The Testament of Sherlock Holmes

Av i i Recensioner, 2 Mer

The Testament of Sherlock Holmes

Sherlock Holmes har blivit en sinnebild av privatdeckaren. En brunklädd figur med förstoringsglas och örnnäsa som finkammar viktorianska borgarhem och engelska landsbygdsslott på ledtrådar.

Han sätter dit förövaren genom en närmast överjordisk slutledningsförmåga. Holmes och Watsons äventyr har porträtterats hundratals gånger på vita duken, senast med Robert Downey Junior i huvudrollen, och åtskilliga gånger i data- och tv-spel. Spelutvecklarna Frogwares har, innan The Testament of Sherlock Holmes kom ut, släppt inte mindre än sju titlar med snillet från 221B Baker Street.

När det gäller Holmes är Frogwares alltså gamla i gemet. De har blivit bekväma i sitt sätt att avporträttera huvudpersonen och har gjort sig kända för sin lekfulla, moderna, något mörkare tolkning Holmes. I tidigare titlar har han kämpat mot vampyrer och Lovecrafts skräckikon Cthulhu. Den här gången är handlingen något mer nedtonad men är inte desto mindre mörk och förebådande. Vad som börjar som en harmlös, ganska trivial historia om ett pärlhalsband som stulits av en specialtränad apa, eskalerar snart till en mardröm där både spelaren, Londonborna och doktor Watson börjar vackla i sitt förtroende för Sherlock. Det är blodigt, makabert och stundtals groteskt. Där tidigare spel från Frogwares mjukt vikt undan från allt vad sönderskurna lik och avkapade kroppsdelar heter, tågar The Testament of Sherlock Holmes rakt in i mörkret och erbjuder en synnerligen barnförbjuden upplevelse.

Precis som sina föregångare är The Testament of Sherlock Holmes ett pusselspel där man som spelare rör sig omkring i ett senviktorianskt London i jakt på ledtrådar som leder en mot fallens upplösning. Speltekniskt är det en vidareutveckling på 90-talets höjdare som Monkey Island, Beneath a Steel Sky och King’s Quest. Man pekar, klickar, plockar upp föremål som man undersöker och försöker hitta användning för. Det finns även en stor portion med minispel som med stor variation omväxlande utmanar och frustrerar spelaren i ens färd genom berättelsen. Genren verkar ha fått lite av ett uppsving på mobilplattformer såsom iPhone och Android men även tack vare många mästerligt utförda indie-spel såsom Machinarium och The Whispered World.

The Testament of Sherlock Holmes står emellertid ut bland dessa titlar genom att det är i 3D och har betydligt mer avancerad grafik än andra spel i genren. Man rör sig genom en relativt öppen spelvärld och kan ofta välja vilka ledtrådar man vill följa upp och i vilken ordning. Det mest intressanta av minispelen är ”the deduction board” där man, med hjälp av Holmes anteckningsblock, lägger ihop och värderar de olika ledtrådar man samlat på sig. I jämförelse med L.A. Noire, som tankarna lätt svävar iväg mot, framstår The Testament of Sherlock Holmes hantering av detektivyrket som aningen mer sofistikerat. Ledtrådssnokandet är smidigare, intressantare och minispelen försäkrar att spelet inte blir monotont.

Handlingen är spännande, särskilt när man börjar undra vad som egentligen försiggår i Holmes tankar. Röstskådespelarna gör i de flesta fallen ett bra jobb och spelet nästintill bubblar över av inspelat röstmaterial. Läppsynkningen och ansiktsanimationerna kunde emellertid vara bättre, ett faktum som blir särskilt tydligt när spelets barnkaraktärer dyker upp. De liknar snarare spöklika små dvärgar.

The Testament of Sherlock Holmes är definitivt nästa steg i äventyrsspelgenren, en genre som åtminstone jag för några år sedan trodde hade dött ut. Frogwares visar dock att man fortfarande kan leverera innovationer och vara angelägen inom genrens konventioner, något som känns lika uppfriskande som överraskande. Självskrivet är förstås att The Testament of Sherlock Holmes inte är ett spel för alla. Det krävs en stor portion tålamod för att orka ta sig igenom spelets alla småpussel och koncentrerat lyssna på de inlästa dialogerna. Är man en person som uppskattar ett lite lugnare tempo har man emellertid ett riktigt solitt mysterium framför sig i härlig viktoriansk anda.

Det Bra

  • Läcker atmosfär
  • Självständig och intressant Holmes-tolkning
  • Engagerande pussel

Det Dåliga

  • Halvdan läppsynkning
  • Stundtals frustrerande pussel
8

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi