs mycket av videoinspelningen av AI. Filmerna blir detaljrika med bra färger även under ganska dunkla ljusförhållanden. Autofokusen fungerar bra med skarpa filmer som resultat. Likaså är bildstabilisatorn bra. Kontrasten är bra med HDR aktiverad.
Slutsats
Oneplus 11 5G är en kraftfull flaggskeppsmodell som är billigare än Samsung S23. Bra skärm, bra kamera och snabb laddning är några styrkor hos mobilen.
Det Bra
- Skärmen
- Snabb
- Designen
- Bra batterilängd
- Utlovar bra livslängd på mobilen
- Utmärkt kamera
- Makrofotografering
Det Dåliga
- Ingen modell med 512 GB lagring
- Ingen trådlös laddning
- Den svarta modellen är hal
- Bara Gorilla Glass 5 på baksidan
- 2x zoom är för lite