Pinball FX 2 VR

Av i i Recensioner, 6 Mer

Pinball FX 2 VR

Zen Studios har mångårig erfarenhet av flipperspel. Nu tar de klivet över till virtual reality. Hur fungerar det att spela flipperspel med Oculus Rift?

Pinball FX2 är ett sex år gammalt spel som var tidigt ut på den digitala distributionsmarknaden för spel. Det är ett enkelt flipperspel med tre bord satta i en lyxig takvåning. Man kan tänka att det är svårt att anpassa ett sex år gammalt spel till ett media som är så pass nytt och modernt som VR. Då skulle man också ha rätt. Flipperspelsupplevelsen känns förvisso välgjord, men känslan av att stå vid ett spelkabinett inuti ett annat spelkabinett är rätt lustig. Det är också nästan skrattretande hur dåligt val flipperspel är för att utnyttja de möjligheter som finns i virtual reality. Man måste rikta huvudet i en riktning hela tiden, man får inte röra sig eller titta bort. Det är nästan som ett hån mot mediet. Behovet av att titta neråt konstant gav det mig också nacksmärta efter ett tag. Detta kanske är autentiskt för flipperspelsupplevelsen. Ifall du gillar nacksmärta, se detta som ett plus istället för ett minus i slutet av recensionen.

Om man ska utvärdera Pinball FX2 VR som ett flipperspel så gör det vad det ska. Brädena är snygga och lagom svåra. Jag skulle gärna haft lite mer förståelse för vad som hände när jag spelade spelet annat än att bollen inte får hamna i hålet. Ljudeffekterna är bra och kontrollerna svarar bra. Jag hade dock gärna sett fler bräden än tre. För att citera den oefterhärmlige Woody Allen: There’s an old joke – um… two elderly women are at a Catskill mountain resort, and one of ’em says, ”Boy, the food at this place is really terrible.” The other one says, ”Yeah, I know; and such small portions.”

Den ansträngning som utvecklarna har gjort för att göra spelet VR-anpassat är att låta karaktärer och föremål från brädet du spelar för tillfället röra sig runt brädet under tiden du spelar. Dessa är välgjorda och man upplever en viss mängd djup här. Det enda problemet är att de kan vara riktigt distraherande och ifall du tittar på dem så finns det en god chans att du inte tittar på kulan och därmed dör. Detta känns som en blandning mellan ironi och tragedi.

För den som verkligen, verkligen tycker om flipperautomater och har kära minnen av Pinball FX2 kan detta vara ett bra spel att fördriva tid med. För alla andra med en Oculus Rift finns det avsevärt mycket bättre spel att spela.

Det Bra

  • Varierade bräden
  • Bra ljud
  • Snygga animationer

Det Dåliga

  • Du dör om du tittar på animationerna
  • Dålig genre för VR
  • Nacksmärta
3

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi