Recension av tre smarta Matter-ljuskällor från Wiz

Av i i Recensioner, 2 Mer

Recension av tre smarta Matter-ljuskällor från Wiz

Wiz utökar sitt sortiment av ljuskällor. Nu med Matter, den nya gemensamma standarden för smarta hemmet.

Jag har testat tre intressanta smarta och färgrika ljuskällor från Wiz:

  • Wiz Smart Bulb Matter – en färgglad ledljuskälla.
  • Wiz Smart Neon Flex Strip Matter – neon! Tjusig ljusslinga.
  • Wiz Superslim Smart Ceiling Light Matter – tunn och diskret plafond (taklampa).

Produkterna är mycket intressanta, men det är inte själva produkten i sig som är intressantast. Det är i stället tekniken bakom – Matter. Du känner kanske inte till denna teknik. Du är i så fall inte ensam. Matter är rykande färskt.

Det är inte alltid enkelt att välja och använda smarta produkter tillsammans. Vilka produkter passar ihop? Låt oss säga att du har ett antal smarta lampor. Nu är du ute efter en termostat och en ringklocka, båda ska vara smarta och passa ihop med dina ljuskällor. Vad ska du välja? Här uppstår ett problem. Det är inte lätt att veta vilka produkter du ska välja då det är få som passar ihop. Om du hittar det du söker kan det ändå vara svårt att få dem att jobba tillsammans.

Det är här Matter kommer in. De flesta företag inom branschen har slagit sig ihop till en organisation som tagit fram en gemensam standard. Du ska i framtiden bara behöva leta efter Matter-loggan för att veta att produkterna passar ihop. Så är det i alla fall tänkt. Värt att veta är att det inte är säkert att alla funktionerna är tillgängliga i Matter.

De tre ljuskällorna jag testat använder Thread. Det är en teknik där man behöver en sorts router – en grundprodukt som styr signalerna inom samt till och från det smarta nätverket. Nu ska du inte kasta dig iväg till närmsta hemelektronikaffär. Du har kanske redan en router. Ett flertal smarta produkter från bland annat Apple, Google och Amazon kan nämligen, efter mjukvaruuppdatering, fungera som router. Jag använde Google Nest Hub 2nd generation.

Sedan några månader har det släppts fler och fler produkter med Matter. Wiz, som kan liknas vid en budgetvariant av Philips Hue (de har samma ägare, Signify), släpper flera Matter-kompatibla produkter, samtliga färgglada.

Installationsprocessen innehåller ett extra steg jämfört med om ljuskällorna saknat Matter. Tidigt under installationen får man möjlighet att ansluta till Matter-routern. Det gick smärtfritt för mig. Jag använde som sagt Google Nest Hub 2nd generation. Det krävs wifi för att kunna använda Matter. Använder du Bluetooth får du nöja dig med begränsad funktionalitet via appen.

Efter att Matter-installationen var genomförd kändes det som om installationsprocessen började om från början. Funktionerna som nu installerades återfanns i Wiz connected-appen. Matter-delen var däremot förlagd till, i mitt fall, Google Home-appen. Det kan låta ologiskt men att funktioner för Matter samlas i en app är naturligt.

Matter-funktionaliteten fungerade bra. Tyvärr var antalet Matter-funktioner för Wiz-produkterna klart begränsad. Jag har ett flertal smarta produkter. Trots det visade det sig att, förutom Google Nest Hub 2nd generation, hade jag enbart Matter-kompatibla lampor. Det är en klar begränsning av recensionen.

Wiz-produkterna kan följa olika rutiner tillsammans med andra tillverkares produkter. Låt mig ta ett exempel som jag inte kunnat testa men som Signify framhäver. När du går hemifrån säger du ”nu går jag”. Nu vill du att olika händelser ska ske. Samtliga lampor ska släckas. Samtidigt ska teven stängas av via en smart väggplugg och termostaten ska sänka rumstemperaturen.

Wiz connected-appen har fler funktioner, men det märks att Wiz är billigare än exempelvis Philips Hue då antalet funktioner är begränsat och funktionerna förenklade. Här finns givetvis statiskt och dynamiskt ljus. Det senare innebär ljusskiftningar som kan kännas alltför enkla för den som är van vid mer avancerad mjukvara – lama effekter helt enkelt. Scenerna är även de enkla. Automation är enligt mitt tycke intressantast. Här kan du exempelvis programmera in förändringar av ljuset över dygnet såsom vid uppvaknande respektive sängdags.

Wiz har en intressant funktion för sina lampor kallad Spacesense. Har du två eller fler ljuskällor kan du nämligen använda dem som rörelsedetektor. Du kan exempelvis låta lamporna automatiskt tändas när du kommer in i ett rum. Funktionen fungerar hyfsat men definitivt inte lika bra som en rörelsedetektor.

Wiz Smart Bulb Matter

Den ljuskälla jag testade hade stor sockel (E27). Ljuskällan ger snyggt ljus åt lampor där gamla ”hederliga” glödlampor passar. Inuti sitter ledlamporna i en spiral imiterande en spiralformal glödtråd.  Bortsett från Matter har denna smarta ljuskälla inte många nyheter.

Wiz Smart Neon Flex Strip Matter

Neon! Grymt! Ljusslingan har ett något annorlunda utseende gentemot Wiz övriga slingor. Den är flexibel och böjbar – fast undvik tvära hörn. Då går slingan lätt sönder. En fästanordning medföljer. Slingans längd är väl tilltagen – tre meter – vilket gör att man kan skapa en del olika formationer på förslagsvis väggen. En mall medföljer. Wiz Smart Neon Flex Strip Matter är verkligen en toppenprodukt. Men smakar det så kostar det. Slingan kostar i dagsläget från 1 049 kronor.

Wiz Superslim Smart Ceiling Light Matter

Här är det minimalism som gäller. Visserligen är diametern ganska stor – 43 centimeter – men designen är enkel. Som namnet säger är plafonden superslimmad. Eller vad sägs om 2,3 centimeter? Ett extra plus att en remsa runt kanten släpper igenom ljus – snyggt! Jag gillar verkligen denna plafond. Den jag fick för test var vit men det finns även en svart version.

Matter är en spännande standard som Wiz lyckats inkludera på ett bra sätt. Fler funktioner i såväl Matter som Wiz-appen står verkligen högt på önskelistan.

Det Bra

  • Matter fungerar bra
  • Wiz Smart Neon Flex Strip Matter är verkligen läcker
  • Wiz Superslim Smart Ceiling Light Matter är snygg i sin enkelhet
  • Spacesense

Det Dåliga

  • Begränsat antal funktioner i såväl app som för Matter
  • Vissa effekter är lama
  • Spacesense fungerar inte lika bra som en rörelsedetektor

Skriven av: Mats Ernofsson