CS:GO Majors kommer till Paris 2023

Valve har presenterat platsen för en av nästa års två CS:GO majors. Den här gången kommer mästerskapet att arrangeras i Paris. Det är första gången som Frankrike är värdnation för ett så stort esportmästerskap, trots sin stora CS-scen.

Källa: Unsplash

Mästerskapet kommer att gå under namnet BLAST.tv Paris Major 2023 och utspela sig på Accor Arena mellan den 8 och 21 maj.

Vad vi vet så här långt

BLAST.tv Paris Major 2023 kommer att vara årets första CS:GO major. Valve meddelade våren 2022 att de kommer att gå tillbaka till att arrangera två major championship per år vid sidan av de regionala turneringarna. Precis som tidigare kommer 24 ännu okända lag att delta. Formatet är indelat i följande steg:

  • Challenger Stage mellan den 8 och 11 maj
  • Legends Stage mellan den 13 och 16 maj
  • Champions Stage mellan den 18 och 21 maj

Det vinnande laget kommer att få 500 000 USD och en plats till IEM Cologne 2023. Totalt delas det ut en prispott på 1 250 000 USD.

Accor Arena ligger centralt i Paris intill floden Seine. Det är en populär arena som brukar arrangera stora sportevent och konserter. Den har plats för 23 000 åskådare. BLAST.tv är oerhört glada över att få vara arrangör för sin första major. De har sagt att de kommer att arbeta nära med Valve för att göra det till den bästa majorn hittills. Tillsammans med franska Webedia Group kommer de att sända alla matcher och mängder av extramaterial till alla som inte kan vara på plats. Deras nätverk når ut till över 154 nationer och finns på 25 språk.

Kommande major är extra speciell eftersom det då är 10 år sedan det första majorn i CS:GO hölls. Det kommer därför att bjudas på mängder med material från åren som varit och flera överraskningar. Markeringen av jubileet kommer sannolikt gör lagen extra sugna på att vinna. I takt med att lagen presenteras kommer oddsen att släppas. Esportbetting har blivit stort och flera bästa bettingsidor har odds på CS:GO-turneringar och andra event. Bettingbolag som bet365, Unibet och Betsson erbjuder både live betting och spel på fasta odds. Nya spelare kan aktivera en välkomstbonus för att få mer att spela för, men det är viktigt att kontrollera villkoren. Alla bonuserbjudanden gäller inte på alla sporter.

Källa: Unsplash

Stort för Frankrike

Det är inte bara franska CS:GO-fans som är glada över att en major kommer till deras huvudstad. Även politiker och landets president, Emmanuel Macron, har lyft det kommande eventet. Tidigare i år sa han att han hoppas att Frankrike ska bli ”datorspelens land”. Majorn kommer samtidigt att markera starten för landets fullspäckade sportkalender. Utöver en CS:GO Major kommer de att arrangera världsmästerskapet i rugby 2023 och därefter sommar-OS 2024. Frankrike arbetade hårt för att esport skulle bli en testsport under OS men IOK sa nej.

Esport kan däremot komma med på OS-schemat i framtiden. I år var esport för första gången med under Finnkampen, varpå Sverige vann. Allt fler ligor och sportevent har börjat att inkludera esport, både i sportspel (som FIFA och NHL) och andra kategorier.

Mer information om den kommande majorn kommer att släpps under våren. Förväntningarna är redan höga, både från spelare, fans och den franska regeringen.