Optoma Nu Force BE Free8

Av i i Recensioner, 3 Mer

Optoma Nu Force BE Free8

Kan Optoma Nu Force BE Free8, som är en av de billigaste hörlurarna i testet, konkurrera med sådana som kostar flera hundra kronor mer?

BE Free8 har en ganska enkel design med räfflor på utsidan. Själva snäckan har fast storlek utan vingar för fixering i örat. Dessutom är ytan glatt och inte gummibelagd. Det gjorde att jag misstänkte att de inte skulle sitta kvar i öronen. Det finns fem uppsättningar silikonproppar och jag lyckades hitta en som gjorde att jag inte hade några problem utan BE Free8 satt kvar precis som de skulle. Att snäckorna bara väger 11 g styck är givetvis en fördel för komforten.

Det finns en ganska liten knapp på snäckornas ovansidor, snett utåt. Den vänstra knappen fungerar som multifunktionsknapp för att para den med Bluetooth, starta och pausa musik, hoppa till nästa låt (men tyvärr inte backa en låt) samt svara på telefonsamtal. Tyvärr är knappen inte bara relativt liten utan även lite väl hård att trycka på också. Det är inte optimalt utan gör det jobbigt att exempelvis svara snabbt i telefon. Förutom nämnda funktioner kan man även aktivera Siri, Bixby och Google Assistant genom att hålla multifunktionsknappen ett par sekunder.

BE Free8 är lätt att ansluta. Den ansluts på vanligt sätt via Bluetooth och när anslutningen väl upprättats kopplas den högra automatiskt ihop med den vänstra. Praktiskt nog tystnar den högra snäckan så fort den vänstra tas ur örat. Musiken pausas dock inte i mobilen.

Batteritiden är upp till fyra timmar vilket är godkänt. Ytterligare tolv timmars speltid kan fås med laddningsdosan innan det är tid för att plugga in dosan i väggen.

Ljudet i BE Free8 är bra även om det inte når upp till testvinnarens kvalitet. Ljudet är luftigt och låter bra över hela registret förutom den relativt svaga basen. Ljudmässigt låter snäckorna bäst om man drar upp volymen något och det gick att kräma på bra utan att någon distorsion hördes.

Hörlurarna är svett- och regntåliga men det går inte att simma med dem.

Omdöme

Optoma tillhör inte giganterna på marknaden, men deras Nu Force BE Free8 överraskade positivt med god ljudkvalitet och komfort. Detta till ett hyfsat lågt pris. Det finns dock ganska få funktioner, men en jag verkligen uppskattade var att höger snäcka stängdes av när vänster togs ut ur örat. Däremot gillade jag inte de små, hårda knapparna.

Fakta

Pris (enligt Prisjakt februari 2018): Från 1 700 kr.
Batteritid: 4 h.
Extra batteritid med laddningsfodral: 12 h (16 h totalt).
Laddningstid: 2 h (snäckor), 3 h (laddningsbox)
Anslutning: Bluetooth 4.1.
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz.
Vikt: 11 g styck.
Övrigt: Svett- och regntåliga (IPX5), fem uppsättningar silikonproppar, automatisk avstängning av höger snäcka.
Länk: www.optoma.no

Det Bra

  • Lätt att ansluta
  • Sitter bra
  • Priset

Det Dåliga

  • Hård och liten funktionsknapp
  • Inte spårbyte bakåt
  • Få funktioner
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi