Pokémon X och Pokémon Y

Av i i Recensioner, 3 Mer

Pokémon X och Pokémon Y

Pokémon har 17 år på nacken. Det har varit en megasuccé genom åren och frågan är om Pokémon X och Y har något nytt att tillföra? Sannie har svaret på den frågan.

Det lilla fenomenet Pokémon har levt och frodats sedan 1996 och är med Pokémon X och Y nu inne på sin sjätte generation. Dessa två spel bidrar bland annat med ett nytt och fräscht utseende, tillsammans med en hel del övriga förbättringar, men släpper trots det inte för mycket på traditionerna.

Den kanske mest märkbara skillnaden mellan tidigare Pokémonspel och Pokémon X/Y är, som många redan uppmärksammat, grafiken och grafikstilen. Både omgivningen och karaktärerna består, till skillnad från föregående spel i serien, numera av riktiga 3D-modeller och är dessutom mycket mer detaljrika. Med klara förbättringar kring det yttre, både när det kommer till världen man befinner sig i och striderna man med jämna mellanrum hamnar i, blir grafiken automatiskt det element som sticker ut mest på Pokémon X/Y. Men även om grafiken råkar vara det som man först uppmärksammar så är det förstås inte det enda som har förändrats sedan vi sist besökte pocketmonstrens värld.

Storyn och upplägget på är något som utvecklarna Game Freak verkar ha arbetat mycket på att förbättra. Äventyret kommer igång mycket snabbare vid det här laget och kretsar inte bara kring att stoppa ondingarna från att erövra världen och att fånga alla monster, utan även kring ett gäng ungdomar som man som spelare slår följe med under bitar av äventyret. Var person med sin egen specialitet eller favoritområde. En av ungdomarna i gruppen intresserar sig exempelvis just för Pokémonstriderna och tar därför automatiskt rollen som din rival inom just detta område. Andra personer i gruppen inriktar sig istället på att färdigställa sitt Pokédex och utmanar en som spelare istället på den fronten.

Utöver det ligger det rent storymässigt lite mer betoning på handling och ”filmsekvenser”. Den nya grafikmotorn tillåter ett mer flexibelt berättande och erbjuder allt från filmsekvenser med snyggt animerade 3D-modeller till textbaserat berättande i kombination med vackert tecknade bilder. Det enda som saknas för att man ska bli helt uppslukad är lite tydligare munrörelser på karaktärerna och lite röstskådespeleri.

Övriga förbättringar är att man numera kan styra över hur huvudkaraktären ser ut och på så vis sätta sin egen prägel på karaktären. Om man ska spela som kille eller tjej, ha ljus eller mörk hudfärg och dylikt är upp till dig att bestämma, även om alla valmöjligheter inte finns där från start. Vissa valmöjligheter dyker upp lite senare i spelet tillsammans med en rad nya sätt att fördriva tiden på. Man kan en liten bit in i spelet bland annat klippa håret och köpa nya kläder, eller varför inte söka jobb på valfritt hotell i borttappatavdelningen för att tjäna lite extra pengar? Det passar kanske bäst för den som inte gillar Pokémonstriderna antar jag.

Det finns även ett par nya sätt att nyttja sina Pokémons på, man kan bland annat rida på dem för att ta sig förbi specifika hinder, även om kontrollen vid dessa tillfällen kan te sig lite bångstyrigt. Eller träna dem på nya sätt för att få ut så mycket slagkraft som möjligt på fältet. Istället för EV training kan man numera engagera sig i något som heter Super training för att förbättra individuella egenskaper på sin Pokémon. Super training fyller samma funktion som EV training, men består av lättsamma minispel istället för den mindre användarvänliga och krångliga sättet som EV trainingen hade.

Det finns dock delar i X och Y som är ännu mer imponerande, och då tänker jag framförallt på multiplayerdelen. Den är nämligen väldigt smidig och enkel att hantera. Finns det ett nätverk är det bara att ansluta sig och sedan, när man så vill, söka efter både Pokémonstrider och Pokémonbyten med andra tränare. Allt genom ett par enkla knapptryck på valfri plats under enspelarläget. Det är dessutom väldigt enkelt att hitta någon som frivilligt vill byta den Pokémon du söker genom den mycket användarvänliga sökfunktionen. Och om möjligt ännu enklare att hitta någon som vill strida.

Sist men inte minst fungerar stridsupplägget, som är själva hjärtat av spelet, precis som tidigare. De största skillnaderna är de nytillkomna megaevolutionerna och det något upphottade menysystemet. Megaevolutionerna är förstås det som rör om det redan väletablerade Pokémonkonceptet mest. Evolutionerna kan bland annat ge en redan kraftfull Pokémon extra slagkraft, men även i vissa fall ändra element och typ på vald Pokémon. Detta i kombination med att det bara finns ett fåtal Pokémon som kan nyttja evolutionen och att man bara kan använda sig av en evolution per match ger en stor del av alla strider helt ny potential och yttermera spänning.

Bortsett från ett fåtal brister kring kontrollen ger Pokémon X och Y hela serien en nystart på mer än ett vis och bidrar samtidigt med en rad nya roliga Pokémoner. Spelet känns som en kombination av de gamla goda Pokémonspelen från 90-talet och de lite mer moderna rollspelen på marknaden. De absolut viktigaste delarna från tidigare spel är intakta och de mest utvattnade delarna är borttagna. Kvar är ett spel som gör Pokémon nästan lika aktuellt som för 15 år sedan.

Fotnot: Vi har testat Pokémon Y men Pokémon X är i princip samma spel fast vissa Pokémon finns bara i den ena av de båda spelen. Det ska uppmuntra byten mellan kompisar.

Det Bra

  • Grafik
  • Megaevolutionerna
  • Multiplayer

Det Dåliga

  • Kontrollen
9

Skriven av: Sannie Jönsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...