Star Wars: Force Unleashed II

Av i i Recensioner, 2 Mer

Star Wars: Force Unleashed II

Star Wars-karaktären med det tveklöst coolaste namnet är tillbaka. Starkiller, Darth Vaders hemlige lärjunge har återvänt i en uppföljare till Star Wars: Force Unleashed.

Starkiller är nu sugen på att slakta ännu fler Storm Troopers med sina ljussablar. Det första spelet hade sin beskärda del av skönhetsfläckar men var ändå ett varierat spel med många spännande miljöer och fiender. Man fick ett helt nytt perspektiv på Star Wars-sagan med en infallsvinkel som var unik och eggande.

Uppföljaren lyckas dock inte på samma sätt sko sig på nyhetens behag. Dessutom har utvecklarna missat att rätta till de problem som det första spelet hade samtidigt som de dragit ned på variationen och gjort upplevelsen monoton och ömsom frustrerande svår, ömsom på tok för lätt.

Det viktigaste i den här typen av spel är att stridssystemet är välgjort och engagerande. Ledande i genren torde vara spel såsom God of War, Bayonetta och Devil May Cry. The Force Unleashed II efterliknar dessa spel. Fler och fler attacker låses upp genom spelets gång. Quick-timesekvenser där man ska tajma in rätt knappkombinationer bryter upp det konstanta bankandet. Men utvecklarna har ändå gjort en del ganska grundläggande missar. Den tydligaste kanske är att vissa attacker helt enkelt konkurrerar ut andra. Istället för en attack för var tillfälle så finns det vissa knappkombinationer som helt enkelt är överlägsna de andra i alla situationer. Detta medför att samma fiende angrips på exakt samma sätt i något som snabbt blir en monoton trans. Man behöver inget taktiskt tänkande och man sugs inte alls in i upplevelsen på samma sätt som man gör i andra spel i genren.

Force-krafterna har hottats upp och ett välkommet tillskott är Jedi Mind Tricks som gör att man kan styra fiender att kasta sig ned för stup och liknande. Man har även förbättrat kontrollen då man styr föremål som man plockat upp med kraften men det känns fortfarande klumpigt och oförfinat.

Det finns egentligen bara tre miljöer i The Force Unleashed II och de besöks flera gånger om. Dessutom är det platser som till utseendet liknar de i förra spelet väldigt mycket. Antalet fiender har också sjunkit avsevärt och för det mesta slåss man mot samma gamla trötta storm troopers om och om igen. Det känns som att spelutvecklarna antingen fått slut på inspiration eller jobbat under en mycket hård tidspress och inte haft tid att göra spelet ordentlig rättvisa.

En punkt där spelet dock glänser är filmsekvenserna som är pampiga och snygga. Detta är också egentligen enda punkten där uppföljaren överträffar föregångaren.

The Force Unleashed II hade kunnat bli så mycket bättre. Med en så kraftfull licens som Star Wars i ryggen och med ett så unikt koncept borde serien kunnat lyfta mycket högre men nu ser det tyvärr ut som att The Force Unleashed är på väg mot en krashlandning.

Det Bra

  • Pampiga filmsekvenser
  • Mäktiga sith-krafter

Det Dåliga

  • Monotona strider
  • Enformiga miljöer
  • Inspirationslöst
6

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi