Yo-Kai Watch

Av i i Recensioner, 2 Mer

Yo-Kai Watch

Gillar du sockersöta japanska rollspel med pyttesmå, insektsliknande varelser att slåss med och mot? Kolla då in Yo-Kai Watch.

Yo-Kai Watch är ett efterlängtat spel för många och jag känner mig lite nervös för att skriva denna recension. Inte för att jag planerar att vara speciellt negativ. Det handlar mer om att jag är lite orolig för att inte vara tillräckligt heltäckande. Men vi börjar från början. Yo-Kai Watch var nästan som vanlig ett spel som jag inte kände till tidigare förutom att utvecklaren Level 5 har gjort några av mina favoritspel som bland annat Fantasy Life. Detta ledde till att jag hade höga förväntningar på spelet samtidigt som jag inte visste något alls. Jag kan i alla fall säga att spelet inte gjort mig besviken. Yo-Kai Watch är ett rollspel som är en del av Yo-Kai-serien, men fristående. Det finns även ett flertal mangaserier är baserade på spelet.

Spelet tar sin startpunkt på en skolgård där en diskussion kring en insektssamling till en skoluppgift är i full gång. Ens karaktär börjar sen själv samla på insekter för att sen råka trilla över en Yo-Kai (ande på ett ungefär). Sen börjar ett storslaget äventyr där man ska rädda hemorten samt världen för att elaka Yo-Kai ska ta över världen.

Yo-Kai tycks delas upp i tre grupper. De som är dina vänner, de som ännu inte är dina vänner och dina fiender. Yo-Kai Watch är mycket en blandning mellan Pokémon, Fantasy Life och Luigi’s Mansion. Det handlar mycket om att bygga upp sitt team av Yo-Kai och helt enkelt samla dessa. Man utökar sin samling genom att slåss mot okända Yo-Kai. Dessa kan inte ses med blotta ögat utan man måste scanna dessa med hjälp av Yo-Kai watchen. Här används touchskärmen på ett bra sätt. Något som jag tycker är genomgående i hela spelet. Jag finner generellt att kontrollen fungerar väl och de tutorials som finns är bra.

Man känner igen mycket från Fantasy Life, inte utseendemässigt kanske men i hur spelet är byggt i flera lager. Något som gör att ett flertal spelartyper uppskattar spelet. Om man gillar att samla så finns det hur mycket som helst i spelet att samla. Allt från Yo-Kai till insekter. Föredrar man som jag att bara klara av storyn så ger spelet tillräckligt djup i berättelsen.

Har jag märkt några nackdelar då? Det enda är själva stridssystemet. Å ena sidan är det enkelt nog att förstå utan problem. Å andra sidan är det hela tiden på gränsen mot att vara för barnsligt. Hela spelet balanserar på denna gräns men jag tycker att just stridsmenyn trillar över gränsen. Systemet är baserat på ett hjul som man snurrar på för att byta figurer. Som tidigare nämnt är jag väldigt delad angående menyerna.

Som sammanfattning kan jag säga att jag i denna recension inte lyckats sammanfatta hela spelet. Det finns så mycket att berätta om Yo-Kai Watch. Det är spelet för dig om du gillar supersöta japanska rollspel.

Det Bra

  • Otroligt sött
  • Roligt gameplay
  • Många lager

Det Dåliga

  • På gränsen till för sött
8

Skriven av: Linda Brorsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi