Sandberg Derecho Headset

Av i i Recensioner, 4 Mer

Sandberg Derecho Headset

Virtuellt surroundljud, belysning och vibrerande kåpor. Det är tre av finesserna hos Sandbergs headset Derecho.

Derecho är ett headset som säljs till ett relativt lågt pris (runt 600 kr idag). Det är ganska snyggt där de belysta öronkuporna verkligen är läckra när de skiftar i färg. Det går dock inte att programmera belysningen utan det är två lägen som gäller – på med flöde mellan olika färger eller av. Kåporna är lite kantiga och liknar till viss del Logitech G430. Byglarna är rejäla och ett fjädrande band håller headsetet bra på plats. Kåporna är så pass stora och djupa att de passar de flesta öron.

Allt som allt sitter headsetet bra, men det finns en detalj som gör att headsetet inte är hundraprocentigt gällande ergonomi. Kåporna är nämligen stela. De kan alltså inte vrida sig efter huvudets form. Jag kände att kåporna i mitt fall hade behövts vridas en aning.

Derecho utmärker sig inte rent ljudmässigt. Man får ha i åtanke att headsetet är relativt billigt, men jag hade ändå förväntat mig något bättre ljud. Headsetet funkar alldeles utmärkt till spel. Speciellt i sådana där det finns mycket explosioner och annat med mycket bas. Basen är nämligen Derechos största styrka. Den kan dessutom förstärkas med vibrerande kåpor. Det är inget för mig, men jag tror nog att det finns en del spelare som gillar funktionen.

Mellanregister och diskant är båda lite grötiga. Det är lite svårt att urskilja enskilda toner och cymbalerna känns lite avhuggna då diskanten inte är den bästa. Det gör att Derecho inte fungerar speciellt bra för att lyssna på klassisk musik. Jo, sådan musik med mycket pukor kan bli ganska imponerande.

Derecho har inbyggt virtuellt surroundljud (7.1). Precis som för så många andra liknande headset så är det svårt att avgöra varifrån ljudet kommer. Surroundfunktionen fungerar alltså inte alls lika bra som för äkta surround. Däremot ger det virtuella ljudet en volym som är skönt. Hörlurarna ansluts via USB och Surroundfunktionen sköts med det medföljande styrprogrammet. Det är lätt att använda och har flera användbara funktioner, däribland en equalizer.

Mikrofonen fälls upp i kåpan och syns inte när den inte används. Det finns emellertid ingen knapp eller reglage för att stänga av micken. Det sker när den fälls upp. Det innebar ett litet problem för mig. Jag har mycket och fluffigt hår. Det kom i vägen ibland när jag snabbt skulle stänga av micken. Därför hade jag personligen sett ett reglage för på/av.

Mikrofonen är den största svagheten hos Derecho. För det första går den inte att fälla in mot munnen utan bara upp- och nedåt. För det andra är ljudkvaliteten och volymen för dålig. Hur jag än justerade mikrofonljudet i datorn blev det i för lågt. Det fungerade vid samtal i ett tyst rum. Men, under hektiska spelsessioner var mikrofonen för dålig. Inte bara låg volym utan även ett visst brusande ljud. Jag tycker därför att det behövs en extern mikrofon för att chatta tillfredsställande i spel.

Sandberg Derecho Headset är ett mediokert headset. Jag tycker inte att det är värt priset. Detta främst på grund av en undermålig mikrofon. Ljudkvaliteten var inte heller den bästa, men man kan inte kräva mycket bättre för ett headset i den här prisklassen.

Specifikationer

– Cable : 2.2 metres nylon braided
– Connector: USB A Male
– Multi-color LED lights
– With vibration function

Earphone:

– Driver unit: 40 mm
– Frequency range: 20 Hz – 20 kHz
– Impedance: 32 Ohm

Microphone:

– Type: 6mm dia. electret condenser microphone
– Direction: Omni-directional
– Frequency Response: 30 Hz – 20 kHz
– Impedance: 2.2 k Ohm
– Sensitivity: -46 dB ± 3dB

Kompatibel med:

Windows 10
Windows 8
Windows 7
Windows Vista
Windows XP
MacOS

Det Bra

  • Snygg
  • Läcker belysning
  • Virtuellt surroundljud ger volym
  • Tyngd i basen

Det Dåliga

  • Virtuellt surroundljud gör inte att man tydligt kan höra varifrån ljud kommer
  • Dålig mikrofon
  • Kåporna kan inte vridas
  • Mikrofonen kan inte föras mot munnen
5

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi