Bingo

Bingo är ett av våra mest folkliga spel, just nu är det speciellt nätbingo som är väldigt populärt. Men hur började det egentligen? Var kommer spelet ifrån? Varför heter det Bingo? Och hur många sifferkombinationer finns det egentligen i ett Bingospel?

Bingo är ett av de spel som är mest utbrett i hela världen.  I Europa spelar man oftast med 90 bollar, och målet är att fylla till exempel en rad, hela ramen, eller hela brickan på sitt spelkort när bollarna dras. Ju fler kombinationer, desto större utbetalning.

Spel har alltid varit en del av människors umgänge. Italienarna var bland de första att organisera stora spel för hela samhällen. Det statliga lotteriet ”Il Gioco del Lotto i Italia” startade på 1530-talet och blev en stor succé, och finns faktiskt än idag. Resten av Europa följde efter. Både Frankrike och Tyskland utvecklade sina egna varianter av spelet.

Varför heter det Bingo?

Den tyska varianten exporterades så småningom till Jacksonville, Georgia, USA. Det började med en försäljare som öppnade ett Lotto-stånd på en marknad. Han använde bönor på spelbrickorna och kallade spelet för Beano. Namnet Bingo sägs komma från en upphetsad spelare som istället för att ropa ”Beano” när hon vann, råkade säga ”Bingo”. Det finns en annan variant på berättelsen om hur namnet kom till, och det är att det liknar ljudet av klockan som ringde när någon vann.

Bingospelen blev med tiden så populära, att man var tvungen att göra brickor med flera möjliga siffror. Matematikprofessorn Carl Leffler vid Columbia University fick uppdrag att göra detta, och han tog fram 6000 nya brickor med unik nummerföljd. Totalt hittades 552.446.474.061.129.000.000.000.000 möjliga sifferkombinationer i Bingo.

Bingo kom till Sverige

Bingos popularitet växte i USA på 1930-talet, och på 60-talet kom spelet tillbaka över Atlanten till Storbritannien. Sverige hakade på, men 1974 började Bingon kontrolleras av stränga lagar för spel, och intresset sjönk. Det skulle dröja ända fram tills Bingolotto hade premiär 1989, innan spelet blev populärt igen. Då kom det verkligen tillbaka, och det är i dag ett av de allra mest populära spelen.

Det är också ett sådant spel som hela familjen kan vara med att spela. Men kan tillverka eller skriva ut bingobrickor, och låta en person vara den som drar ”bollarna”, vilka kan vara papperslappar med siffror på. Priserna kan vara olika godisbitar, och det brukar vara populärt bland både de stora och de små.

Folkkärt spel

Bingo har alltid varit ett folkkärt spel, och tack vare bingospel på nätet behöver man inte längre behöva en bingohall för att spela. Med en casino bonus får man ofta prova att spela gratis, och man behöver inte någon särskild kunskap för att kunna vara med och spela. Så länge man har en dator eller en telefon med internet kan man vara igång och spela på några minuter.

Det är några av anledningarna till att Bingo är så populärt. Lätt att spela, lätt att förstå, och dessutom är det socialt. Många gånger finns chattrum anslutna till bingo online. Men det är fortfarande många som gillar den social biten genom att träffas på en bingohall och spela tillsammans med andra, och man kan hitta bingohallar i de flesta städer.

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi