Skylanders: Trap Team

Av i i Recensioner, 9 Mer

Skylanders: Trap Team

Nya Skylanders bjuder på fantasifulla äventyr fyllt av luriga bovar och hjältar som ska fånga banditerna i fällor för att du sedan ska kunna spela med dem.

Förra gången vi mötte Skylanders hade Activision uppfunnit hjältar som man kunde dela på mitten och byta över och underdel med andra Skylanders – Swap Team. Nu har dessa Skylanderhjältar ersatts med Trap Team. Precis som namnet anger ska du fånga skurkarna i fällor. Det är den stora nyheten i Skylanders Trap Team.

I Skylanders Trap Team har du förutom plastfigurerna även olikfärgade plastgrejer som ser ut som kristaller och som fungerar som fällor i spelet. Dessutom finns andra plastgrejer i form av magiska föremål och äventyrsföremål att köpa i handeln. Plastfigurerna får liv när du placerar dem på basen, som kallas traptaniumportal, och du spelar med precis vilken av dina Skylanders du vill. Fällorna placeras också på portalen fast i speciella fängelsehålor. När du väl lyckats fånga en skurk kommer denna att tjoa och tjimma i fängelsehålan vilket hörs från portalens högtalare på ett lite sprucket vis vilket är ganska festligt. Du kan när som helst byta fälla och du kan spela med alla bovar som du fångat.

Jag har testat följande produkter som jag fått från Activision:

>> Skylanders Trap Team: Startpaket (spelet, traptaniumportalen, 2 Skylandersfigurer, 2 fällor)
>> Skylanders Trap Team: Nightmare Express Adventure Pack (1 Skylander, 2 magiska föremål, 1 Nightmare Express äventyr)
>> Skylanders Trap Team: Gusto Trap Master
>> Skylanders Trap Team: Torch
>> Skylanders Trap Team: Magic Trap
>> Skylanders Trap Team: Fire Trap

Om jag ska börja med kvaliteten så är Skylanders mycket snyggt gjorda med mängder av detaljer. Detsamma gäller föremålen i Nightmare Express Adventure Pack. Fällorna är däremot lite tristare då de är av ganska tråkig enfärgad plast. Genom att vara lite våldsam och bända lite på figurer och saker så får jag känslan av att grejerna i Skylanders Trap Team tål en hel del lek utanför spelet. Men, det skadar ju ändå inte att vara lite försiktig.

Berättelseläget i Skylanders Trap Team är uppdelade i ett flertal kapitel som är ganska mastiga. Det ger en total speltid som vida överskrider de allra flesta barnspel på marknaden. Skylands skurkar har rymt från Cloudcracker-fängelset och är nu runt om i Skylands. Nu är det återigen dags för Skylanders att rensa upp landet och fånga skurkarna.

Det är givetvis du som får äntra rollen som samhällets befriare. Det gör du med en valfri Skylander. Skylanders är olika starka på olika delar av banan beroende på vilket element de tillhör. I Startpaket ingår två Skylanders. Det är Snapshot som är en Trap master av vattentyp samt Food Fight som är en vanlig Skylander av livstyp. Det finns ett helt gäng andra element utöver dessa två. Eftersom man hela tiden blir påmind om de andra elementen blir man väldigt lätt sugen på att skaffa fler Skylanders vilket lär innebära en hel det tjat på föräldrarna om att köpa fler.

Jag har sett sju olika sätt på vilka barnen lockas att köpa såväl fler Skylanders som andra plastgrejer. Det är inte för inte som jag faktiskt känner lite att Activision är giriga och vill sälja så mycket plastgrejer som möjligt. Det kanske bästa exemplet på detta är att vissa specialportar som öppnar en del av banorna kräver en viss typ av Skylanders och då räcker det inte med en vanlig Skylander utan det krävs en Trap Master som är större och då givetvis även dyrare. I startpaketet finns bara en Trap Master. Eftersom han är av vattentyp kan han bara öppna vattenportar. Därför är man starkt begränsad och de flesta specialportar kan man inte öppna såvida man inte köper fler Skylanders.

I berättelseläget spelar man som sagt som en valfri Skylander. Det är en klar fördel om man har flera Skylanders eftersom man då snabbt kan byta mellan dem. Det är bara att byta dem på portalen och vips dyker den nya upp i spelet. Ju fler olika element man har på sina Skylanders desto mer av banan kan man klara. När en Skylander tagit så mycket stryk att denne inte orkar mer så får den vackert vila resten av kapitlet. Den återfår inte sin hälsa förrän man klarat kapitlet. När alla tvingats till vila så måste man tyvärr börja om från början på kapitlet. Eftersom vissa skurkar kan vara tuffa att besegra kan det lätt bli att man tvingas spela om en bana flera gånger om man bara har startpaketets två Skylanders. Detta var ännu ett exempel på hur spelet lockar barn att köpa fler Skylanders. Alternativet är att gå ner i svårighetsgrad.

Det finns en eller flera skurkar i varje kapitel som man kan fånga. Det gör man genom att först besegra skurken i strid och när denne väl ligger nere för räkning tar man en fälla och placerar i fängelsehålan på traptaniumportalen. Givetvis måste fällan ha samma element som skurken (ännu en anledning till att köpa prylar). Väl i fängelsehålan kan man höra skurken ropa ur portalens högtalare. Det är ganska festligt.

Varför ska man då fånga skurkarna? Jo, för det första så kan man spela som skurken istället för med en Skylander. Den allra största nyttan av skurkarna är dock att vissa uppdrag kräver en viss skurk för att kunna spelas över huvud taget (vad var det jag sa om att locka till att köpa plastgrejer?).

Nu har jag berättat en del om berättelseläget. Jag skulle kunna berätta mycket mer såsom om de häftiga uppgraderingarna av vapnen. Eller om annat smått och gott som arenastrider och några minispel som förlänger speltiden ytterligare. Detta får ni dock upptäcka själva om ni köper Skylanders Trap Team.

Skylanders Trap Team är kanske det snyggaste barnspel jag någonsin spelat. Skyland är en fantastisk plats att utforska med underbara skurkar och tuffa Skylanders. Invånarna är en brokig skara förunderliga varelser som också förstärker intrycket av ett riktigt bra spel. Allt är på svenska och det finns inte mycket att läsa vilket gör spelet lätt att greppa för barnen. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra och låter barnen verkligen komma alla karaktärer in på livet. Utvecklarna, Beenox, har lagt ner mycket energi på olika detaljer.

Skylanders Trap Team är ett riktigt bra spel om man bortser från att Activision med sin girighet vill få barnen att tjata på sina föräldrar om nya grejer. Berättelsen är verkligen bra upplagt med mängder av saker att göra och samla på. Fantasin har flödat hos spelets utvecklare och gjort att Skylanders Trap Team faktiskt är ett av de absolut bästa barnspel jag testat.

Skylanders Trap Team: Nightmare Express Adventure Pack

Nightmare Express är ett äventyrspaket som innehåller en Skylander av lufttyp (Blades) och tre föremål. Det ena föremålet är ett tåg och när man sätter den på portalen låses ett nytt kapitel upp. Den banan skiljer sig lite från övriga banor då den delvis utspelar sig på ett tåg som rullar i full fart. Det avsnittet känns faktiskt lite som en frisk fläkt.

De två andra föremålen är magiska – en spargris (Piggy Bank) och en knotig hand (Hand of Fate) – som på var sitt sätt förbättrar för spelaren. Man sätter en av dem på portalen tillsammans med en Skylander och då får man som spelare lite nya extraförmåner. Exempelvis formligen regnar det skatter från Piggy Bank när man besegrar fiender. Det gör att man kan uppgradera sin Skylander fortare. Även Hand of Fate är värdefull eftersom den kan skada fiender rejält eller göra dem orörliga.

Skylanders Trap Team: Nightmare Express Adventure Pack var en trevlig bekantskap. Extrabanan var kul och tack vare Piggy Bank och Hand of Fate fick spelandet ytterligare en dimension. Jag hade dock gärna sett mer än enbart en extra bana.

Omdöme

Själva spelet Skylanders: Trap Team balanserar på gränsen mellan en åtta och en nia i betyg. Det är ett väldigt snyggt och fantasifullt spel fyllt till bredden med spelglädje. Men, då det finns så många påtryckningsmoment i spelet att köpa fler grejer droppar betyget ner till en stark åtta. Många föräldrar kommer garanterat att utsättas för barnens tjat om nya Skylanders, speciellt då det bara finns två Skylanders i startpaketet. Dessutom är bara en av dessa en Trap Master.

Det Bra

  • Omfattande
  • Ett av de bästa barnspelen
  • Fyllt till bredden med spelglädje
  • Snyggt
  • Fantasifullt

Det Dåliga

  • För många påtryckningsmoment att skaffa fler plastgrejer
  • Kan bli dyrt i längden
  • För få Skylanders i startpaketet
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...