XPG Primer RGB Gaming Mouse

Av i i Recensioner, 3 Mer

XPG Primer RGB Gaming Mouse

XPG Primer är en mus som är snygg att titta på tack vare belysningen.

Det första som slog mig när jag anslutit XPG Primer var att det inte stod någonting i manualen om något styrprogram. På XPG:s hemsida hittade jag XPG Prime, ett fullt okej styrprogram som har stöd för några av XPG:s produkter. Tack vare XPG Prime får man större möjligheter att justera Primers egenskaper. Exempelvis kan man programmera samtliga knappar med olika funktioner, inklusive makron.

Primer är en medelstor mus som har en ganska brant lutning i bakkanten. Jag jämförde med ett par andra möss med flackare bakända. Jag gillade komforten bättre på dessa då bakändan låg skönare i handen än Primers branta. Framändan ligger dock skönt i handen. Kanterna, alltså tum- och lillfingersidorna, har en textur för bättre grepp. Det är emellertid ingen specialplast eller gummi utan samma plast som övriga musen. Tyvärr märkte jag inte någon positiv effekt av texturen. Snarare gav den en oskön yta.

Musen har en beläggning med PBT-plast vilken är slitstark. Det ska enligt XPG ge bättre hållbarhet. Om det har någon praktisk betydelse vet jag faktiskt inte. Jag brukar nämligen byta möss innan de blivit helt utslitna.

Primer har sju knappar. Det är standardknapparna (jag räknar numera tumknapparna som standard) samt två knappar bakom mushjulet. Den ena knappen ändrar DPI vilket enkelt kan beskrivas som muspekarens rörelsehastighet. Ett högt DPI innebär en snabbare rörelse. Med knappen ändras DPI i sex fasta steg från 400 till 12 000. Att behöva stega igenom så många steg för att byta DPI är inte speciellt praktiskt. Därför valde jag att ta bort några steg via XPG Prime. Dessutom ändrade jag på de förinställda värdena

Den andra knappen bakom mushjulet ändrar belysning i fyra typer av steg – våg, andning, statisk och av. Det blir fler om man räknar varje enskild statisk färg som ett steg. Vågmönstret är klart läckrast enligt mig. Man får tillgång till mer avancerad belysning genom XPG Prime. I programmet finns fler effekter och dessutom kan man ändra färgerna på ett bra sätt. Om man har fler kompatibla produkter från XPG kan man synka belysningen med dessa.

Det finns några belysta områden. Dels finns två bågar, en på var sida av musen. Dessa har fem zoner RGB-belysning. Den vänstra bågen är förbunden längst fram med en Primer-logga. Kanterna på mushjulet samt en zon runt knapparna bakom mushjulet är också upplysta. Belysningen är riktigt snygg, speciellt gillar jag bågarnas utseende.

Primer har en bra optisk sensor i form av PMW3360. Den klarar upp till 12 000 DPI.  Känsligheten är bra. Knapparna har brytare från Omron och de är sköna att använda.

Om du laddar ner XPG Prime är XPG Primer ett ganska bra val av gamingmus. Styrprogrammet XPG Prime är ganska bra och gör exempelvis det lätt att programmera musen samt ändra belysning och DPI. Komforten är emellertid inte perfekt vilket drar ner betyget ett snäpp från en potentiell sjua till en sexa.

Det Bra

  • Bra sensor
  • Snygg belysning
  • Speciell knapp för att ändra belysning

Det Dåliga

  • Ytorna på kanterna är inte sköna
  • Lite brant sluttning baktill
  • Står inget om XPG Prime i manualen
6

Skriven av: Mats Ernofsson