Razer Ornata V2

Av i i Recensioner, 2 Mer

Razer Ornata V2

Razer Ornata V2 är en hybrid mellan mekaniskt- och membrantangentbord. Det har dedikerade multimediatangenter.

Razer Ornata Choma är ett populärt tangentbord som nu får en uppdatering i form av Ornata V2. Den främsta uppgraderingen är dedikerade multimediatangenter inklusive ett hjul för att justera volymen, en för mig välkommen nyhet. Speciellt gillar jag hjulet. Det kan, förutom att justera volymen, även användas till att tysta musiken genom ett tryck på hjulet.

Eftersom multimediaknapparna placerats där lysdioderna, som indikerar valda funktioner, tidigare fanns har dessa flyttats. De återfinns mellan navigerings- och piltangenterna. Att multimediatangenterna tillkommit ger faktiskt en större harmoni åt tangentbordets layout. Detta då samtliga tangenter nu bildar en sammanhängande rektangel. Designen som helhet är fullt okej även om det egentligen inte finns något som sticker ut från mängden av tangentbord.

Ornata V2 kommer med ett avtagbart handledsstöd. Det är mjukt vadderat och mycket skön att använda. En designmiss är bokstäverna på tangenterna. De syns inte när ljuset på tangentbordet är släckt och enbart dåligt när mörka färger används.

Ornata V2 är ett kombinerat mekaniskt och membranbaserat tangentbord. Tangenterna i sig är mekaniska och själva registreringen av trycket sker med hjälp av ett membran. Detta ger en kompromiss. Tangentbordet har en viss känsla av ett mekaniskt sådant men känslan finns inte där till 100 %. Tangentbordet är dock skönt att använda och fungerar alldeles utmärkt till såväl gaming som kontorssysslor.

Styrprogrammet heter Synapse och är ett mycket kompetent program. Med det kan man spela in makron, byta funktion på tangenterna och ändra belysningen. Samtliga tangenter kan få nya funktioner. Att exempelvis förse tangenter med makron kan snabba upp frekvent använda tangentbordskombinationer. Förutom att använda Synapse för att skapa makron kan ett sådant även skapas ”on-the-fly” med en makrotangent på tangentbordet.

Tangentbordet har RGB-belysning. Med hjälp av verktyget Chroma Studio kan man programmera belysningen på ett avancerat sätt där varje tangent kan programmeras enskilt. Dessutom kan andra kompatibla enheter, även sådana som inte kommer från Razer, kombineras med Ornata V2 för avancerade effekter. Exempelvis kan ljuset flöda mellan olika enheter.

Jag gillar Razer Ornata V2. Det är en lagom kompromiss mellan mekaniska tangenter och membrantangentbord. Tangentbordet är skönt att använda vid såväl gaming som kontorssysslor. Dedikerade multimediatangenter är välkommet.

Det Bra

  • Handledsstödet är fodrat
  • Bra tangenter
  • Synapse är ett kompetent program
  • Dedikerade mediatangenter
  • Volymhjulet

Det Dåliga

  • Bokstäverna på tangenterna syns dåligt
  • Inget som sticker ut designmässigt
  • Inget inbyggt minne
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi