WRC Generations

Av i i Recensioner, 6 Mer

WRC Generations

WRC 9 och WRC 10 var väldigt lika varandra. Har man i WRC Generations lyckats skapa ett spel som känns nytt och fräscht.

Under de senaste sju åren har KT Racing förvaltat WRC-licensen och det med ett gott resultat enligt mig. Visst, i WRC 9 och WRC 10 hade utvecklingskurvan avstannat och i många fall så var det som att spela samma spel igen med några få ändringar. Nu är det dags för KT att lämna över licensen men innan de gör det så släpper de alltså WRC Generations. Tyvärr så lämnar de inte med flaggan i topp.

Om vi nu ska vara ärliga så har de senaste tre spelen i serien inte skiljt sig speciellt mycket från varandra utan det har varit samma formel med få nyheter. Ändå har jag suttit där, varje år, och njutit av de fantastiska sträckorna och ett gameplay som lutar mer åt arkadracing än åt simulator. Det har helt enkelt varit tillräckligt roligt för att jag ska ha velat komma tillbaka efter mer. Efter WRC 10 kändes det dock som att det hade tagit stopp i maskineriet vilket gjorde att det mångt och mycket kändes som att jag spelade WRC 9 ännu en gång. I WRC Generations känns det exakt likadant.

KT Racing fortsätter med exakt samma beprövade menyer som vi har sett i några år nu. De fortsätter också med samma beprövade karriärläge som i de senaste spelen och visst. Det är ett bra karriärläge men man börjar tröttna på exakt samma innehåll ännu en gång. Till och med vinst-vinjetten är samma som förra året. Jag har faktiskt väldigt svårt att på rak arm urskilja något som sticker ut annorlunda jämfört med föregående spel. Det är fortfarande ett väldigt smidigt och underhållande system och det tillför fortfarande en hel del att få vara med bakom kulisserna i WRC-teamet.

Du får möjlighet att anställa ett eget team vilket förbättrar dina chanser att vinna utanför banan samt att ju bättre det går desto fler möjligheter låses upp för att kunna förbättra sin bil och relation med biltillverkarna. Som innan så blir det så tunt eller så djupt som man själv vill ha det, vilket är välkommet.

I det stora hela så är det ju fortfarande själva rallyt som står i fokus. Precis som innan så får man köra historiska race genom historien, prova andra stalls bilar och självklart köra rallyn över hela världen. Sträckorna är fortfarande fantastiskt roliga att köra och att felfritt ta sig igenom en sträcka är enormt tillfredsställande. Dock tycker jag att själva bilfysiken känns sämre än föregående år. Jag får ofta tillbringa mycket tid med att glida och slira mig igenom vissa sträckor men inte på det positiva sättet utan mer att jag inte riktigt vet hur jag skall motverka det. Kanske beror det på att utvecklarna gått mer åt simulatorhållet och att jag inte har ställt om till det i mitt huvud. Bilen känns mer instabil vilket leder till att jag flera gånger fastnar i stenar och staket som kostar många dyrbara sekunder. Det nya med Generations är möjligheten att köra hybridbilar vilket innebär att man kan tjäna sekunder på att gasa rätt och använda den elektroniska motorn på rätt sätt. Personligen så känns detta som ett väldigt litet tillägg som inte rättfärdigar ett helt nytt spel.

Rent utseendemässigt så tycker jag också att det känns väldigt ojämnt. Vissa sträckor ser otroligt vackra ut när solen sticker fram mellan träden och värmer sanden. I nästa stund så känns färger helt fel och allt som är vitt blir missfärgat och konstigt. Spelet hoppar mellan att se helt okej ut till att faktiskt kännas gammalt och fult. Om man som jag, spelar på en sprillans ny Playstation 5 så är det inte svårt att känns en viss besvikelse över grafiken. Den känns precis som resten av spelet väldigt halvdan och slapp.

Hoppar vi över till ljud så är det inte något som sticker ut förutom att kartläsaren fortfarande inte riktigt hänger med i alla händelser och låter otroligt elektronisk. Sen är jag inte ett stort fan av att man använder sig utav högtalaren i kontrollen för att simulera olika underlagsljud. Detta går att stänga av vilket jag rekommenderar alla att göra.

Vill man spela online så erbjuder spelet ännu en gång flera olika ligor och utmaningar som förlänger spelets livstid. Det annonseras om aktuella tävlingar och rallyn varje vecka och har man kompisar att tävla mot så är detta fortfarande ett bra multiplayerspel. Men som sagt, inte så mycket nytt under solen tyvärr.

WRC Generations är ett roligt rallyspel där det är sträckorna briljerar ännu en gång. Tyvärr så känns hela spelet som gammal skåpmat om man har spelat något de tre senaste spelen i serien. Det finns ingenting som känns så nytt att det rättfärdigar ett köp om man redan äger till exempel WRC 10. Är detta dock det första spelet man köper i denna serie så kommer man nog inte att bli besviken utan spelet gör sitt jobb och det är fortfarande väldigt kul att dundra genom den finska skogen i alldeles för hög hastighet.

 

Det Bra

  • Fantastiska sträckor
  • Roligt karriärläge

Det Dåliga

  • Samma spel igen
  • Grafiken känns ojämn
6

Skriven av: Roger Nilsson