Wiz, Philip Hues lillasyster, flyttar för första gången utomhus med en kedja bestående av tolv flerfärgade lampor.
Wiz String Lights hade release för ungefär en månad sedan. Nu har det blivit höst och vad är bättre än utebelysning som lyser upp höstmörkret? Givetvis går det bra att ha String Lights inomhus också. Men eftersom kedjan är gjord för utomhusbruk ser den klumpig ut om den används inomhus. String Lights består av en kedja av tolv helt klara LED-lampor som till viss del påminner om gamla tiders klara glödlampor. Just att det är klara lampor gör ljuseffekten riktigt snygg
String Lights är kraftigt gjord med en ordentlig kabel så det är inget tvivel om att den kommer att klara av påfrestningarna utomhus. Kedjan är märkt IP65 och tål därmed att man spolar vatten över den – med andra ord klarar den ett ordentligt oväder. Kedjan är totalt 14,8 meter vilket gör att den kan lysa upp ett ganska långt område. De tolv lamporna drar upp till tolv watt och ljusstyrkan är maximalt 120 lumen. Varje lampa kan enskilt lysa i någon av 16 miljoner färger.
Installation och Wiz Connected
Innan du installerar String Lights krävs att du laddar ner appen Wiz Connected. Den guidar dig genom installationsprocessen som är i ett fåtal enkla steg. Under installationen kopplar du upp dig till ett 2,4 gigahertz wifi-nätverk, därefter är du fri att välja 5 gigahertz om du vill. När lamporna väl är uppkopplade mot wifi så kan du styra dem via appen. Du behöver ingen speciell dosa för det.
I Wiz Connected delar du upp ditt hem i olika rum där du placerar dina lampor. Du kan styra lamporna en och en i ett rum eller samtliga som en gemensam enhet. Det är en snabb och smidig process. Appen är indelad i några sektioner som gör inställningarna enkla. Först kan du välja mellan vita och färgade lampor – alla lampor får då samma färg.
Det finns även några dynamiska ljuslägen som är mer eller mindre lama. Några är dock bra såsom Christmas där olika lampor växlar mellan rött och grönt.
Så till de olika menyalternativen.
Scenes
För att få riktig glädje av scenes bör du ha flera lampor i rummet. Här sparar du en stämning (”mood”), vilket är beteckningen för en kombination av lampor i en eller olika färger, för att användas vid senare tillfällen. Förutom att använda appen kan du även styra dina lampor med hjälp av röstkommandon.
Rhythms
Här kan du programmera dina lampor efter dygnets rytm. Om du vill ha en gradvis övergång från ljus till mörker på kvällen och tvärtom på morgonen ska du välja Circadian Rythm. Den ska efterlikna dygnets ljusövergångar.
Du kan också skapa ett dygnsschema med flera tillfällen där lampor exempelvis kan växla mellan olika färgsättningar. Läget kallas Custom Rythm. Det måste dock gå minst en halvtimme mellan växlingarna så Custom Rythm är inget för den som vill ha hastiga färgskiftningar.
Schedules
Kan nästan ses som en vidareutveckling av Custom Rythm. Här är det en vecka och inte en dag som gäller. Dessutom styr du ett helt rum åt gången, alltså inte enskilda lampor. Funktionen är enkel: Välj dag. Välj tid. Välj lampa på. Välj färgsättning. Gör likadant med lampa av-funktionen. Bra om du är borta och vill lura tjuven.
Smart styrning
Wiz Connected har stöd för Siri Shortcuts, Alexa och Google Assistent. Stöd finns också för IFTTT och SmartThings. Signify planerar att de senaste modellerna av Wiz produkter ska få stöd för den internationella IoT-standarden (sakernas internet-standarden) Matter som förhoppningsvis kommer att innebära en revolution för gemensam styrning av smarta saker.
Sammanfattning
Wiz String Lights är verkligen snygga och passar utmärkt på exempelvis altanen. Det finns en del möjligheter att styra färgerna, men det är långt ifrån lika avancerat som för Philips Hue. Om du inte är ute efter avancerade ljusskiftningar i discotempo utan nöjer dig med basala funktioner är Wiz String Lights ett bra alternativ. Det blir en snygg effekt i höstmörkret med Wiz String Lights.
Det Bra
- Robust och vädertålig
- Snyggt med klara lampor
- Lång kedja med många lampor
- Kopplas upp direkt mot wifi
Det Dåliga
- En del lama effekter
- Begränsade möjligheter