The Last of Us

Av i i Recensioner, 3 Mer

The Last of Us: Left Behind

Naughty Dog har mycket att leva upp till när de släpper Left Behind som nedladdningsbart extramaterial till The Last of Us. Lyckas man leverera än en gång?

En av förra årets absolut bästa titlar har nu fått sin första och förmodligen enda single-player-DLC utgiven (red anm: DLC står för downloadable content, alltså nedladdningsbart material). Det var inte bara jag som tyckte att The Last of Us var det bästa spelet som släpptes 2013 utan i stort sett alla spelsajter stod enstämmiga i det faktum att The Last of Us förtjänade titeln ”Årets bästa spel”. Man skulle med andra ord kunna säga att det därför är rätt höga förväntningar på spelets nyligen utgivna DLC, Left Behind.

Inledningen i huvudspelet, The Last of Us, var något alldeles extra. Det fick mig inte bara att tappa andan, utan det fick mig nära på att fälla en tår redan efter de första tio minuterna. Att DLC:n Left Behind inte skulle ha ett lika starkt intro var till viss del underförstått. Men trots denna insikt lyckas DLC:n väldigt bra med att fånga ens uppmärksamhet och på samma gång mentalt förbereda en på vad som komma skall. Detta framförallt tackvare samma enastående regi, makalösa atmosfär och superbt presterande skådespelerskor och skådespelare.

Med en något mindre känsloladdad inledning kastas man likväl snabbt in i rollen som Ellie. DLC:n påbörjas någonstans i mitten av huvudspelets handling, samtidigt som man med jämna mellanrum kastas tillbaka till Ellies tidigare liv, som utspelar sig innan huvudspelets handling påbörjats. Under de sektioner som utspelar sig i mitten av huvudspelet får man som spelare uppleva de delar som man sist inte fick veta speciellt mycket om. Man får i dessa sektioner framförallt veta hur Ellie tog hand om Joel och lyckades föra honom till säkerhet efter Joels olycka på universitet.

De delar som utspelar sig tillbaka i tiden kretsar framförallt kring Ellies relation till Riley (en tidigare vän till Ellie), det vill säga någon gång innan Ellie och Joel träffats för första gången och då Ellie fortfarande befann sig på karantänzonen i Boston. Denna sektion består till större del av ren ”story-telling” och erbjuder mycket bakgrundsfakta kring Ellie och Riley, men saknar å andra sidan nästan helt några actionbetonade element. Hade det inte varit för att rösskådespeleriet varit så fläckfritt som det är så hade den här biten av DLC:n kanske inte varit riktigt så tilltalande som den faktiskt är. Det är minst sagt imponerande hur övertygande de två skådespelerskorna lyckas få varje liten del av handlingen att bli, till och med i de mest absurda ögonblicken.

Den andra delen av DLC:n är dock betydligt mycket mer action-betonad och innehåller mycket mer av det som gjorde huvudspelet så bra. De välbekanta ljuden som de infekterade ger ifrån sig ekar i så gott som varje nytt område man besöker och påminner en direkt om hur viktigt det är att planera nästa steg, eller kanske ta hjälp spelets inbyggda mekanik och sätta sig ner för att lyssna innan man fortsätter framåt. Att leta efter såväl tejp, saxar och överblivna tygbitar är även det lika viktigt som sist och kan allt som oftast innebära skillnaden mellan liv och död. Man får inte heller glömma att monteringen av det skrot man plockar upp längs vägen faktiskt sker i realtid och att även den bör planeras in varje litet steg man tar.

Även om DLC:n faktiskt känns lika superb som huvudspelet så saknas det något. Det saknas kanske lite mer fokus på överlevnad, lite mer känsla och lite mer innehåll. Det är inte det att den känsla som är där inte är tillräckligt trovärdig eller att den överlevnadsfokus som är där inte är tillräckligt påtaglig. Det är snarare så att det inte finns tillräckligt mycket av det hela. Det saknas helt enkelt lite mer innehåll, vilket kanske blir rätt tydligt när jag säger att detta nedladdnisbara tillägg inte tar mycket mer än ett par timmar att klara av.

I det stora hela är dock Left Behind så gott som allt man kan önska sig av en DLC, även om det i detta fallet kanske inte hinner bli riktigt så mycket av allt det man önskar. Hur som helst är det ett riktigt bra tillägg till förra årets absolut bästa spel och ett riktigt trevligt återseende av Ellie.

Det Bra

  • Lika övertygande atmosfär
  • Mycket bra skådespeleri
  • Mycket bakgrundshistoria

Det Dåliga

  • Rätt så kort
8

Skriven av: Sannie Jönsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...