Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Av i i Recensioner, 3 Mer

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop

Visst är det skönt att låta en robot genomföra det tråkiga städandet medan man själv slappar i soffan?

Mi Robot Vacuum Mop är en robotdammsugare som även kan moppa. Det är skönt att slippa både och. Låter man roboten dammsuga en eller ett par gånger i veckan så hinner det inte bli speciellt dammigt.

Installationen av Mi Robot Vacuum Mop är enkel. Efter att har tagit ur alla grejer ur förpackningen sätter man på sidoborsten och placerar roboten på basen. Sidoborsten gör att man kommer in till kanten. Fast det finns bara en borste. Styrappen Mi Home laddas ner och därefter skapar man, eller loggar in på ett befintligt Mi Home konto. Sedan söker appen efter dammsugaren.

Mi Robot Vacuum Mop är lätt att använda. Det finns två knappar. En för städning och en för att skicka roboten till laddningsstationen. Dammsugaren har även stöd för Google Assistent och Amazon Alexa.

Robotdammsugaren hittar automatiskt hem till basen för laddning. Det är bara att trycka på hemknappen så rullar den hem. Finns det möbler i vägen kan det dock ta en stund innan dammsugaren hittar hem.

Mi Robot Vacuum Mop kan moppa. Då fäster man en behållare med vatten samt en skurmopp på dammsugarens undersida. Problemet är att man inte vill moppa mattor. Mi Robot Vacuum Mop känner inte av mattorna i mitt hem utan fortsätter gladeligen från golv till matta. Det går heller inte att programmera vilka områden som ska moppas (eller dammsugas för den delen). Det finns dock ett sätt att moppa rum med mattor. Man kan nämligen låta roboten dammsuga små (1,5 x 1,5 meter) bitar av rummet åt gången. Moppen är inte effektiv på riktigt smutsiga golv utan lämpar sig när man frekvent moppar golven. Moppar man en till två gånger i veckan och tar bort större fläckar innan de torkar så är moppen toppen. Doseringen av vatten sker från appen.

Det finns olika saker som kan ställa till städningen. En sådan är lösliggande saker såsom strumpor och sladdar. Stora saker är dock inget problem. När dammsugaren stöter på exempelvis ett bord ändrar den riktning helt automatiskt. En annan detalj som kan ställa till problem är trösklar. Mi Robot Vacuum Mop klarar trösklar upp till 1,7 cm. Jag hade dock problem med att dammsugaren fastnade ovanpå mina trösklar vid några tillfällen. Det var dock lätt åtgärdat – jag stängde helt enkelt dörrarna.

Appen skickar en notis när det är dags att tömma dammbehållaren. Det är enkelt. Det är dock lite bökigare att rengöra borstarna då det fastnat hår i dem. Men tack vare det medföljande verktyget går rengöringen smidigt.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop är en bra robotdammsugare som gör ett bra jobb. Det saknas dock funktioner att ställa in exakt var den ska dammsuga.

Det Bra

  • Dammsuger bra
  • Moppen
  • Låg ljudvolym

Det Dåliga

  • Känner inte av mattor vid moppning
  • Tar tid att hitta basen om det finns möbler i vägen
  • Kan fastna vid trösklar
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...