Bästa processorer 2022: ligger AMD eller Intel i topp?

Konkurrenterna fortsätter sin kapplöpning

När det gäller processorer för tungt arbete, gaming, stationära hemmakontor eller laptops erbjuder både Intel och AMD flera högkvalitativa alternativ. Och båda CPU-tillverkarna har sett upp- och nedgångar under de senaste åren, så vilka processorer är bäst 2022?

Stationära processorer

När det gäller processorer och deras för- och nackdelar måste vi dela in CPU:erna i olika kategorier. Det som är sant för stationära enheter behöver inte vara sant för bärbara. 

AMD CPU var länge förstavalet sett ur en budgetvinkel. Men det har ändrats nu efter att AMD Ryzen 3000 och AMD Ryzen 5000 lanserades. De billigaste AMD och Intel chip på marknaden kostar mellan 400 och 600 kr för endast ett fåtal cores, mellanprisklassen ligger mellan 2000-4000 kr. För intensiva processorer som krävs för till exempel videoredigering och kodning, kan du räkna med att betala upp emot 10 000 kr. 

Både AMD och Intel och har utmärkta processorer, oavsett om du fokuserar på gaming eller produktivitet, som videoredigering. Men ingen av tillverkarna har en enda processor som är bäst på marknaden för båda sakerna.

Men självklart ska du inte behöva köpa den bästa CPU:n för vare sig gaming eller arbete. En genomsnittlig processor räcker för de allra flesta. Intel har också släpp många CPU:s i budgetklass (1000 – 2000 kr), som Core i5-12400 and Core i3-12100. Tack vare den 12:e generationen processorer blev det enkelt för Intel att dominera mellanmarknaden, eftersom AMD tidigare ignorerat det marknadssegmentet. AMD har nu uppdaterat sina budgetprocessorer, och de knappar visserligen in, även om de inte fått lika bra kritik som deras dyrare varianter.

HEDT och Avancerade Processorer 

Om du planerar att köra din PC för intensiv kodning eller intensiv videoredigering med höga upplösningar, någon annan tung uppgift som kräver mer styrka än de vanliga processorerna kan erbjuda, är avancerade stationära processorer eller HEDT-processorer vara det du behöver. AMD och Intel har båda bra alternativ.

Intels HEDT-linje når upp till 18 cores och 36 threads med 10980XE. Men den är både svår att hitta i butiker, är över tre år gammal och kostar nästan 10 000 kr. Med det sagt är den riktigt bra, men det går inte att jämföra med AMD:s alternativ.

AMD:s 5950X mainstream-processor konkurrerar redan med 10980XE, då de ligger betydligt lägre i pris för liknande prestanda.

AMD:s tredje generationens Threadripper-processorer erbjuder 24, 32 och till och med 64 cores med stöd för dubbelt så många samtidiga trådar. Om din programvara kan använda alla extra cores, erbjuder Threadripper oöverträffad prestanda utan att vara obscent dyra. De stöder också ett större antal PCI Express-banor – 64 jämfört med bara 44 på Intel-alternativen – vilket gör dem mer lämpade för större lagring.

Processorer till laptops

Hur ser det ut i bärbara datorer/laptops? Här har Intel länge legat i framkant, då de erbjuder flera generationer processorer som är optimala för den bärbara grafiken. AMD har helt enkelt inte det utbud som krävs för att konkurrera i den här marknaden, speciellt då Intels CPU:er fortsätter att förbättras.

AMD och Intel erbjuder båda två pålitlig prestanda för arbete och gaming, och det finns fler viktiga faktorer att tänka på när du ska köpa en bärbar dator förutom CPU. Därför är det viktigt att överväga allt vid beslut av en laptop-processor, speciellt under 2022 då Intel försöker säkra sin position på marknaden mot AMD, som tävlar om fler marknadsandelar.

Vilken processor är bäst för dig?

För hemmasurfande på nätet, streaming och kommunikation ger Intel- och AMD-processorer dig utmärkt prestanda direkt från de billigaste alternativen. Det finns dock vissa situationer där ett alternativ presterar bättre än de andra.

Om du arbetar med din processor, som vid videoredigering eller kodning, eller andra tunga multitaskingaktiviteter med tiotals webbläsarflikar öppna, är Intel det bästa alternativet, särskilt för bärbara datorer. För stationära PC är AMD inte långt efter.

Sammanfattning

Om kör en stationär dator för gaming eller jobb, är både AMD och Intel bra alternativ. I den högre klassen är Core i9-12900KS den bästa CPU:n totalt sett, men om du vill spela med över 200 fps i varje spel, vill satsa på Ryzen 7 5800X3D. 

För bärbara datorer är både Intel och AMD bra alternativ tills att du behöver hög effekt och hög prestanda. Intel har 16 core-CPU:er och AMD kan bara erbjuda 8 core-CPU:er. Och för onlinespel som på vårt populära Book of Dead, är en dyr processor inte nödvändigt. Här kan du spela oavsett om du har en laptop-CPU, stationär eller heavy duty PC. 

Den goda nyheten är att det verkligen inte finns ett dåligt val på CPU-marknaden idag. Både AMD och Intel arbetar stenhårt med utveckling och prestanda, så konkurrensen mellan AMD och Intel kommer inte att avta inom en snar framtid. Ditt bästa alternativ är att välja den processor som är billigare och fungerar med de komponenter du redan har.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi