Betting på Esport – en kort historia och branschen idag

Gaming och Esport har på senare år exploderat i popularitet och storlek. Idag så är det många svenskar som har gaming som hobby och intresset går allt högre upp i åldrarna. Esport är numera någonting som får stor uppmärksamhet och de största spelarna i världen drar in miljonsummor i lön och har stora följarskaror på sociala medier.

I och med att Esport rör sig mer och mer mot att likna traditionella sporter med allt vad det innebär så har betting blivit en allt mer framstående del av branschen som helhet. I den här texten kommer vi att gå igenom hur det kommer sig att betting på Esport har blivit så stort, hur allting började, samt hur framtiden kan komma att se ut.  

Om du är intresserad av att testa på betting på Esport så gäller det att du först och främst vänder dig till ett spelbolag som gör det möjligt att betta på Esport. Detta erbjuds idag av många spelbolag, men inte av alla. Exempelvis så kan du klicka in dig på lyllocasino betting eller en annan liknande sida för att se efter om det som du är intresserad av finns tillgängligt på hemsidan i fråga. 

Så blev betting på Esport populärt 

Betting på Esport blev populärt i samband med att Counter Strike: Global Offensive började etablera sig mer och mer som den definitiva ledaren inom Esport. Under 2015 så hade utvecklarna, Valve, introducerat kosmetiska föremål i spelet som kunde köpas och säljas för riktiga pengar. Detta blev snabbt oerhört populärt och en marknad kring dessa föremål växte fram och börjar blomstra.

I samma veva var det ett par Counter Strike-spelare med talang för programmering och design som kläckte en briljant ide. Genom att använda sig av dessa föremål så var det möjligt att betta på matcher utan att några riktiga pengar var involverade. Sagt och gjort så byggdes det hemsidor och de första bettingplattformarna för matcher inom Counter Strike. 

Men detta rörde sig inom en juridisk gråzon och det dröjde inte länge innan olika myndigheter fick nys om detta. Efter ett antal krav mot Valve att stänga ner hemsidorna då regleringen och översynen var obefintlig. I kombination med att minderåriga utan problem kunde spela på den här typen av hemsidor med föremål som var direkt kopplade till ett monetärt värde bestämde sig Valve för att helt och hållet förbjuda den här typen av spel. Även om hemsidorna som använde sig av föremålen från spelen blev förbjudna så hade detta visat vilken enorm potential som fanns i betting på Esport och det dröjde inte länge innan etablerade bettingbolag började erbjuda odds. 

Vilka spel är populärast att spela på? 

Det spel som fortfarande är överlägset populärast att spela på är Counter Strike. Anledningarna till detta är många, men en del av förklaringen kan ha att göra med att publiken för Counter Strike generellt sätt är lite äldre och därmed också har pengar och möjligheten att betta på de matcher som de tycker verkar vara intressanta. Förutom Counter Strike är det även populärt med betting på både DotA 2 och League of Legends, även om utbudet för matcher oftast är mycket mindre. Counter Strike har dessutom fördelen kring att vara det spel som satte igång boomen kring betting på Esport. 

Betting och Esport kommer att fortsätta att växa i symbios 

Att Esport är här för att stanna är ett faktum som inte går att ignorera. Intresset både bland allmänheten och sponsorer är skyhögt och stora tävlingar bryter gång på gång nya reklam. När Esport fortfarande var i sin vagga så skedde de flesta tävlingar på mindre LAN-samlingar där duktiga spelare bildade lag med sina vänner och tävlade om äran och en uppsättning nya möss.

Idag så finns det en lång rad olika professionella lag och organisationer som bedriver en verksamhet som till mångt och mycket liknar professionella  ligor i fotboll eller andra stora sporter. Numera så använder man sig inte av ett mindre konferensrum för att hålla i matcher utan en tävling i exempelvis Counter Strike kan utan större problem fylla Avicii Arena i Stockholm flera dagar i rad.  

I och med att Esport fortsätter att växa och börjar likna traditionella sporter mer och så kommer även att betting få en allt mer framträdande roll. Detta är någonting som inte bara ses som positivt inom branschen, men är med allra största sannolikhet mer eller mindre en tidsfråga snarare än någonting annat. Vad man än tycker om betting så kan det göra mycket för att hjälpa till med att bilda en uppfattning om Esport som en “riktig sport” i allmänhetens ögon. Problemet för branschen och de med ett intresse för Esport blir bara hur man ser till att hålla det på nivåer som inte lockar till ohälsosamt spelande. Än så länge har det varit relativt ovanligt att bettingbolag går in som sponsorer för större lag, men detta blir allt vanligare.