Wii Fit U

Av i i Recensioner, 2 Mer

Wii Fit U

Vem har sagt att spelkonsoler enbart är för spel? Nu är det dags att träna. Är du redo att bränna kalorier med hjälp av programmet Wii Fit U, en balansbräda och en aktivitetsmätare?

Sedan urminnes tider har Nintendo med jämna mellanrum förändrat spelmarknaden på alla möjliga vis. Deras senaste hit – Nintendo Wii – bidrog med rörelsekänsliga kontroller och därmed även med ett lite mer fysiskt sätt att spela sina spel på. Det bidrog i sin tur till att det blev trendigt att vara fysiskt aktiv under tiden man spelar, vilket i sin tur ledde till alla möjliga sorters rörelsebaserade speltillbehör, däribland Wii Fit och så småningom Wii Fit Plus.

Wii Fit är, som många kanske redan vet, inte riktigt ett spel utan snarare ett rätt så avancerat (men användarvänligt) och interaktivt träningsprogram med tillhörande balansbräda/våg. Wii Fit U är en ”uppföljare” eller en utökning av Wii Fit som innehåller så gott som allt från det gamla spelet/programmet, plus lite till. Däribland en del nya funktioner och minispel, samt en stegräknare (red. anm. Nintendo kallar den för aktivitetsmätare) kallad Fit Meter.

Den största skillnaden mellan Wii Fit U och dess föregångare är just stegräknaren som trådlöst kan kommunicera med din Wii U. Stegräknaren möjliggör nämligen en helhetsöversikt över dina dagliga aktiviteter, så länge du har den på dig och med jämna mellanrum synkar den med ditt Wii U.

Att synka den kan däremot vara lite krångligt då den endast ”kommunicerar” via infraröd och därför måste vara inom några centimeters avstånd från din Wii U-gamepads infraröda port för att kunna överföra data. När överföringen väl är gjord får man inte bara reda på hur många steg man under dagen/dagarna har tagit utan även hur många kalorier man har bränt och hur många meter över havet man befunnit sig under sina promenader, dvs. hur många trappor och kullar (berg? ; ) ) man bestigit. Allt detta går även att tyda på stegräknarens lilla skärm vid de tillfällen man inte känner för att synka med sin Wii U.

Utöver stegräknaren finns det också en del nya funktioner i själva spelet/programmet som hjälper en att på bästa sätt hålla formen. Man kan bland annat ta hjälp av den personliga tränaren, en funktion som snabbt sätter ihop ett träningsprogram efter dina önskemål. Eller besöka Gym Community på Mii-verse för att få träningstips från andra Wii Fit U-ägare. Man kan likaså utföra de flesta övningar/minispel genom att enbart använda sig av balansbrädan och Wii U-gamepaden.

Det finns också en del nya minispel att testa för den som hellre inriktar sig på det. Många av de nya minispelen är dessutom rätt så ansträngande och kan därför bli en alldeles utmärkt del av ett träningspass. Ett perfekt exempel på detta är ett minispel där man ska åka bobsläde och där Wii Fit-brädan då blir den så kallade bobsläden för spelaren. I detta minispel ska man genom att sitta på balansbrädan luta sig åt olika håll för att styra sin avatar på TV-skärmen som är på väg ner för en bobbana. Man ökar farten genom att luta sig bakåt och svänger genom att luta sig till höger och vänster, vilket kanske inte låter speciellt avancerat. Men den kortaste banan tar ca två minuter att klara av och på den tiden hinner man bli rätt så utarbetad i magen. Speciellt när man kämpar med att försöka slå sina gamla rekord.

I det stora hela är det dock ingen uppsjö av nya funktioner och minispel Wii Fit U erbjuder, utan snarare tvärtom. Spelet är till 70% en exakt kopia av sina företrädare och kräver dessutom i en del minispel/övningar en till två Wii remote handkontroller med motion plus-teknik för att man ska kunna spela. Lägger man ihop detta med kravet på att ha en balansbräda för att kunna spela spelet och att man helst ska ha en en Fit Meter för att upplevelsen ska bli komplett kan man konstatera att Wii Fit U kan bli en ganska kostsam upplevelse.

Allt som allt Kan Wii Fit U komma att kosta omkring tusen kronor för den som behöver köpa allt nytt. (Wii remote ej inkluderad) vilket jag kan tycka är ett rätt så högt pris, den exklusiva balansbrädan till trots, då spelet trots allt inte är mycket mer än en expansion. Däremot finns det möjlighet att ladda ner en testversion på 30 dagar för de som redan äger en balansbräda. Det är rätt så hyggligt av Nintendo, men då kostar det fortfarande femhundra till sexhundra kronor att köpa loss spelet med stegräknare och utan Wii remote.

I slutändan kan man hur som helst sammanfatta Wii Fit U som ett bra spel eller ett bra träningsprogram, men med en något för hög prislapp. Alla funktioner och allt som ingår i Wii Fit U utgör ett alldeles utmärkt redskap för att gå ner i vikt och är dessutom underhållande på köpet. Har man dock redan ett Wii med tillhörande balansbräda, Wii Fit eller Wii Fit Plus skulle jag nog vilja säga att Wii Fit U kanske inte är den nödvändigaste investeringen i världen, då den största skillnaden egentligen bara är stegräknaren.

Det Bra

  • Stegräknaren
  • Bra minispel

Det Dåliga

  • Dyrt med alla tillbehör
  • Inte mer än en expansion
6

Skriven av: Sannie Jönsson