Plantronics Back Beat Pro 2 Special Edition

Av i i Recensioner, 4 Mer

Plantronics Back Beat Pro 2 Special Edition

Plantronics Back Beat Pro 2 är Bluetoothhörlurar med aktiv brusreducering, smarta sensorer och mikrofon.

Då Back Beat Pro 2 i dagsläget kostar runt 2500 kr anser jag att det rent prismässigt bör räknas till ett mellansegment för Bluetoothhörlurar med brusreducering. Hörlurarna är exempelvis billigare än premiummodellerna från Sennheiser, Bose och Sony. Det medföljer en påsliknande, mjuk väska med standardversionen av Back Beat Pro 2 medan Special Edition (SE) som jag testat levereras med ett praktiskt hårt fodral. Fodralet är format efter hörlurarna och har ett praktiskt nätfack på insidan där laddkabel och sladd för trådad anslutning kan förvaras.

Vi på GameElite testar inte bara spelrelaterade produkter utan även andra produkter som vi tror att ni läsare är intresserade av. Back Beat Pro 2 är en sådan produkt. Hörlurarna är inte primärt avsedda för gaming. Xbox One har inte Bluetooth. Playstation 4 har visserligen Bluetooth, men saknar stöd för Back Beat Pro 2. Sedan har vi Nintendo Switch som i dagsläget inte stödjer Bluetoothheadset. Back Beat Pro 2 går att använda till datorer, men då jag har strul med Buetooth på min dator så har jag inte kunnat testa detta. Min erfarenhet är dock att den här typen av headset med mikrofonen inbyggd i kåpan inte fungerar speciellt bra som gamingheadset. Jag koncentrerar mig därför på Back Beat Pro 2 som hörlurar för musik, telefonsamtal, spel och film via mobiltelefon och surfplatta. De spel jag testat är sådana som spelas på surfplatta och mobil och där jag inte chattat med någon.

Back Beat Pro 2 har ett ganska neutralt utseende. Den variant jag testat har främst två nyanser av grått. Jag fick inte precis någon wowupplevelse av hörlurarnas design, men de är heller inte på något sätt fula. Kåporna är även prydda med olika tekniska detaljer som jag kommer in på nedan. Hörlurarna är kanske lite tunga, men det är inget som känns vid användning.

Kåporna kan vridas 90 grader vilket gör att de tar mindre plats vid förvaring och det är dessutom praktiskt när man har hörlurarna hängandes runt nacken. Bygeln ligger, trots att den bara är lätt vadderad, skönt mot huvudet. En kul och enkel finess är att det står stora L och R inuti kåporna. Det gör det faktiskt enklare att snabbt sätta på sig hörlurarna.

Kåporna är i grundaste laget. Det ställer till problem för mig som har ett lätt utstående öra. Örat stöter emot insidan vilket inte är skönt i längden. Min fru, som har mindre öron än mig, tyckte dock att Back Beat Pro 2 var riktigt sköna att använda. Vid längre användning visade sig att Back Beat Pro 2 vara fortsatt bekväma även om de inte når upp till samma höga nivå som de bättre spelheadseten såsom Steelseries Arctis 5. Back Beat Pro 2 är ganska varma.

Back Beat Pro 2 har aktiv brusreducering. Jag har testat den på tåg, inte flyg. Det fanns två olika brus på det tåg jag åkte. Back Beat Pro 2 tog bort det ena helt och hållet medan hörlurarna enbart reducerade en liten del av det mer högfrekventa brusljudet. Effekten på ljudkvaliteten var dock svårbedömd eftersom det var så pass mycket ljud runt omkring. Jag kunde dock inte märka någon uppenbar påverkan på ljudkvaliteten.

Det finns, förutom brusreducering på och av, även ett tredje läge på reglaget för brusreducering – open listening. I det läget är mikrofonen på vilket ska fånga upp utrop på exempelvis en flygplats bättre. Provade detta läge på tåget. Visst hörde man utropet av stationer något bättre, men det var marginellt. Allt annat hördes också mer vilket tog bort poängen med att höra utrop bättre. Open listening känns för mig ganska oanvändbart.

På vänster kåpa sitter, förutom reglage för brusreducering, även fjärrkontoll för att pausa och starta musik samt bläddra fram och tillbaka bland låtarna. Volymkontrollen är mycket bra. Det är en fjädrande ring som man vrider lätt på. Vänsterkåpan har även NFC för snabb parning med din enhet.

På högerkåpan finns på/av/parning samt mikrofon på/av. Svarsknappen för telefonsamtal är mycket stor och centrerad på kåpan vilket gör den enkel att använda. På höger kåpa finns även laddningsuttag (mikro-USB) samt anslutning för extern ljudkabel (3,5 mm) till enheter som saknar Bluetooth. Tyvärr finns ingen mikrofon på sladden.

Parningen av Back Beat Pro 2 är enkel och sker på samma sätt som de flesta andra Bluetoothenheter. Man kan praktiskt nog ansluta två enheter samtidigt. Det är mycket användbart om man exempelvis tittar på film på surfplattan och samtidigt snabbt vill kunna svara på ett telefonsamtal.

En annan specialfunktion är speciella sensorer som känner av när man tar av sig hörlurarna. Då pausas musiken automatiskt. När man sätter på sig hörlurarna startar musiken igen. Det är en toppenfunktion. Det var dock ett tillfälle då denna funktion ställde till problem. Jag brukar ibland sätta en kåpa över örat och en utanför när jag småpratar av och till med någon samtidigt som jag vill lyssna på musik. Det går inte med Back Beat Pro 2 eftersom hörlurarna då pausar musiken. Fast, den här funktionen går att stänga av om man så önskar.
Ljudkvalitén är riktigt bra. Jag har som sagt provat musik, film och spel (mobil och surfplatta) och hörlurarna fungerar bra för alla dessa. Basen är ihärdig och bra. Det uppskattades för bland annat explosioner i spel och intensiv rockmusik. Mellanregistret var verklighetstroget och dynamisk. Cymbaler och andra högfrekventa ljud var distinkta och tydliga.

Batteritiden uppges vara ett dygn. Det har jag inte kunna kontrollera, men jag kan säga som så att jag använde Back Beat Pro 2 mycket flitigt med långa sessioner under tre dagar utan att tömma batteriet. Därför kan jag inget annat säga än att batteritiden hos Back Beat Pro 2 är mycket bra.

Sammanfattningsvis levererar Plantronics med Back Beat Pro 2 bra hörlurar till ett rimligt pris. Hörlurarna sticker inte ut designmässigt men har några användbara funktioner såsom brusreducering, anslutning till två enheter och smarta sensorer. Ljudet är dessutom bra.

Det Bra

  • Praktiskt, hårt fodral
  • Kan ansluta två enheter samtidigt
  • Sensorer känner av när man tar av sig hörlurarna
  • Mycket bra batteritid
  • Praktiskt hårt fodral (SE-versionen)
  • Bra ljud

Det Dåliga

  • Ingen mikrofon på sladden
  • Vad är nyttan med open listening?
  • Något tunga
9

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi