Wario Land: The Shake Dimension

Av i i Recensioner, 2 Mer

Wario Land: The Shake Dimension

Minns ni Wario? Den lille elake kompisen till Mario, klädd i lila och gult? Liksom Mario har han ett eget plattformsspel och nu är det dags för ett nytt äventyr.

Det ska finnas ett antal Wario Land-spel till blandade konsoler men detta är mitt första. Undertiteln ”The Shake Dimension” anspelar naturligtvis på Wiins möjlighet att lägga in ett extra moment: skakmomentet. Åter till det om ett ögonblick.

Wario Land: The Shake Dimension är ett klassiskt plattformsäventyr i 2D i gammal Nintendoanda. Wario ska rädda en drottning, men han gör det så klart för pengarnas skull. För att kunna få skatten (och indirekt rädda drottningen) måste Wario klara ett gäng banor och så klart även några tuffa bossar. Låter det bekant? Det är det. Även de gröna rören finns med och leder till oanade gångar när man kryper ner i dem.

Själva storyn i spelet är som sagt att rädda drottningen. Hon har blivit tagen tillfånga av the Shake King som också tagit Myntsäcken Utan Botten samt drottningens tomtefolk Merfles. En merfle klarade sig dock undan kidnappningen och det är han som nu ber om Warios hjälp. I slutet av varje bana finns en instängd merfle som Wario ska släppa fri. Så fort han gör det går ett larm igång och en klocka tickar igång som visar tiden Wario har på sig att hitta tillbaka ut igen innan the Shake King kommer och tar honom.

Nyheten är som jag nämnde tidigare skakmomentet. Pengapåsar och fiender, det mesta går att skaka och olika saker ploppar då ut. Har du fastnat kan det löna sig att skaka kontrollen en smula, kanske kommer en pelare att börja röra på sig eller något annat som du först trodde satt fast. Jag tycker att det är väldigt bra integrerat i storyn och det ger en extra dimension som namnet antyder. Faktum är att jag är helt såld på spelet. Det är så himla bekant men med ett gäng nya funktioner och fiender. Det är lättspelat och intuitivt och gör att jag vill spela mer.

Banorna tål också att spelas om. Vid en första genomspelning klarar jag kanske själv banan och kommer ett steg närmare bossen men den riktigt inbitne vill säkert klara alla bonusar som banan erbjuder. Det kan till exempel handla om att ta ett visst antal mynt, inte nudda vatten eller att ta sig tillbaka till utgången på en tillräckligt bra tid efter att larmet har gått. Detta förlänger spelet för den som vill.

Egentligen är inte detta ett speciellt nyskapande spel. Grafiken påminner om gamla tider liksom musiken. Trots allt känns det välgjort och det är definitivt ett spel som jag kommer att ha glädje av länge. Kalla mig konservativ om ni vill men det här är en spelform som håller än!

Det Bra

  • Retro
  • Glimten i ögat
  • Skakfunktionen

Det Dåliga

  • Lite nytt
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi