Swarm

Av i i Recensioner, 3 Mer

Swarm

Vem gillar egentligen att skoningslöst döda små söta djur? Jasså det gör du! Då kanske detta är spelet för dig!

Swarm är ett nedladdningsbart spel som släpps till XBLA och PSN och har en väldig unik spelidé. Ett par månader innan spelets utgivning började Internet svämmas över av videoreklamer där man fick se Swarmites dö på alla de möjliga sätt och vis. Swarmites ser ut som smurfar fast de är hårlösa, feta och väldigt mycket dummare. Att de är så dumma kanske inte är så konstigt när de helt saknar nervsystem i sina hjärnor. Detta gör dem helt omedvetna om sin omgivning och farorna i den.

Som spelare kontrollerar är det din uppgift att kontrollera 50 Swarmites och ta dem från början till slut på banor fyllda av fällor och andra faror. Att misslyckas med detta innebär ofta en snabb, brutal men även rätt komisk död för dina stackars Swarmites. Kontrollen i Swarm är allt ifrån enkel när du kontrollerar alla samtidigt istället för en och en. Detta gör det svårt att ta sig igenom banorna utan att mista stora delar av sin svärm. Till en början är det frustrerande men när man inser att spelet faktiskt delvis går ut på att låta dem dö blir det mycket roligare.

Till början låter man sig lätt luras att tro att spelet bara går ut på att frakta Swarmites från punkt A till punkt B på snabbast tid. Men här handlar det bara om att samla, samla poäng och åter igen samla poäng! Överallt på banorna ligger det sfärer i olika storlekar som både ger en poäng och fyller en mätare för multipliceringsbonus. Skulle mätaren hinna försvinna får man den ihopsamlade och multiplicerade poängen. Tricket är att hela tiden hålla mätaren vid liv och på så vis fortsätta öka multipliceringsbonusen. Låter det komplicerat? Det är för att det faktiskt är det till en början. Swarm har en ganska brant inlärningskurva och spelet hade faktiskt kunnat bjuda på en eller två videogenomgångar av idén bakom poängsamlandet.

De första banorna klarar man rätt lätt oavsett hur duktig man är men efter några stycken tog det stopp. Man måste nämligen samla ihop visst många poäng för att öppna upp nästa bana och jag tyckes aldrig vara nära nog. Det tog en stund innan jag insåg att man faktiskt fick poäng för att döda sina Swarmites och på så vis kunde jag också hålla min bonus levande under längre stunder. Man kan till och med få dödsmedaljer genom att döda sin Swarmites. Spelet håller nämligen reda på exakt hur många man dödat och hur. De känsliga behöver inte låta sig rädas när Swarm håller tillbaka på blodet och har humor, om än mörk, rakt igenom hela spelet.

Swarm är ett riktigt bra spel till XBLA och PSN som jag bara kan rekommendera. Det är väldigt beroendeframkallande och än om det bara innehåller blyga tio banor kommer man gå tillbaka om och om igen för att försöka få en ännu bättre poäng. Finns det något att klaga på är det att spelet inte hjälper en nog mycket till en början. Det tog ett tag för mig att få grepp om vad de egentligen ville att jag skulle göra. På spelets hemsida finns det riktigt bra videogenomgångar om hur man bäst samlar poäng som jag kan rekommendera.

Det Bra

  • Poäng, poäng och poäng!
  • (Mörk) humor.
  • Annorlunda.

Det Dåliga

  • Brant inlärningskurva.
  • Få banor.
8

Skriven av: Håkan Hägglund

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi